četrtek, 29. marec 2012

KRATKA ANKETA: ZAKAJ IMAMO V SLOVENIJI TOLIKO SINDIKATOV?


Prosim izpolnite kratko anketo (4 vprašanja) z naslovom: Zakaj imamo v Sloveniji toliko sindikatov. Hvala!

1.   Zakaj imamo v Sloveniji toliko sindikatov?
a)     Ker je to odličen posel.
b)    Ker se delavci v javnem sektorju zaslužimo za enako opravljeno delo višje plače in višjo varnost.
c)     Ker je to odličen posel.
d)    Ker bi sicer Semolić, Posedi in Štrukelj ostali nezaposljivi na trgu dela.
e)     Ker so meritokratska načela neumnost.
f)      Ker je to odličen posel.
g)    Ker je plačilo po učinku neumnost.
h)    Ker je to odličen posel.


Posedi: "Mmm vonj denarja, nič lepšega..."
2.  Kakšna je razlika med socialnim dialogom in nacionalnim interesom?
a)    Popolnoma nobene, s tem nas levičarji vlečejo za nos, da še naprej lahko vlečejo svoje rente.
b)  Če govorimo o socialnem dialogu, rento vlečejo sindikalisti, če pa govorimo o nacionalnem interesu, rento vlečejo Mencingerjanci.
c)     Popolnoma nobene, s tem nas levičarji vlečejo za nos, da še naprej lahko vlečejo svoje rente.
d)    Sanduk.
e)    Popolnoma nobene, s tem nas levičarji vlečejo za nos, da še naprej lahko vlečejo svoje rente.
f)   Če govorimo o socialnem dialogu, rento vlečejo častilci srpa in kladiva, če pa govorimo o nacionalnem interesu, rento vlečejo častilci srpa in kladiva.

3.   Menite, da je dobro upoštevati sindikate?
a)     Ne, ker niso izvoljenci ljudstva, ampak interesna skupina brez reprezentativnosti.
b)  Ne, ker naj bi vsaka vlada odgovarjala za svoja dejanja in sindikati jo pri tem ovirajo.
c)     Ne, ker niso izvoljenci ljudstva, ampak interesna skupina brez reprezentativnosti.
d)    Ne, sindikati naj ustanovijo svojo stranko.
e)     Ne, ker niso izvoljenci ljudstva, ampak interesna skupina brez reprezentativnosti.
f)      Ne, ker sindikati ne odgovarjajo za nobeno stvar.

Branimir Štrukelj: "Money - money money hehehe..."
 4.  Model razvoja bivše socialistične koalicije je temeljil na ohranjanju socialnega miru z  izdatnim zadolževanjem države brez učinka na višanje zaposlenosti in gospodarske rasti. Prosim izberite ustrezno trditev.
a) Ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest in ustvarjanje gospodarske rasti ni pomembno, važno je, da ljudje ne gredo na ulice.
b) Ohranjanje in ustvarjanje delovnih mest in ustvarjanje gospodarske rasti ni pomembno, važno je, da vlada dobi ponovni mandat.
c)     Tito - partija!
d)  Kar pustimo našim zanamcem (Dolgovi, klientelistično-koruptivna zakonodaja in brezizhodnost) so njihov problem, ne naš.
e)     Delo ni vrednota. Vrednota je solidarnost s tajkuni in paraziti – rentniki.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja grozi s splošno stavko, ki bi ohromila državo, če vlada ne bo zamrznila izvajanja napovedanih ukrepov.

Če vlada ne prekine izvajanja varčevalnih ukrepov v javnem sektorju, so sindikalisti odločeni, da na splošno stavko popeljejo uslužbence javnega sektorja, ki nas je v Sloveniji dobrih 160.000. Mislite, da nas vseh 160.000 razmišlja enako? Mislite, da nas vseh 160.000 meni, da si Semolić, Posedi in Štrukelj zaslužijo rento? Mislite, da si vsi želimo biti plačano po uravnilovki in si nihče ne želi biti plačan po učinku?

