petek, 18. oktober 2013

IZJAVI TEDNA

Tokrat je teden presenetil z dvema (pozitivnima) izjavama tedna, negativnih je bilo preveč in težko bi izluščil selekcijo 29 najboljših.

I.

Prva izjava tedna je prišla izpod peresa Alojza Ihana. Gre za izjavo v članku »Bumbarji«, ki je bil objavljen na spletnem portalu Siol, 14. 10. 2013.

»Čeprav smo bili kot izšolana in udobno nameščena bumbarska generacija predobri tehnologi, da ne bi vedeli, da to, kar počnemo, smrdi do neba in se ne more dobro iziti. Enako kot so smrad koncentracijskih taborišč nekoč vohali Nemci, pa se jim ni zdel primeren čas za refleksijo. Tako sta tudi pri nas mirno tekli Sava in Mura z milijonskimi krediti, mi pa smo čmrljasto pisali zapisnike in se zgražali na generacijskih sestankih. O norem Zidarju in norih EU-projektih, ki zlivajo milijone v projekte, ki jih nihče priseben z lastnim denarjem ne bi financiral. Vse smo vedeli, ampak za čmrljaste tehnologe brez refleksije so bili to preveliki zalogaji. Zato smo tisti v javnih črmrljovinah lepo pridno in tiho izpolnjevali obrazce in dvigali roke in izrekali nesmiselne in sprenevedave sodbe. Kakor je pisalo v pravilnikih in zakonih. Tisti, ki so šli na svoje, pa so točno lepo po pravilih za svoje gospodarje peljali kriminalne projekte. Katerih vrhunec so najbrž gradbene jame z vsemi urejenimi papirji in posojili – le da so njihovi lastniki že vnaprej vedeli, da tam nikoli ne bo stalo kaj več od kupov gramoza in bagrov z neplačanimi računi. In denarjem na nekih otokih.
 
birobumbarji™

Razen tega pa smo se kot samoupravna generacija tudi šolsko-formalno izmojstrili v igranju slepe pege za antagonizme. Ker smo takrat morali imeti formalno vsi iste interese, delavci in direktorji, kmetje in meščani, cestarji in vozniki, vsi za enega in eden za vse. Lastnina je bila od vseh in torej nepomembna. Ma vraga! Zato je sistem razgnalo v dolgovih in bankrotu, ki ga torej ne doživljamo prvič. Ampak tistega pred četrt stoletja vodilni tovariši niso hoteli priznati in si s slabo banko mazati dobro ime. Zato so si raje izmislili nacionalne antagonizme, da bi nekako pojasnili prazne bančne račune. In ostali na položajih, ki so se zaradi novih držav potem še razveseljivo pomnožili. Zato je bilo zadovoljstvo vsesplošno, če pustimo ob strani uničeno generacijo in pošasten sloves Jugoslovanov, ki so iz navadne, vseevropske politične tranzicije naredili tako patetično klavnico.»

II.

Druga izjava tedna je prišla izpod peresa Blaža Vodopivca. Gre za izjavo v članku »Kaj so vampovedali in kaj so vam zamolčali - Bratuškova vam je zamolčala, da je v resnicidinamika slovenskega izvoza v tej krizi med najbolj anemičnimi med vsemiprimerljivimi državami.«, ki je bil objavljen v časniku Finance, 17. 10. 2013.

»Ekonomist Tajnikar je 28. septembra v Delu zapisal, da je več dolga rešitev za težave, ki so nastale zaradi prezadolženosti države. Klin se s klinom izbija. In še, da je bila Križaničeva politika zadolževanja države po obsegu premajhna in po trajanju prekratka, da bi zagnala trajno gospodarsko rast….


Tajnikarjeva ugotovitev se po znanstveni prodornosti lahko primerja z Mencingerjevim odkritjem, da tuje naložbe zavirajo gospodarski razvoj. Obvestite Nobelov odbor.«

Maks Tajnikar: »Send me your money!« 

Ni komentarjev:

Objavite komentar