petek, 11. oktober 2013

SPREMEMBE ZAKONA O STARŠEVSKEM VARSTVU IN DRUŽINSKIH PREJEMKIH PRINAŠAJO VEČ PRAVIC – OBUJANJE MODELA SOCIALNE DRŽAVE IZ III. REICHA

Vlada RS je določila besedilo predloga Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter ga posredovala Državnemu zboru RS v sprejem po rednem postopku.

Ključne spremembe, objavljene na spletni strani MDDSZ:

·        Materinski dopust (prej porodniški dopust), ostaja 105 dni.
·      Poleg tega ima vsak od staršev pravico do starševskega dopusta v trajanju 130 dni, pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater vseh 130 dni starševskega dopusta.
·    Nov zakon predvideva 15 dni očetovskega dopusta kot do zdaj (ob rojstvu dojenčka, skupaj z mamo), na novo pa dodajamo 15 dni (plačanega) očetovskega dopusta po poteku starševskega dopusta, po enem letu. To pomeni, da podaljšujemo celotno trajanje dopustov ob rojstvu otroka z 12 na 12,5 meseca. Zakon predvideva časovni odmik uveljavitve te novosti: v 3 letih po letu, ki sledi 2,5-odstotni rasti BDP-ja, se dolžina plačanega očetovskega dopusta vsako leto podaljša za 5 dni, dolžina neplačanega očetovskega dopusta pa se vsako leto skrajša za 25 dni).

Gesunde Eltern - gesunde Kinder – Berlin 1934


MDDSZ bi vprašal samo s čim nameravajo kompenzirati podaljšanje plačanega dopusta? In kašna je dobrobit tega ukrepa, razen politične (bombonček volivcem)? Kaj bo na to reklo gospodarstvo? Gre zoper za klasično slovensko neusklajenost med različnimi resorji, pri čemer mislim na družinsko politiko in gospodarstvo.

Nacistična Nemčija je imela zelo radodarno socialno državo in družinsko politiko. Ko je za financiranje le-te zmanjkalo denarja, so se spravili nad bogate Jude, ko je še vedno zmanjkovalo denarja za socialno državo, so pričeli »osvajati« še… 

5 komentarjev:

  1. Ampak res kaj bo reklo gospodarstvo? Najboljše,da kar vsi nehamo delati in gremo na družinski dopust .

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni ni jasno, kaj tem našim politikom ni jasno. Mislim, da smo država z nadaljšo porodniško v Evropi, ki so jo še podaljšali.
    Dejansko! Nima smisla, da sploh kdo pride sploh nazaj na delo. Na državne jasli vsi. To nam bo fajn kakšnih pol leta, potem pa direktno v bankrot.

    OdgovoriIzbriši
  3. Večina ljudi itak nič en dela, tako, da že gremo na poti Grčije, polovica tistih, ki delajo pa goljufajo, po domače povedano. Ideja o uvedbi družinskega dopusta je fantastična. Mislim, da ga v Sloveniji cigani že imajo. :-(

    OdgovoriIzbriši
  4. Čeprav ne maram socializma, pa to podporo družinam in otrokom podpiram. V nasprotnem primeru bodo res imeli le cigani otroke.

    Izbira, kdo bo vzel dopust, naj bo svobodna, pa naj starši čim več časa preživijo z majhnim otrokom.

    Prostora za rezanje stroškov je drugje več kot dovolj.

    OdgovoriIzbriši
  5. Tukaj ne gre za rezanje stroškov, temveč za višanje stroškov, to pa je velika razlika. Gre za dodatne privilegije, ki so nerazumni in še bolj bremenijo gospodarstvo.

    OdgovoriIzbriši