16 komentarjev:

  1. Ufff, danes si pa jezen! ;)

    Moje stališče glede sindikatov in javne uprave itak poznaš. Medtem, ko je gospodarstvo umiralo, so si sindikati izborili višjo minimalno plačo in s tem so pahnili v krizo kar nekaj podjetji, ki so bila že do tedaj na meji poslovanja. Medtem, ko je gospodarstvo umiralo se niso držali moratorija na zaposlovanje v javni upravi, poleg tega pa se jim v vseh teh letih recesije skrivil niti las. A priori so sindikati celo nasprotovali kakršni koli reformi pokojninskega sistema.

    In ja, takega levičarstva oziroma protekcionizma tudi jaz ne maram!

    OdgovoriIzbriši
  2. Čar sindikalistov je v tem, da do sedaj za niti eno napačno odločitev ali blokado niso odgovarjali, niti enkrat samkrat! Oni vidijo in dobijo samo $$$$$$$$$$$$$ in €€€€€€€€€€€€€€€€€.

    Poskusi odgovoriti na anketna vprašanja! ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Točno tako. Zafurajo vse odločitve, ki se tičejo celotne države, odgovornosti pa ni. Si zadnjič spremljal referendum v Švici, kjer so sindikati predlagali podaljšanje dopusta? Padel je! Kaj bi se zgodilo pri nas? Najprej bi se sindikati in opozicija pregovarjali o številu dodatnih dni dopusta.... Katastrofa! Nobene odgovornosti za skupno dobro.

    Ma, lej itak se strinjam z vsemi ponujenimi odgovori. Čist vsi so pravi, ampak se trudim, da mi zadeva ne dviguje preveč pritiska! :)))

    OdgovoriIzbriši
  4. SeMuliĆ vsak mesec poberez naslova članarin XXX denarja, za katerega mu ni treba odgovarjati nikomur.
    Za pomoč delavcem ga da 00,00.
    Torej, kje je denar?

    Semulić je sindikalist za privilegije birokratov, za rajo pa se mu jebe, tako kot vsem rdečuharjem od leta 1945 naprej.

    OdgovoriIzbriši
  5. Res je, pa ne samo, da pobirajo denar od delavcev, tudi za škodo, ki jo pridelujejo nikoli ne odgovarjajo ne pravno, ne materialno-finančno. Kdo je odgovarjal, ko so izsilili od Pahorjeve socialistične koalicije dvig minimalne plače za 22 %, v času vzpona finančne krize in je je to odneslo delovna mesta? Vse sindikalno sranje se prevali na davkoplačevalce.

    Zaradi ohranjanja svojih privilegijev močno zavirajo razvoj RS in ovirajo nastanek novih delovnih mest

    OdgovoriIzbriši
  6. Čeprav se z N. v tej temi strinjam, je pa še vedno zanimiva nelogičnost, da podpira Jankoviča, ki pa je ekstremno na levi - na strani sindikatov.

    Drugače pa se res čudim, da nihče še ni dal v javnost, kolikšna je Semoličeva plača in plača ostalih glavnih sindikalistov. Ker sem prepričan, da ima kar precej nadpovprečno, bi s tem vse sindikaliste diskreditirali.

    OdgovoriIzbriši
  7. Že samo Sviz ima bojda 40.000 članov. Koliko jih ima potem, Semolićeva ZSSS? Nimam pa podatka kolikšen odstotek plače gre sindikalnim bogatunom.

    Zelo enostaven izračun pove, da npr. (izmišljujem si) delavec z minimalcem da pol odstotka svoje plače sindikalistom, to pomeni 2,86 €/člana. In če to množimo s 40.000 člani dobimo mesečni znesek 114.400 €, ampak to je res ob minimalnih predpostavkah. Vsekakor pridobljeni zneski presegajo vrednost najemnin prostorov in rdečih kapic.

