četrtek, 9. februar 2012

KAKO SPOZNATI ANTIGLOBALISTA?


Kdo so antiglobalisti in kakšen je tipičen slovenski antiglobalist?

Tipičen antiglobalist ima naslednje karakteristike:
 •  Slovenski antiglobalist dnevno uporablja računalnik in internet. Na računalniku in vseh komponentah strojne opreme piše Made in Taiwan.
 •  Slovenski antiglobalist dnevno uporablja elektronsko pošto in spletna družabna omrežja, kjer dnevno komunicira s svojimi antiglobalističnimi prijatelji iz vsega sveta, s katerimi se dogovarja za srečanja ob demonstracijah proti kapitalizmu in globalizaciji širom sveta.
 • Medtem, ko slovenski antiglobalist komunicira s svojimi prijatelji antiglobalisti iz npr. Berlina, rad zaužije kakšno banano iz Portorika in srkne kakšno kavico iz Peruja.
 • Slovenski antiglobalist preko Facebooka spozna svojo partnerico ali partnerja iz druge države, npr. iz Češke Republike, s katerim ima vsaj kratkotrajno intimno razmerje.
 • Slovenski antiglobalist rad prevzema ideje, ki jih preko množičnih medijev (internet, TV) opazi pri aktivnostih tujih antiglobalistov, pogosto iz »kapitalistične« ZDA. Slovenski antiglobalist vidi na internetu, da se v ZDA upirajo finančnemu kapitalizmu in demonstrirajo na Wall Streetu pred borzo in zato vajo ponovi pred slovensko borzo, ker naj bi šlo za simbol tržnega kapitalizma. Tukaj pozabi, da so slovenska podjetja in banke, ki so s svojo prepletenostjo zakuhale krizo, v državni lasti. Pozabi, da so vse slovenske banke v večinski državni lasti. Je državno lastništvo značilnost globalizacije in kapitalistične ureditve?
 • Slovenski antiglobalist preko svetovnega spleta vidi, da nosijo antiglobalisti v ZDA maske in se imenujejo Anonymus. Zato si tudi slovenski antiglobalist kupi in nadene identično masko in si nadene identično ime. 
Kar slovenski antiglobalist vidi v ZDA, ponovi v Sloveniji.
 • Slovenski antiglobalist zelo rad obleče majico z likom največje kapitalistične tržne ikone Che Guevare. Gre za vrhunsko blagovno znamko, enega najbolj prodajanih motivov na svetu. Biografije Che Guevare ne pozna ali pa pozna kakšno okrnjeno filmsko različico. Na etiketi majice piše Made in Cambodia. Majice tiskajo mladoletniki na indokinskem polotoku.
Made in Cambodia
 • Slovenski antiglobalist zelo rad obleče majico, čepico ali kakšen drug kos oblačila z rdečo peterokrako zvezdo. Borec za svobodo in osvoboditev izpod okov finančnega kapitalizma pozablja, da so vsi sistemi, ki jih je simbolizirala peterokraka zvezda bili eklatanten primer strogega omejevanja človekove svobode v vseh ozirih (svoboda govora, druženja, gibanja, ekonomska svoboda). Ti sistemi so seveda hkrati bili tudi odličen primer bogatenja in izživljanja oligarhije nad veliko večino državljanov, ki za razliko od kapitalizma niso nikoli imeli nobene možnosti za dvig po družbeni lestvici.
 •  Slovenski antiglobalist meni, da morajo glasbeniki svoja umetniška dela deliti z množico (z njimi) brezplačno (koncerti, plošče), sicer jih uvrstijo med podpornike MTV globaliziranega kapitalizma. Umetnike mora neselektivno finančno sponzorirati država, torej aktivni prebivalci RS, ki prispevajo v proračun.
 • Slovenski antiglobalist bere tednik Mladina. Zato se počuti razgledanega in dobro obveščenega. V strokovnih debatah in argumentacijah kot vir navaja Mladino.
 • Slovenski antiglobalist zelo rad za vse kar je slabo in negativno uporablja izraz neoliberalizem. Nihče do sedaj pa ni znal razložiti kaj za vraga neoliberalizem sploh je. Iz argumentacij raznih prodornih mislecev kot je npr. Dnevnikov kolumnist Tomaž Mastnak sem razbral, da ta pojem nima nobene povezave z liberalnim kapitalizmom, klasičnim liberalizmom, tržnim kapitalizmom, idejami prostega trga ali škotskim razsvetljenstvom. Gre enostavno za klasično socialistično iskanje zunanjega sovražnika. Ko državne intervencije (socializem ali bolj moderno Keynesjanizem) odpovejo oziroma povzročijo opustošenje, se zadeva preimenuje v neoliberalizem, čemur se še doda, da proti trg, ki ga sploh ni bilo v obravnavnih primerih (Mastnak), ne deluje.
 • Slovenski antiglobalist zelo ceni Slavoja Žižka, ne pozna pa enega njegovega dela, citata ali prodorne misli. Opomba: tudi jaz ne poznam nobene Žižkove prodorne misli, pa sem bral njegova dela. 
Idol antiglobalistov: Slavoj Žižek
 • Slovenski antiglobalist zelo ceni Michaela Moora. Rad gleda njegove »dokumentarce« in rad bere njegove knjige. Michael Moore sam sebe šteje v skupino tistih 99 % ljudi na svetu, ki jih je liberalni kapitalizem prikrajšal. Njegovo neizmerno bogastvo in razkošna vila, ki si ju je prislužil s prodajo svojih »dokumentarcev« v kapitalističnem svetu potrjujeta to tezo.
Hiša Michaela Moora, pripadnika 99 % ljudi...
 • Slovenski antiglobalist je praviloma brezposeln. Kriva sta kapitalizem in globalizacija, ki jemljeta delovna mesta. Med slovenskimi antiglobalisti je malo visoko in tehnično izobraženih ljudi. Tisti, ki imajo tehnično oz. naravoslovno izobrazbo so računalniški programerji. Visoko izobraženi imajo končano sociologijo kulture ali kakšen podoben ideološki študij na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ali Fakultete za socialno delo Univerze v Ljubljani, tudi FDV ni izjema. Zato so na trgu dela nezaposljivi. Vendar, kriva sta kljub temu kapitalizem in globalizacija, ne njihovi suficitarni, ideološko obremenjeni izobrazbeni profili ali njihova premajhna prizadevanja za pridobitev zaposlitve.
 • Slovenski antiglobalist je papiga. 
Slovenski antiglobalist brez maske anonymus: papiga!

