četrtek, 30. julij 2015

PORTAL PLUS V AVGUSTU OBLJUBLJA INTERVJU Z LUKO MESECEM, BRANIMIRJEM ŠTRUKLJEM IN ZGODOVINSKO OSEBNOSTJO JOŽETOM MENCINGERJEM

Novi urednik, novi spletni časopis
  
Portal plus po približno enem letu delovanja zamenja urednika, novi urednik postane Dejan Steinbuch, po enem tednu urednikovanja Portal plus spremeni nazorsko usmerjenost. Z intervjujem z generalom Blagojem Grahovacem postane z napadi na neoliberlizem (karkoli že to je) tesna konkurenca Mladini. Verjetno sta po branosti medija primerljiva, zdaj sta še po nazorski usmeritvi. Kaj naj zapišem, odličen intervju. Steinbuch: »Toda naš medij je liberalen in odprt do vseh pogledov, zato bomo v kratkem objavili intervju z Luko Mesecem, Branimirjem Štrukljem in zgodovinsko osebnostjo Jožetom Mencingerjem«.

Marko Golob

Zanimiva je tudi kolumna Marka Goloba Kaj si Marko Golob v resnici misli o Borutu Jamniku. Marka Goloba se spomnimo kot nekdanjega člana uprave AUKN, ki je z njegovo podporo leta 2011 prisilila podjetja v večinski državni lasti (Eles, GEN 1,…), da kupijo delnice NKMB (pretil je namreč nakup tujcev na Varšavski borzi), češ, da gre za odlično naložbo nakupa delnic po ponujeni ceni osem € na delnico, ki bila vredna leto za tem več kot petkrat manj, med poldrugim in dvema €. Že v prihodnjem letu (celo) glasilo proletarske revolucije Delu o dobičku Elesa piše: »Zaradi slabitve naložbe v NKMB pa je dobiček pred obdavčenjem 4,5 milijona € nižji…«, o dobičku Gen 1 pa Gen energija ima 9,3 milijona dobička. Imeli bi ga 19 milijonov, če ne bi bilo slabitev zaradi naložbe v NKMB…«. Vrhunska odločitev centralnega planiranja.

Ne vem, zakaj se je enako-misleči Jamnik zameril Golobu. Vedno je simpatično slišati izjave igralcev iz istega moštva, katerih poti se razidejo, tako izveš največ pristnega, le takoj po izgubljeni tekmi zaradi soliranja jih je potrebno ujeti (npr. intervju z Natašo Pirc Musar lani na Portalplusu).

Zanimivo je slišati kako je po mnenju Goloba nastala Silicon Valley:
»Več kot 90% vseh tehnoloških prebojev nastane na osnovi državno sponzoriranega razvoja… Domača podjetja in še posebej državna bodo v bistveno večji meri kot tuja na dolgi rok generirala razvoj v domačem okolju.«

Sugerira tudi, da bi Jamnikova Modra zavarovalnica lahko vlagala v slovenska podjetja, ki imajo po njegovem odlične donose, tako bi tudi slovenska podjetja lahko rešili pred hrvaškimi prevzemi. Skratka potrdi splošno znano tezo, da je državno lastništvo motor blaginje, kar dokazujejo donosi in mednarodna konkurenčnost slovenskih podjetij, pustimo pri strani stalne davkoplačevalske dokapitalizacije.

Golob ne pozabi posvariti pred neoliberalizmom. Za tiste, ki tako kot jaz ne veste kaj to je, tukaj še ena izmed možnih razlag, neoliberalizem pomeni prepletanje delovanja paradržavnih skladov s politiko. Torej (pripis avtorja) gre za socializem ali različico v ZDA crony capitalism (pri nas pajdaški kapitalizem), torej anti liberalizem oz. socializem.

Slovnica in pravopis

Besedila niso lektorirana, škoda časa tudi za računalniško preverjanje črkovanja.