    OdgovoriIzbriši
  8. No, no, no... Tudi desna vlada je sprejemala populistično - socialne ukrepe - brezplačne vrtce za drugega otroka, zastonj malice,...
    Me pa tukaj vloga sindikatov in nedotakljivost javnega sektorja res tako živcirata, da se popolnoma strinjam z ukrepi, ki jih je začela sprejemati ta vlada (vidiš, jaz tudi pohvalim!). Če je kriza, je kriza za vse, ne pa, da gospodarstvo dobesedno crkuje, javni sektor je pa razočaran, ker je prišlo do zamrznitve plač in takoj zagrozi s stavko ob omembi rezanja privilegijev. Ker v teh časih je javna služba dobesedno privilegij - redna plača 15- ga v mesecu, smo ena redkih držav, kjer so plače v javnem sektrorju višje od plač v gospodarstvu, nedoločen čas, bolniške, porodniške,... No, ob takih stvareh pa živčna ratam... :)))

    OdgovoriIzbriši
  9. Res je - ampak šele potem, ko je levica mobilizirala vse - od sindikatov in raznih levičarskih združenj - da so zminirali reforme.

    Po drugi strani je pa Jankovič edini pred volitvami obljubljal socialistično vladanje, medtem, ko so vse stranke obljubljale - težke čase.

    Spet je Jankovič daleč daleč najslabši.

    OdgovoriIzbriši
  10. Bemti, težko berljive kode! Sem imela že napisan odgovor...

    Kdo je pa zminiral vse reforme v času Pahorjeve vlade? Sindikati in opozicija. To ti jaz ves čas govorim, da pri nas se reforme nikoli ne izpeljejo, ne glede na to, kdo vlada. Pri nas besedna zveza konstuktivna opozicija očitno ni razumljiva.

    Jankovića sem pa jaz v tej predvolilni kampaniji videla predvsem kot človeka, ki se zaveda težkih časov, kljub temu pa ve, da tudi ti enkrat minejo in včasih že kanček optimizma premakne stvari. Ja, ja, saj vem, kakšni odgovori bodo sledili... ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Ni res, še slabši in bolj retro-komunistični program na volitvah 2011 od Jankovića je imel Hanžek, kolikor je sploh imel nek resen program, hehe. On bi dejansko po grško zaposlil še dodatnih 100.000 kosov v javnem sektorju in še bolj brutalno kot zdaj prerazdeljeval denar. Janković pa bi se šel naprej centralno-plansko gospodarstvo po sovjetskem vzoru z investicijami z davkoplačevalskim denarjem, znana zgodba, multiplikativnih učinkov nikoli ni bilo, razen negativnih: zadolževanja in obremenitve plač v privatnem sektorju. Od komunjar ne moraš pričakovati drugega kot seveda mahanja s tujim denarjem.

    Janšev obraz pa je roko na srce v mandatu 2004-08 globoko zlezel v Semolićevo rit in si naredil sramoto v strokovnih krogih.

    OdgovoriIzbriši
  12. A ti to imenuješ reforme? To niso bile nobene reforme, ampak le reševanje svojih riti in flikanje.

    Pa poglejmo: Malo delo - iz dobre ideje so naredili tako zapleteno in zbirokratizirano in omejeno, da je bila čisto neuporabna.

    Omejevanje dela na črno - omejevanje pomoči med seboj.

    Pokojninska reforma - ohranjanje sistema pay as you go - oziroma edine legalne piramidne igre v državi. Da ne govorimo o tem, da bi bili privilegiji Kučana, Spomenače nedotaknjeni.

    Jaz upam, da je ta vlada tako pametna, da ve, da morajo strice iz ozadja odrezati od državnega denarja - in to čim prej.

    Potem bo šlo vse skupaj lažje.

