ponedeljek, 6. junij 2016

CETERUM CENSEO SOCIALNI CENTER ROG ESSE DELENDAM

Blog podpira rušenje Socialnega centra Rog

Verjetno prvič v zgodovini blog Nisem levičar podpira dejavnost ljubljanskega župana Zorana Jankovića, in sicer rušenje Socialnega centra Rog. Nadaljnjega projekta, ki ga predvideva, blog ne podpira.

Očistimo Ljubljano

Vsak dan se s kolesom peljem v službo mimo te zgradbe. Ne gre za umetniški center ampak »žur plac«, torej zbirališče brezdelnežev in subvencioniranih kvazi umetnikov in predvsem levičarskih aktivistov. Ko se peljem zjutraj na delo, se v bližini prostora iz zabave sredi tedna vračajo osebe stare 30 let in več iz zabave. Očitno drugega dela nimajo.

Poleg tega aktivisti centra Rog pozivajo k še večjemu prihodu migrantu iz bližnjega vzhoda in Afrike v Evropo. Upajo namreč, da gre za volivce skrajno levičarskih strank, ki bodo še naprej dovoljevale njihove aktivnosti na tujem posestvu in jih morda celo subvencionirale za volilne glasove.

Naj povem, da sem sam ljubitelj alternativne glasbe in sem veliko hodil po nočnih zabavah in koncertih in me zaradi imidža v marsikateri ljubljanski lokal v devetdesetih niso spustili, vendar še vedno menim, da center Rog ne dosega ne higienskega ne kakovostnega minimuma (dvakrat sem ob večernih urah vstopil v prostore).



Levičarska logika in levičarsko pravo


Prostore nekdanje tovarne Rog so levičarski aktivisti uzurpirali pred 10 leti. Pomeni, da so si prilastili tujo lastnino, ker jim je levičarska logika narekovala, da jim to pripada. Levičarski aktivist Rastko Pečar je danes za RTV SLO povedal, da so prebivalci Roga danes poskušali obraniti svojo posest proti protipravni okupaciji. Policija pa po njegovem ni upoštevala pozivov, da gre za motenje posesti. Po tej logiki jaz lahko sosedu vdrem v stanovanje in trdim, da je to moja last ter da sosed deluje protipravno, ko me prosi, naj se odstranim iz njegove lastnine – privatne posesti, jaz pa mu odvrnem, naj ne moti moje posesti. 

2 komentarja:

  1. Menda ne gre za klasični skvot. Kolikor slišim, je mesto pred cca. 10 leti "alternativcem" "posodilo" Rog, dokler ne bi samo vedelo, kaj sploh storiti z njim. Glede na to, da je šlo za neke vrste dogovor, torej ne moremo govoriti o priposestvovanju in bi se vsi ti "umetniki" morali brez nadaljnjega spokati ven.

    Še bolj fascinantno pa je, da je v času KuK usnjarno na tem mestu (zato se tudi bližnja uličica imenuje Usnjarska) ustanovil kapitalist Ivan Janež (v nekaterih virih Janesch), kmalu jo je odkupil še večji kapitalist Kar(e)l Pollak in jo povečal na danšnji obseg. Skratka, ekstremni levičarji bi se ironično morali za "svoje" prostore zahvaliti dvema neoliberalnima velekapitalistoma in jima na dvorišču postaviti kakšen spomenik.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vsekakor so na začetku zasegli tujo lastnino. In takrat se MOL ni ljubila ukvarjati s tem, ker so imeli druge projekte in ambicije, leta 2006 je Janković že postal župan prestolnice. Mislim, da so jim dali jasne pogoje, če povem po domače bodite notri in ko bomo prostore potrebovale greste ven. Fair enough. Še preveč, glede na to, da so zadevo »ukradli« oz. uzurpirali. Zato bi bilo pošteno, da bi šli ven in če želijo imeti zabavo, naj si jo sami plačajo oz. naj jo organizirajo v svojih prostorih.

    Prepričan sem, da razen nekaterih zgub s preveč časa kot je Irfan, v socialnem centru Rog ni oseb iz družbenega dna materialno, morda intelektualno. Veliko vidim je zelo mladih oseb, ki pač še ne razumejo kako svet funkcionira ter da si je dobrine potrebno zaslužiti in da je odtujitev tudi v dobre namene, nič drugega kot kraja. Zato se lahko velika večina zahvali dovolj premožnim staršem in radodarni socialni državi, da jih pusti furati levičarski intelektualizem, kar pomeni smrdeti brez dela v socialnem centru Rog in si pri tem s čopičem v eni roki in Marxovim Kapitalom v drugi, domišljati kako veliki umetniki in intelektualci so in kako veliko s tem prispevajo družbi. Dejansko pa vsak dan, ko grem mimo vidim na lastne oči …

    OdgovoriIzbriši