petek, 24. januar 2014

IZJAVE TEDNA: KOALICIJSKA POGODBA JE MANIFEST DEMOKRATIČNEGA SOCIALIZMA

Deležen sem bil kritik, da širim negativizem. Zato bom tokrat objavil tri izjave tedna, vse v pozitivnem smislu, žal govorijo o negativnem, o zatohlosti slovenske sodobne države, ki se socializmu nikoli ni znala in želela odpovedati.

1.      Koalicijska pogodba je manifest demokratičnega socializma

Janez Šušteršič je sicer v času svojega ministrovanja pokazal, da spretnost vihtenja peresa ni sorazmerna z velikostjo jajc, kljub temu priporočam odličen članek: Koalicijska pogodba: lepa in prazna (Siol, 23. 1. 2014):

»Dragi moji, to ni šala, to je demokratični socializem. Ne zamenjujte tega s socialno demokracijo, ki prerazdeljuje dohodke, da bi pomagala šibkejšim in svojim prisklednikom. Ne, to je dobra stara marksistična doktrina, po kateri lastninska razmerja določajo družbeno nadstavbo in po kateri pravične družbe ne more biti, če se prej ne razlastnini izkoriščevalskega kapitalističnega razreda. To ni pot v demokracijo, to je pot v diktaturo proletariata in revolucionarjev s Filozofske fakultete

Velja prebirati celoten članek, kjer Šušteršič na konkretnih primerih opiše, kako nas bo vsebina koalicijske pogodbe vrnila v tako pogrešane čase sedemdesetih let 20. stoletja, ko smo imeli še več centralno-planskega gospodarstva, vsi razen elite skoraj enake dohodke in še manj oz. nič svobode govora. Danes se ta, v državno financiranih množičnih medijih (Delo, RTV SLO, Dnevnik,…), čislana oblika družbene ureditve imenuje demokratični socializem. Ker se v demokratičnem socializmu cedita med in mleko, obstajajo tudi hokus pokus načini kako mladim zagotoviti 60.000 delovnih mest, ne da bi pri tem višali davke, uničevali delovna mesta v privatnem sektorju in karkoli privatizirali, kaj šele prodali hudobnim tujcem iz zloveščih kapitalističnih držav.
Socialistična koalicija s koalicijsko pogodbo po željah Moše Pijade


2.      Slovenski socialni refleks in negativna selekcija

Miha Mazzini ponovi vajo in še enkrat s pomočjo slik razložil telebanom, zakaj so slovenski »socialni čut«, negativna selekcija in slovenski razvojni preboj v žlahti. Priporočam odličen članek: Socialni nateg (v slikah) (Siol, 24. 1. 2014):

»Seveda je bil v izjavi omenjen socialni čut. Kadarkoli ga v naših krajih potegnejo na plano, se primite za denarnico, gre za jasen znak, da vas hočejo nategniti. Problem je v tem, da množično nasedamo – izraz je za nas kot zvonček za Pavlovega psa, vsi mehki postanemo in denar kar frči, ponavadi za neumnosti. Ne pozabite, da so vladno letalo kupovali za prevoz ranjencev! Da so ob zagonu milijardne luknje, imenovane TEŠ, govorili o tem, da bo sicer nekaj sto rudarjev ostalo brez dela in se bo morali prekvalificirati. In ko so prejšnjikrat dokapitalizirali NLB in NKBM, je predstavnik vlade v isti sapi poleg "konkurenčnosti slovenskega gospodarstva" omenjal tudi "socialno pravičnost". Pogosto se sklicujemo na Skandinavce in njihovo socialno pravičnost.
Pojdite na sever in poskusite tam predlagati nekaj milijardno luknjo namesto prekvalifikacije nekaj sto delavcev ali odpuščanje najboljših po podjetjih. Z veseljem bom prebral vaša poročila…«
 
Objektivno novinarstvo RTV SLO sicer prazni vaše denarnice, je pa objektivno, vsaj tako pravijo sami na RTV SLO
3.      Kumrovški gradualizem

Blaž Vodopivec razloži, da se slovenski Mencingerjanski ekonomisti imajo s čem pohvaliti. Najuspešnejši so bili pri vrhunsko izvedeni privatizaciji, pridobivanju tujih naložb in vodenju svojih svetovalnih podjetij. Priporočam žlahtni članek: Kumrovški gradualizem (Finance, 24. 1. 2014):

»Slovensko tranzicijo so idejno vodili ekonomisti, ki intimno nikoli niso verjeli v kapitalizem, pravzaprav so do njega čutili globok podzavestni odpor, pogojni refleks kumrovškega drila. Ko se je socialistični eksperiment pred njihovimi očmi ekonomsko sesul, so se v intelektualni stiski zatekli v nekakšen arhaičen, sodobni globalni ekonomiji neprilagojen avtarkični merkantilizem. To zmes ekonomskega nacionalizma in neke nove iteracije socializma bi najnatančneje opisal izraz nacionalsocializem, če ne bi bil ta termin kruto zlorabljen v nekem drugem zgodovinskem kontekstu. Zato jo, faute de mieux, imenujmo mencingerjanstvo.

Idejni vodja te šole je Jože Mencinger, ki je edini znani ekonomist na svetu, ki je »znanstveno« dokazoval, da so čezmejne naložbe škodljive za razvoj. Lisenko na kvadrat. Prav tako je ves čas dokazoval škodljivost čezmejnih kapitalskih tokov in sodobnih finančnih trgov, z borzo in investicijskimi skladi na čelu. Kar je zelo pomembno. V Sloveniji smo te institucije, ki posredujejo lastniški kapital gospodarstvu, pod vplivom gradualistov tako rekoč evtanazirali, še preden so bile dobro rojene. Zdaj pa ugotavljamo, da nam vsepovsod, tako v podjetjih kot bankah, manjka česa? Hej, lastniškega kapitala. … Glavni tranzicijski operativec mencingerjanske šole je bil France Arhar... Mencingerjanci živijo od pisanja študij in elaboratov za državne institucije in podjetja, med drugim tudi o ekonomski upravičenosti TEŠ 6. Upam, da bo Virant držal besedo in uzakonil javnost podatkov o različnih svetovalnih pogodbah v državnih podjetjih. In da bo kakšna aplikacija kot Supervizor razkrila, od kod mencingerjancem prihodki in zakaj tako bolestno zagovarjajo državno lastnino. Katero normalno, tržno, nepolitično podjetje pa bi si želelo plačati svetovanje Križaniča ali na primer Štiblarja? Oziroma, kot je leta 2008 v Financah napisal Mrkaić: »Upam, dragi mencingerjanci, da se vam je ležanje v postelji s tajkuni vsaj finančno izplačalo, kajti vi ste tisti, na katere bodo kazali s prstom, ko bo treba položiti račune za to, da 'trpeči narod' od tajkunskih uspehov v vojni proti tujcem nima prav nič, nekateri posamezniki pa so obogateli čez vse mere dobrega okusa.«
Jože Mencinger, Dušan Semolič - redna gosta TV SLO in vaših denarnic

Ni komentarjev:

Objavite komentar