sreda, 27. maj 2015

STUDIO CITY: ALI JE NEOLIBERALIZEM V NESKLADJU S SLOVENSKO USTAVO, GOST USTAVNI PRAVNIK: DR. ANDRAŽ TERŠEK

Jože Mencinger Damjan ima konkurenco

TV nimam, sem ter tja pogledam kakšno pogovorno ali informativno oddajo, predvsem, če me kdo opozori, da je kaj ekstremno zanimivega, mišljeno v dobrem in slabem. In včeraj sem od dekleta, ki spremlja družabna omrežja dobil namig, da je v TV »oddaji« Studio City gost ustavni pravnik: dr. Andraž Teršek prekosil samega Marcela Štefančiča v svoji borbi proti neoliberalizmu.

Verjetno ste vsi, ki spremljate družbeno dogajanje opazili, da  je znani slovenski ekonomist Jože Mencinger Damjan je avgusta 2012 obrnil ploščo. Od zagovornika svobodne podjetniške pobude, nizke javne porabe in preudarne in učinkovite rabe javnih sredstev, je proti plačilu postal zagovornik velike javne porabe in državnih infrastrukturnih projektov, ki bi jih izvedli preko zunanjega zadolževanja. Zadnjič je ponovno v prilogi Dela 50+ dobesedno rotil Slovence naj čim več trošimo in naj podpiramo projekte sorodne TEŠ6, torej drugi tir.

Kdaj je Teršek stopil v transcendentalni kult borcev proti neoliberalizmu (kaj sploh je to, a kdo ve?), za razliko od JPD ni znano, kakšno plačilo je prejel ravno tako ne. Ampak nekaj se je moralo zgoditi, obrazna mimika Terška je popolnoma drugačna.

Še nekaj insertov iz oddaje.
MS: »Je ta skrajna oblika neoliberalizma, ki vse bolj stiska Slovenijo združljiva s slovensko ustavo?«
AT: »Menim, da res ni in bi lahko navedel kar nekaj členov v ustavi.«
AT: … »potrebujemo močno, radikalno skrajno levico, ki bo razumela, da potrebujemo večjo državo.«

Ko sem oddajo začel  gledati, sem si rekel »Jože P. Damjan ima konkurenco«, na koncu oddaje, sem vedel, da je Andraž Teršek premagal samega JPD in še Štefančiča. Neoliberalizem bo kmalu mrtev, morda bomo, ko bo izumrl vedeli in razumel kaj je to neoliberalizem. Za enkrat tega nihče ne ve, vemo, pa da je to nekaj groznega, uperjenega proti egalitarizmu, sindikatom, korporativizmu, nacionalsocializmu, javnim uslužbencem, birokratom in visoki javni porabi. Po drugi strani pa je neoliberalizem = socializem oz. kolektivizem, vsaj glede na to, da MS in AT ugotavljata, da gre za nekaj, kar čedalje bolj stiska Slovenijo. Kdo bi vedel.
 
Andraž Teršek v oddaji razsul Jožeta P. Damjana in Marcela Štefančiča, postal je borec proti neoliberalizmu številka 1

Bi pa za konec še pohvalil idejo MS, da bi bilo dobro ločiti državo od kapitalizma. Kmalu bi se pojavilo vprašanje: »kdo bo plačeval državo?« 

2 komentarja:

  1. Kaže, da si zamudil nove mejnike našega intelektualnega demosoci cvetobera: http://www.finance.si/8822725/Kako-me-je-Tit-Turn%C5%A1ek-skoraj-na-gobec

    Toplo priporočam, da si predhodno omisliš čimvečji lamber za kozlanje, sploh če bi si rad ogledal še posnetek na YouTubu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, tole sem videl že včeraj. In ja, težko sem gledal do konca. Menim, da gre za precej nizek nivo na obeh straneh, torej na strani komunističnih in neokomunističnih nastavljencev kot so Kožuh Novak, Mesec in Turnšek, tudi novinarka ni pokazal neke uglajenosti, omike in elegance.

      Verjamem pa, da je težko voditi normalen intervju oz. kakršenkoli dialog s temi osebami, ki so tako kot Zemljarič navajene, da jih nihče ne sprašuje nič delikatnega in provokativnega. Vsak moteči element, ki kaj reče čez »naše«, se ga izloči iz družbe, najvišja nagrada pa je počitniški paket na Golem otoku. Malo so pozabili, da Golega otoka ni več, zavedajo pa se, da imajo močno režimsko (medijsko) podporo.

      Izbriši