četrtek, 26. april 2012

LAŽ MESECA (APRIL 2012): JOŽE MENCINGER V MLADINI IN ŽURNALU


Uvajam novo rubriko z naslovom laž meseca. Tokrat si je nečastni naziv prislužil Jože Mencinger, katerega izjava se je znašla v časopisu Mladina, nekritično pa jo je povzela tedenska izdaja časopisa Žurnal.
Laž meseca aprila 2012

Finančna kriza iz tridesetih let dvajsetega stoletja in vse kar sodi zraven (New Deal, Wagnerjev akt,…) je področje, kjer je poplava zgodovinskih neresnic še večja kot področje časa I. in II. svetovne vojne. Kar so v tistem času počeli Roosvelt, Hoover, FED, NRA lahko označimo zgolj z eno besedo: FIASKO. To zgodovinsko obdobje je eden izmed mnogih praktičnih primerov, kakšne posledice na blaginjo ljudi lahko povzroči omejevanje svobodnega trga (protekcionizem, kvote, uvozne takse - carine, javna dela in umetno zaposlovanje ljudi, pumpanje državnega denarja in zadolževanje) oz. državni intervencionizem, ki ga lahko imenujemo socializem, keynesjanizem ali kakorkoli drugače.
Da bi se iz zgodovinskih napak lahko kaj naučili, Mencingerju in ostalim levičarjem priporočam branje krajše knjižice Lawrenca W. Reeda – Great Myths of the grat Depression, ki jo je izdal Mackinac Center for Public Policy. Knjižica na zelo faktografsko strnjen, a enostaven način opisuje dogajanje iz časa velike depresije. Verodostojne literature je še dovolj, vendar večinoma žal zelo malo v slovenskem jeziku. Takšna literatura sodi namreč na seznam »Index Librorum Prohibitorum«, imamo pa zato 1000 in en prevod Marxa in Hegla.

Ni komentarjev:

Objavite komentar