nedelja, 24. maj 2015

ODDAJA TARČA - SEVEDA SO VZROK REVŠČINE VLADNI VARČEVALNI UKREPI

Televizijo sem že zdavnaj podaril. Kljub temu sem ter tja pogledamo kakšno informativno ali pogovorno oddajo prek spleta. In v četrtek, 21. 5. 2015 sem si na RTV SLO 1 ogledal oddajo Tarča z naslovom Evro na evro – revščina.

V oddaji so se izmenjevali prispevki in vnaprej posnete epizode novinarjev RTV ter dialogi z omizjem v studiu. Zanimiva je bila uvodna bistroumna ugotovitev novinarjev RTV: »Medtem, ko se v Evropi vsaj v zadnjem obdobju revščina ni spreminjala, je pri nas še kar rasla, vzrok vladni varčevalni ukrepi.«

V nadaljevanju oddaje lahko slišimo naslednje: »Po podatkih OECD je država izdatke od leta 2007 do 2014 povišala za več ko 20 %, kar je več kot ZDA.

In prav je, da se v Sloveniji govori o divjem varčevanju in zategovanju pasu, čeprav lahko na spletni strani SURS vidimo podatek, da smo imeli v Sloveniji leta 2007 na zadnje izravnan proračun in nikoli presežkov proračuna! Proračunski primanjkljaj je bil zgolj leta 2008 pod Maastrichtskimi 3 % in tudi v času zloglasnega Šusteršičevega ZUJF, je proračunski primanjkljaj presegel 3 %. Javni dolg se je od leta 2008 (21,9 % BDP) skoraj početveril. Število javnih uslužbencev je po podatkih SURS od leta 2008 do maja 2015 naraslo. Divje varčevanje!

Seveda so vzrok za revščino vladni varčevalni ukrepi in ne:
·         Pretirana javna poraba, ki se giblje okrog 50 % BDP.
·      Odsotnost liberalnih reform (pokojninska, zdravstvena, šolska, pravosodna, javnega sektorja) – smo najbolj statična država med postkomunističnimi državami.
·        Neučinkovitost in predimenzioniranost javnega sektorja, v katerem sem tudi sam zaposlen ter posledična zbirokratiziranost in hipernormiranost javnega in privatnega življenja.
·         Odsotnost in odganjanje tujih investitorjev.
·         Največji delež podjetij v državni lasti oz. pod upravo politike med EU državami.
·      Višja konkurenčnost ter izboljšanje blaginje držav, ki so izvedle liberalne reforme (Slovaška Estonija,…).
Seveda ne, vzrok za revščino so vladni varčevalni ukrepi, potrebno je zgolj še bolj prerazdeljevati finančna sredstva in imeli se bomo lepo, revščina bo odpravljena.
 
Tarča (novinarji RTV SLO): vzrok naraščajoče revščine v RS so vladni varčevalni ukrepi in ne previsoka javna poraba. Kdo bi razumel.
Zanimivo je bilo poslušati ideje, kako bi bilo dobro razbremeniti nizke plače. Ko je idejo razbremenitve nizkih dohodkov preko enotne davčne stopnje predstavil Mićo Mrkaić, so sindikalisti skupaj s številnimi levičarskimi politiki in družbeno političnimi delavci ob sinhronizirani glasbi levičarskega medijskega orkestra (RTV SLO, Mladina), preplavili ulice prestolnice. Seveda Mrkaićeve EDS, ki je de facto predvidevala razbremenitev nizkih dohodkov preko splošne olajšave, nikakor ni bilo dobro podpreti, zakaj on je velika neoliberalna kreatura.


Zanimivo je bilo poslušati ministrico Anjo Kopač Mrak, ki je prepričljivo zatrjevala, da lahko delimo le kar ustvarimo in da je vprašanje zgolj, če delimo pravično. Zanimivo … Seveda se strinja s povišanjem minimalnega osebnega dohodka, pustimo produktivnost slovenskih podjetij, to so neoliberalne vode. 

Zanimivo je bilo poslušati ministrico, ki je prepričljivo zatrjevala, da so rešitev nova delovna mesta.


Zanimivo je bilo poslušati ministrico Anjo Kopač Mrak, ki je razložila, da delodajalca minimalna bruto plača stane 1600 €, minimalna plača pa predstavlja več kot 50 % povprečne plače. In prav je tako, uravnilovke so prava pot, Cuba libre!


Višja dodana vrednost gospodarstva – tudi o tem je bilo NEKAJ govora…

Ni komentarjev:

Objavite komentar