Novi kolumnist Dimitrij Rupel (LDS, SDS)

Priznam, članka na Portal plus nisem prebral. Vseeno si bom drznil povzeti bistvo.

Ostanimo v letu 1990? Ja, saj po letu 1990 se v RS ni zgodilo nič. Ukvarjajmo se z Miloševićem, čeprav je že zdavnaj mrtev in Srbija izvaja pospešeno privatizacijo in za razliko od RS mrzlično išče tuje naložbe. Govorimo o superstranki DEMOS, ki so jo sestavljali sami pravi demokrati kot sta Dimitrij in Spomenka. Poveličujmo DEMOS in najbolj samo-cenzurirano revijo: 57. številko nove revije. Zakaj v RS nismo leta 1991 zamenjali socialističnega sistema s kapitalističnim, temveč smo se samo odcepili od Juge? Ker si demokrati Dimitrij, Spomenka in France tega niso želeli. Ah kaj bi govorili o tranziciji in kaj šele o letu 2015. Dajmo raje hvalit DEMOS in osamosvojitelje in ostanimo v letih 1988-1991.
  
Oluja in Kizo

Preden izlijem svoje misli, naj povem, da nisem srbofil ali kaj podobnega, sem zaveden Slovenec, ki namesto malomarnega hišnika obesi iz svojega okna slovensko zastavo ob pomembnih državnih praznikih in si želi, da se saga okrog Piranskega zaliva čim prej konča, da bi se lahko Slovenci in slovenska politika ukvarjali z bolj pomembnimi projekti za našo blaginjo.

Kizov članek Jugočetniki iz slovenske vlade sem najprej razumel kot parodijo. Sploh, ko sem večkrat prebral pripis na dnu članka, ki ga objavljam v celoti:
»Vsem državljanom Slovenije hrvaške nacionalnosti želim vse najboljše ob obletnici operacije Nevihta. Del uredništva, ki je nacionalno neobremenjen in ki vidi odcepitvi Slovenije in Hrvaške leta 1991 kot pozitivni premik v zgodovini bo obletnico obhajal 4. avgusta v Vukovarju, mestu heroju.«

Čestitam za pogum Portalu plus in Kizu! Povzdigovati akcijo, ki je imela elemente etičnega čiščenja in v kateri nobena stran ni pridobila, ne hrvaška, ne srbska, ne bošnjaška, je res pogumno in zrelo dejanje. Lahko bi natisnili majčke z napisom spredaj Portal plus in zadaj Oluja.

In še en citat: »V Zagrebu na paradi res ne bo sil NATO pakta, ampak to je nepomembno, Hrvaška je v Nato paktu in NATO bo torej paradiral po Zagrebu in NATO pakt je ključno podprl operacijo Nevihta, zato ni posebne škode, če jih na paradi ne bo.«

Odlično, če pa NATO nekaj podpre, je pa to zagotovo nekaj splošno dobrega, bombardiranje civilnih objektov in subjektov NATA leta 1999 bo za vedno zapisano v zgodovino kot nekaj čemur se lahko samo dobrohotno priklonimo.
  
Kam?

Na spletu lahko brezplačno berete Der Spiegel, The Economist pa kakor vidim na zadnji tiskani številki stane 6,5 € tedensko za naročnike iz RS.

Na Portalu plus pa kar naprej hvalite državno lastništvo in konkurirajte Mladini z napadanjem neoliberalizma (karkoli že je to). Zbogom! 

2 komentarja:

  1. Zaveden Slovenec pa priporočaš branje tujih čsopisof? WTF

    OdgovoriIzbriši
  2. Potem mi prosim priporočajte v branje/gledanje/poslušanje slovenski medij, ki ni okužen s Kardeljanskim samoupravnim socializmom oz. Mencingerjanskim nacionanim socializmom.

    Vnaprej hvala.

    OdgovoriIzbriši