sreda, 5. avgust 2015

VELEIZDAJE NE BO

Ponudnikov za nakup Telekoma Slovenije ni, ne bomo hlapci tujemu kapitalu
Britanski sklad Cinven, ki je edini v postopku oddal zavezujočo ponudbo za nakup slovenskega Telekoma, je odstopil od nakupa. Med glavnimi razlogi za ta korak navaja zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, kompleksnost političnega okolja v Sloveniji in tudi močno odmevnost prodajnega postopka v javnosti.

Postopek prodaje Telekoma Slovenije je končan. Še enkrat čestitke Janku Webru (SD), Luki Mesecu in ostalim, ki jih navajam v članku PRODAJATELEKOMA? VELEIZDAJE NE BO?


Izkupiček prodaje
Izkupiček prodajnega postopka Telekoma Slovenija v letu 2015 so milijonski stroški za svetovalce. Važno je, da smo zmagali proti neokolonialistom in da je podjetje ostalo v rokah slovenske politike.


Tuji kapitalistični imperialisti se tepejo za slovensko družinsko srebrnino
Za NKBM smo imeli le enega ponudnika, za Telekom Slovenije prav tako, trenutno  za Telekom Slovenije ni nobenega zanimanja.

PS: V Evropi in tudi do nedavnega v ZDA se srečujemo, zaradi ukrepov kot je quantitative easing, z visoko stopnjo likvidnosti in tudi veliko količino opravljenih transakcij. Investitorji so pripravljeni za nakupe, skladi imajo dovolj kapitala. Je pa po drugi strani tudi ponudba za eventualne nakupe dobra, cene so razmeroma ugodne.

Telekom Slovenije je uradno še vedno na prodaj, kljub temu, da ga nadalje upravlja politika sledi odpuščanje
 leta 2008 bi lahko za Telekom Slovenije dobili 400 € za delnico, zdaj naj bi dobili približno sto evrov oziroma maksimalno, če bi bilo poslovanje optimalno in če bi se tožbe ugodno rešile 120 evrov. Prihodki Telekoma Slovenije še upadajo, čeprav Telekom povečuje učinkovitost. Med drugim tudi s tem, da tudi odpušča odvečen kader. Je pa tip podjetja v zreli fazi, kar pomeni, da vrednosti vseh svetovnih telekomov nikoli ne bo več na tako visoki stopnji.

Dobro je, da Telekom Slovenije ne dobi strateškega lastnika in ga še naprej upravlja slovenska politika
Če bi Telekom Slovenije dobil strateškega lastnika, bi presahnile rente raznim svetovalnim podjetjem (pravno svetovanje, PR itd.). Ravno tako politika ne bi morala zaposlovati vrhunskih strokovnjakov.

Telekom Slovenije vlaga v razvoj
Seveda Telekom Slovenije vlaga v razvoj, licenčnino za frekvence šteje kot vložek v opremo. Pri tem nikakor ne gre za perfiden načinov izčrpavanja podjetja, ki se ga gre politika, to je jasno vsakemu smrtniku.
 
Zmagal je razum, odgnali smo vse neokolonialiste, Telekom Slovenije ostaja v rokah slovenske politike
Širjenje Telekom Slovenije na Balkan
Slovenski Telekom želi kupiti srbskega, žal spremenljivka glede financiranja staja še neznanka. Je pa trenutno v Evropi precej poceni denarja tako kot v času konjunkture do leta 2008 in nič ni nemogoče. V končni fazi smo za to tukaj davkoplačevalci, ki radi pomagamo, saj je v našem nacionalnem interesu, da Telekom Slovenije ostane v rokah slovenske politike. Najverjetneje je torej, da se bo Telekom privatiziral prek dokapitalizacije, ta denar pa porabil za prevzem Telekoma Srbija.

Sreča v nesreči
Cinvenovo sporočilo o negotovem poslovnem in neugodnem političnem okolju bo negativno vplivalo na druge morebitne tuje vlagatelje v Sloveniji. Janku Veber si zaslužil državno odlikovanje strankarskega kolega Boruta Pahorja, saj je uspešno odgnal neoliberalne vlagatelje, ki bi zasužnjili Slovenijo in eksportirali dobiček v davčno bolj ugodna okolja.

NPU preganja vodstvo DUTB
Kdo pravi, da Slovenija ni pravna država? Vodstva DUTB, ki prodaja Telekom Slovenije preganja NPU (Sava). Pri tem aktivno sodeluje Računsko sodišče. Tako lahko slovenski nadzorni mehanizmi in pravna država prepreči transparentno privatizacijo vsakega slovenskega politično vodenega podjetja (Triglav, Telekom,…).

Zakaj sploh privatizirati?
Nikakor ne zaradi katastrofalno slabega upravljanja podjetij v politični »lasti«, temveč le zato, ker Evropska komisija to pričakuje od nas. Vsaj tako pravijo ugledni profesorji, ki menijo, da je prodaja za njihove svetovalne pogodbe škodljiva. 

2 komentarja:

  1. In kaj bomo po tvoje še imeli,če bomo vse,kar smo desteltja ustvarjali prodali tujcem?

    OdgovoriIzbriši
  2. Potem, ko bodo tujci izkopali stavbo Telekoma s temelji vred in izpulili vse omrežne in električne kable in jih odnesli v grde kapitalistične države, seveda ne bomo imeli ničesar. Izkopali bodo tudi letališke steze in jih odnesli ven iz Slovenije.

    Imeli pa bomo bolj stabilna podjetja, ki jih ne bo potrebno dokapitalizirati z davkoplačevalskim denarjem, proračunske prihodke (davki), v prihodnosti tudi rast delovnih mest, zaradi vlaganja v razvoj, ki zdaj ni optimalno zaradi črpanja dividend v proračun v namen plač javnih uslužbencev, namesto vlaganja v razvoj. Znebili se bomo tudi parazitskih podjetij in posameznikov, ki izčrpavajo podjetja v državni lasti (svetovalci za ekonomske, pravne in PR zadeve, kot je pisarna Senica, Ekonomski inštitut pravne fakultete z Jožetom Mencingerjem in Pristop).

    OdgovoriIzbriši