petek, 21. junij 2013

DAVEK NA NEPREMIČNINE. RES NE BI, NAJLEPŠA HVALA.



Več znancev me je nadlegovalo, zakaj ne napišem nekaj najbolj poljudnega o novem davku na nepremičnine, tem bolj enostavno, boljše bo. Torej jaz bi rekel odločno ne in se lepo zahvalil, ker je novi davek na nepremičnine:
1.      nesocialen,
2.      resorsko neusklajen,
3.      škodi konkurenčnosti gospodarstva in gospodarski rasti,
4.      uničuje delovna mesta,
5.      uničuje prizadevanja po samooskrbi,
6.      otežuje stanovanjsko problematiko mlajših družin,
7.      poglablja problematiko bančnega sektorja,
8.      se vse našteto neposredno prepleta.

Večina točk je popolnoma jasnih, naj zapišem samo nekaj besed. 

Kmetijsko ministrstvo govori o potrebi po samooskrbi, višji davki to preprečujejo, saj že tako globalno nekonkurenčni in subvencionirani kmetje ne morajo prenesti še dodatnega bremena. V lasti imajo veliko nepremičnin, ki finančno dajejo malo dodane vrednosti. 

Banke v državni lasti so od propadlih gradbincev podedovale precej nepremičnin, strošek obdavčitve nepremičnin, ki niso v uporabi, bo šel na davkoplačevalce. 

Podjetja že s trenutnimi davčnimi bremeni težko shajajo, kaj pomenijo dodatne obremenitve? Vsaka dodatna obremenitev kot sta omenjeni davek in višanje DDV bosta odnesla večjo količino delovnih mest, gre predvsem za delovno-intenzivne predelovalne dejavnosti (kovinarstvo) z nizko dodano vrednostjo, delovna mesta so na nitki!

Bodo mlajše družine zmogle višje najemnine oz. višje cene m2?

Nova stečajna zakonodaja je pred vrati. Uničimo vse dobro, kar prinaša. Kaj bo z nepremičninami v stečajni masi, se bo na te še dodatno obesila država in imela prednost pred upniki?

Kaj bo z ogromnimi hišami v manjših mestih, ki so bile zgrajene s poceni krediti, ko je Juga dobivala v sedemdesetih nepovratna sredstva in super poceni kredite od držav iz kapitalističnega bloka? Zdaj v teh hišah živijo starejši ljudje, kaj se bo zgodilo, bodo te hiše pljusknile na trg in povzročile pok nepremičninskega balona, ki ga po moje v Sloveniji še nismo doživeli?

Pri 43 letih nerazumljivo v gonji proti rešitvi stanovanjske problematike mlajših družin
Upam, da je zapisano dovolj enostavno, da tudi bralci Mladine in ostali skrajni levičarji razumejo, da je uvedba tega davka zelo nesocialen ukrep in prinaša samo prekladanja davkoplačevalskega denarja, višjo brezposelnost in izgube.

4 komentarji:

  1. Ker se Vaš blog imenuje Nisem Levičar, prispevka bralci Mladine ne bodo razumeli. Če bi se imenoval stop janšizmu ali stop kapitalizmu, bi ga razumeli.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ali pa "recite ne neoliberalizmu!" Potem bi levičarji razumeli in bi se jim zakon zdel nesocialen...

    OdgovoriIzbriši
  3. A veš, da sem ravno zadnjič razmišljala na temo, da bomo kmalu vsi enaki - v revščini! Če se Abramovič preseli v Slovenijo, bo javni vrtec plačeval toliko kot jaz (polno ceno), otroških dodatkov bo imel pa toliko kot jaz (nič). Sem kar malo ponosna, ker sem si, če že ne po imetju, vsaj tukaj malce podobna z Ambramovičem! :)))
    Enostavno imam dovolj "solidarnosti", ker ta "solidarnost" pomeni to, da jaz "solidarno" pomagam tistim, ki goljufajo sistem z delom na črno, lažnimi samohranilstvi, skrivanjem premoženja, izogibanju plačevanja davkov,... Dovolj imam tega, da sem obdavčena na vsakem koraku in da na že plačan davek ponovno plačam davek. Dovolj imam tega, da me države dobesedno ožema, ker delam in ustvarjam dodano vrednost.
    Seveda bodo nepremičnine gospodarskih družb spet višje obdavčene, ker podjetja pač "imajo denar". Če me spomin ne vara, so iz Hit Alpinee (podjetje, ki ima v lasti večino hotelov v KG) naredili kalkulacijo, kjer so prej letno plačevali 200.000 EUR nadomestila, z novim davkom pa naj bi to poskočilo na 1.000.000 EUR, seveda pa že z 200.000 EUR davka vsako leto zaključijo z izgubo. Eh...

    OdgovoriIzbriši

  4. Seveda, to je vedno bil cilj socialistov (levičarjev), da smo vsi enaki v revščini, razen peščice. Enostavno zato, ker je tako najlažje kontrolirati ljudi. Potem jim daš drobtinico (9 € višjo penzijo) in bodo volili zate, ker se bojijo še za zadnjo drobtinico, ne pomislijo pa, da jim kaviar levičarji vzamejo večino materialnega, da ne rečem še kaj drugega. Verjetno se bo zgodilo naslednje: določene kategorije potencialnih obdavčencev bodo izločili, npr. kmete, ker so volilno telo levičarske SLS (in je tudi prav), pa še kakšno, odvisno, če gre za močno volilno telo ali kakšne druge interesne povezave, ki določenim političnim funkcionarjem dajejo materialno korist (rente). Glede na norost slovenske politične kaste, pa bo verjetno konfisciranje dobičkov gospodarskih subjektov ostalo, tako, da se bomo pač odpovedali vlaganju v razvoj in investicijam in seveda določenemu število delovnih mest. Klasični podjetniki, ki nimate državnega lastništva ali poslov z državo, boste vedno nastradali, tako pač je v socializmu/Republiki Sloveniji. :-(

    OdgovoriIzbriši