petek, 22. januar 2016

DOKLER BO OBSTAJAL KAPITAL, BO OBSTAJALA TUDI POTREBA SINDIKATOV PO KAPITALU

Na levičarskem portalu MMC RTV SLO je bil danes objavljen intervju z morda najvplivnejšim človekom v RS, Dušanom Semolićem predsednikom Zveze svobodnih sindikatov z naslovom "Dokler bo obstajal kapital, bo obstajala tudi potreba po sindikatih" Krilatic o zlobnem kapitalu ne bom komentiral, enostavno ne morem več…
Morda najvplivnejši človek v državi, do sedaj je zaustavil vse strukturne reforme v RS.

Omenil bi samo tri citate iz intervjuja.
1.   Semolić: »Sindikati za to, da so propadle banke, panoge in velika gradbena podjetja, absolutno nismo odgovorni. Kaj pa imamo mi s tem, da so banke posojale denar za slabe investicije? Tudi gospodarske krize nismo zakrivili sindikati.«

Nisem levičar: Sindikati so v RS ves čas nasprotovali umiku slovenske politike in interesnih skupin iz bank in podjetij v državni lasti. Z drugimi besedami nasprotovali so in še nasprotujejo privatizaciji.

2.     Semolić: »Pomembno je tudi, da smo pred leti preprečili uvedbo enotne davčne stopnje, ki je ena izmed pomembnih nosilnih tem Friedmanovih neoliberalcev, s čimer smo preprečili, da bi prišlo do prerazporejanja bogastva v korist kapitala.«

Nisem levičar: Poglejte si na bazi EUROSTAT rast povprečne stopnje razvitosti glede na povprečje EU27 Slovaške po uvedbi EDS in padec ter stagnacijo RS. Zanimiva je tudi premerjava Ginijevega koeficienta obeh držav (Eurostat).

Ginijev koeficient Slovenije in Slovaške, zadnji podatek je za leto 2014, razlike praktično ni.


3.  Semolić: »Uspelo nam je ohraniti pokojninski sistem, ki temelji na   medgeneracijski   solidarnosti.«


Nisem levičar: Slovenji pokojninski sistem je Ponzijeva shema, odhodki države za pokojnine se višajo, pokojnine se nižajo glede na povprečne plače. Vir: ZPIZ, Letno poročilo, stran 25, 43/44). Vplačanih prispevkov letu 2013 (novejših podatkov ni dostopnih) je bilo 67 %, ostalo so transferji iz proračuna. 




2 komentarja:

  1. Če slučajno še nisi vedel, socialistični kolhoz Peko je menda guznil zaradi turbo kapitalizma.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jelena Aščič – je prava zakladnica levičarskih krilatic, skoraj že etnološko-antropološki fenomen. Med vodenjem ene oddaje lahko slišiš vse levičarske krilatice začenši z najslajšim o 1 % najbogatejših, ki vodijo svet. Ker ima dober spomin in uspešno deklamira vse klišeje, lastnega mnenja ne potrebuje, saj krilateice kar padajo iz rokavov.

    Peko – sem bil pred približno 10 leti na razgovoru tam. Zanimiv etnološki izlet v preteklost je bil že sam potek celodnevnega razgovora. Neprecenljiva izkušnja… :-)

    OdgovoriIzbriši