10 komentarjev:

 1. +1 as in se strinjam in dodajam svoj glas k povedanemu :-)

  OdgovoriIzbriši
 2. Žebljico na glavico!

  Anonimus

  OdgovoriIzbriši
 3. Žebljico na glavico!

  Anonimus

  OdgovoriIzbriši
 4. ''Ko državne intervencije (socializem ali bolj moderno Keynesjanizem) odpovejo oziroma povzročijo opustošenje''

  aaaaaaaa zato se torej vse svetovna banke tako otepajo miljard, ki jih države mečejo vanje, bojijo se opustošenja

  OdgovoriIzbriši
 5. Nisem nisem levičar15. februar 2012 ob 12:47

  Gospod z negativno samoopredelitvijo, ena prošnja: umaknite prosim tole sliko očetovih knjig iz ozadja. Po nepotrebnem jim delate sramoto. Če pa že vztrajate pri literarnem ozadju (vam manjka, to priznam), svetujem vašo Enciklopedijo osebnih predsodkov, s podnaslovom Kaj sem (kot papiga?) pobral po internetnih forumih. Tako jo boste namreč prisiljeni prebrati večkrat in nemara se vam ob zadostni samorefleksiji posveti, da so vaši lastni predsodki smešni zgolj vam samim.

  Pustite razmišljanje raje ljudem, ki se zavedajo tega dejstva, in se lotite česa, v čemer ste dobri ali vsaj boljši. Veste, nismo več v socializmu, da bi kar vsak lahko počel vse.

  OdgovoriIzbriši
 6. Točno v tem je težava, tukaj gre za državne intervencije. Zakaj bi davkoplačevalci nosili stroške napačnih odločitev bank(irjev)? Dopustno zgolj kadar so pozitivne eksternalije res izmerljivo dosti višje. V Sloveniji – NLB, NKMB, kjer gre za velik delež državnega lastništva se mi zdijo emisije davkoplačevalskega denarja absolutno nedopustne. Banke bi bilo žal že zdavnaj potrebno prodati najboljšemu ponudniku, magari tujemu. Nihče od Mencingerjancev, levih in desnih politikov in ostalih zagovornikov »nacionalnega interesa«, ni osebno odgovarjal za napačne poslovne odločitve odgovornih (ali politike – AUKN), vedno stroške nosimo smrtniki – davkoplačevalci. Ne hvala socializmu. Bančništvo in gospodarstvo naj se ločita od države (politike).

  OdgovoriIzbriši
 7. Hvala za komentar. Mislim, da ne gre za negativno samoopredelitev. Menim, da je pozitivno, da se opredelim za »nelevičarja«, glede na škodo, ki jo socializem oziroma vseprisotni državni intervencionizem oz. politika povzroča naši blaginji. Zdi se mi žaljivo, da živimo v družbi, kjer politika vedno vse bolje ve od posameznikov. Smo nedonošenčki?

  Hkrati se tudi nisem opredelil za nobeno ideološko strujo, ker imam pač svoj vrednostni sistem. Sicer pa je vaše sporočilo nejasno - dvoumno in ga ne razumem. Če pa ste hoteli sporočiti, da je dobro, da še jaz ponavljam, kar sporočajo slovenski javni mediji, vključno z večino forumov, že skoraj eno in isto 70 let, pa se ne moram strinjati. Država, država, država more to, država mor ono dati, država ni… Rad bi imel samo svoj mir, rad bi bil plačan po svojem učinku, rad bi videl, da delo postane vrednota, rad bi, da bi nehendikepirani ljudje sami odgovarjali zase, rad bi živel v čistem in urejenem okolju, kjer lahko na glas povem, da sem moški in da sem Slovenec in pri tem navajanju demografskih dejstev ne vzbudil negativnih reakcij pri raznih ekstremistih. To je vse. Samo mir hočem.

  OdgovoriIzbriši
 8. Slovenski antiglobalist je praviloma brezposeln
  ta je najboljša. itak so zmer krivi drugi. delu pa nebi noben ane.

  OdgovoriIzbriši