torek, 8. december 2015

NASLEDNIKI CHAVEZA V VENEZUELI IZGUBILI VOLITVE, ZL VZTRAJA, DA JE TUDI ZA VOLILNI PORAZ SOCIALISTOV KRIVO PREVEČ KAPITALIZMA

Visok poraz avtokratičnih socialistov

Po poročanju BBC (Venezuela election: Maduro's Socialists trounced) se je zgodilo neverjetno. V Venezueli so nasledniki Chaveza močno izgubili volitve (99 od 167 mest v parlamentu), katerih se je udeležilo visokih 74.3 % volilnih upravičencev.

Razlog tiči najverjetneje v preganjanju in zapiranju oporočnikov režima in navkljub bogatim zalogam surovin (nafta) pešajočem gospodarstvu Venezuele in s tem povezano revščino in vedno večjim pomankanjem osnovnih dobrin:
-        Več kot 100 % inflacija v letu 2015,
-        10 % padec BDP v letu 2015,
-        Pričakovan 6 % padec v letu 2016,
-        Pričakovana 18,1 % brezposelnost v letu 2016.
Vir: MDS, Svetovna banka.

Naj omenim še, da imajo socialisti skoraj popoln medijski monopol v Venezueli.

Reakcije slovenske parlamentarne stranke ZL

Letos maja sem že pisal na blogu o odnosu do bratske Venezuele poslanca nacionalsocialistične Združene levice Mihe Kordiša tukaj: Venezuela: »imajo nekaj težav, pa ne zato, ker so v socializmu, ampak ker so ševedno v kapitalizmu.« Naslov pove vse.
Chavist Miha Kordiš, otrok slovenskega visokošolskega sistema

Po poročanju Financ (Poslanec ZL Miha Kordiš vztraja: Venezuela ima preveč kapitalizma in premalo socializma) poslanec ZL Miha Kordiš kar vztraja: Venezuela ima preveč kapitalizma in premalo socializma. Dobesedno za poraz Madura krivi njegovo neodločno "poglabljanje revolucije".


Kordiš: »Lahko vidimo, kako gospodarske težave Venezuele izhajajo neposredno iz tega, da ima preveč kapitalizma in premalo socializma … se Maduro s tovrstnim delovanjem ni soočil odločno, da ni poglabljal revolucije - kot je to počel njegov predhodnik - ampak je predvsem poskušal ohranjati stabilnost.«

4 komentarji:

  1. Pomanjkanje skret papirja verjetno še ni odločilo (se pač obrišeš v Madurovo sliko v kakšnem tabloidu), ampak da sredi poletja zmanjka pira! In to samo zato, ker največji pivovarni (seveda v zasebni lasti) niso pustili uvoziti surovin...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ah kaj ti bo vrček piva v največji vročini, ko si lahko ob vsakem vremenu zapoješ kakšno revolucionarno pesem.

      Izbriši
  2. Zgleda, da tale Kordiš boleha za neko zelo razširjeno slovensko boleznijo. Evo, danes v Delu obujajo spomine na osamosvojitvene dogodke in plebiscit pred četrt stoletja, pa ti Matjaž Kmecl, takratni član predsedstva, najavi naslednje:

    Pričakovanja so bila večja, kot so dosežki zdaj. Tedaj smo mislili, da smo – bom malo patetičen – izpolnili sanje mnogih generacij pred nami, ne samo enobejevske, ampak tudi Maistrove, Levstikove pa seveda tudi naše, s tem da smo postali samostojni, potem pa se je to nekako sfižilo.

    Če me sprašujete, zakaj, potem je moje prepričanje – pa ne da bi se mi kolcalo po čemerkoli –, da smo prehitro zamenjali ves družbeni sistem. Ta neoliberalistični, kapitalistični sistem je za majhne narode poguben
    . Tega nismo dobro premislili.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sistema sploh nismo zamenjali, zgolj odcepili smo se od ostalih narodov bratske Jugovine. Ravno v tem je težava…

      Izbriši