    OdgovoriIzbriši
  13. Da ne govorimo o čedalje bolj butastih izgovorih za podporo Jankoviču.

    Najbolj liberalen je bil Virant. Pa tudi kaže, da njegova stranka najbolj zvesto sledi svojemu programu. Res pa je, da ne vem, ali je Virantova zasluga za to, da so bolj zahtevni ali se je Janša kaj naučil iz preteklosti.

    Stranka SDS je bila konstruktivna opozicija, saj je vsaj dvakrat ponudila nekaj precej boljših ukrepov od levice na oblasti, pa so vse zavrnili, samo zato, ker je od Janše.

    Strank, ki že pred Jankovičem skoraj niso imele možnosti vstopiti v parlament, ne jemljem resno.

    OdgovoriIzbriši
  14. Svetlikove reforme so bile klasičen primer tega, kako iz dobre ideje in nečesa nujno potrebnega narediš nekaj še slabšega (malo delo, z. o preprečevanju dela na črno), če se lepo izrazim. Večinoma je šlo za klientelistične zmazke namenjene stiskanju še več denarja iz rok in ust davkoplačevalcev, predvsem pa klasičnega levičarskega omejevanja svobode. Pokojninska reforma pa ni bila reforma, ampak ohranjanje enakega sistema catch the cash z dodatnim obdavčevanjem določenih tipov zaposlitev in še več cuzanja € aktivnih državljanov. Reformo so javno podprli osebke tipa Spomenke Hribar, ki so se rano upokojili z nizkim številom let delovne dobe.

    Ker sem reformne predloge natančno prebral, sem na referendumih obkrožil možnost »ne«.

    Da bi me prepričal Jankovićev optimizem, je pa res smešno. Janković je morda deloval res optimistično, saj je vedel, da ima močno zaledje in za vsako neumnost lahko izsili gore denarja, ki ga krijemo davkoplačevalci in N – predvsem aktivni v privatnem sektorju, dolgovi oz. investicije pa se ne odplačajo same. Za napačne odločitev in koruptivna dejanja pa ve, da ne bo odgovarjal. Na tem mestu tudi jaz čutim kanček optimizma, saj trenutno ni levičarjev na oblasti in mu ne bodo odpirali pip na vsakem koncu. Upam in računam na kolega Šušteršiča, da bodo NLB prodali tujcem, čeprav sem mi zdi 25 + 1 gnil kompromis, ker se bo še vedno lahko črpalo € za nepremišljene projekte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Še enkrat - reforme, ki se jih je lotila desna vlada, imajo vso mojo podporo. Po mojem mneju režejo v sektorje, ki so prej veljali za nedotakljive in to pozdravljam! Ravno tako sem za prodajo NLB in proti mašenju lukenj z državnim denarjem zaradi napačnih poslovnih odločitev managementa banke.

      Glej, ampak tudi investicije so tiste, ki zaženejo gospodarstvo, seveda pa morajo te temeljiti na realnih cenah in ne smejo biti plod kartelnih dogovorov treh ali štirih gradbenih velikanov. Dejstvo je, da trenutno gospodarstvo dobesedno stagnira, proračun pa omogoča zgolj tekočemu delovanju države, saj zaradi sprotne porabe za delovanje države, investicije praktično niso možne. Ampak brez investicij tudi ne gre: potrebno je graditi/vzdrževati šole, vrtce, ceste, bolnice,... Vsaj tukaj se verjetno vsi strinjamo? Je to optimizem ali zdrava pamet, glede tega, da proračun ne more in ne sme biti zgolj varčevalno naravnan?

      Izbriši
  15. Pokojninska reforma se ni dotaknila ključnih - priviligirancev. Ne bi dobili veliko, simbolično bi imela pa reforma pomen.

    Investicije naj izvaja zasebni sektor, država pa naj postane prijazna podjetništvu in investicijam.

    OdgovoriIzbriši