petek, 13. julij 2012

AUKN NI OPRAVIČILA SVOJEGA OBSTOJA PIŠEJO CELO SLOVENSKI LEVO USMERJENI MEDIJI


Vlada RS ustanavlja Slovenski državni holding, ki bo (upajmo da) centraliziral vse deležnike v Sloveniji, ki upravljajo z državnim premoženjem (AUKN, KAD, SOD, DSU). Centralizacija ni vedno nekaj negativnega so me poučili pred dvema tednoma v Švici, razpršenost akterjev v javnem sektorju pogosto zgolj zmanjšuje učinkovitost in preglednost, jasno razdelitev pristojnosti ter hkrati viša stroške.

Člana uprave AUKN Grašič in Golob po poročanju časopisa Delo (12. 7. 2012) -
http://www.delo.si/arhiv/iskalnik/?niz=gra%C5%A1i%C4%8D%20in%20golob%20%C5%BEe
že pišeta zagovor, ker se v parlamentu pripravlja njuna razrešnica. »Med razlogi za razrešitev članov uprave je vlada prejšnji teden poudarila preseganje pooblastil pri upravljanju kapitalskih naložb po zakonu o upravljanju kapitalskih naložb pa tudi nestrokovno in nevestno opravljanje nalog s posredovanjem dokumentov z neutemeljeno, neresnično vsebino in zaupnimi podatki zakonodajnemu organu, centralni banki in javnosti«. Vse skupaj je prava malenkost v primerjavi s škodo, ki jo je AUKN naredil slovenskim davkoplačevalcem in mednarodnemu ugledu države.

Celo v časopisu Delo, ki ves čas izrazito favorizira slovenske leve stranke, med katere sodi tudi SD in bivša direktorica AUKN Dagmar Komar, je 11. 7. 2012, je na strani 10 pisalo v članku Vlada od energetskih družb zahteva ves dobiček – zaradi vsiljene naložbe Elesa in Gen energije v NKMB v slovenski energetiki 15 milijonov € manj dobička, o negativnih posledicah dela AUKN. AUKN je namreč lani dobesedno prisilila podjetja v večinski državni lasti (Eles, GEN 1,…), da kupijo delnice NKMB, češ, da gre za odlično naložbo nakupa delnic po ponujeni ceni osem € na delnico, ki je danes vredna več kot petkrat manj, med poldrugim in dvema €. V Delu o dobičku Elesa piše piše: »Zaradi slabitve naložbe v NKMB pa je dobiček pred obdavčenjem 4,5 milijona € nižji…«, o dobičku Gen 1 pa Gen energija ima 9,3 milijona dobička. Imeli bi ga 19 milijonov, če ne bi bilo slabitev zaradi naložbe v NKMB…«.
Oživili sovjetski - komunistični model upravljanja

O čem sanjajo Lukšič, Veber in Pahor, ko govorijo o AUKN? Posledice centralnega planiranja po sovjetskem vzoru - številke ne govorijo uspehu, temveč govorijo o kazenski odgovornosti in opravičilu davkoplačevalcem RS.

2 komentarja:

  1. Ali ni prenos vseh institucij na en holding samo prekladanje pristojnosti? Si zihr, da bo to kej vplival na dobro posdlovanje podjetij in na proračunski $$$?

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikakor ne, predvideva pa manj institucij, ki se ukvarjajo s praktično enakimi zadevami, torej manj stroškov in več preglednosti, bolj jasne pristojnosti. Holding žal nikakor ne pomeni privatizacije, kaj šele transparentne privatizacije. Levi in desni socialisti se ne bodo kar tako odrekli cuzanju državne srebrnine… Zakaj le bi, ko zadeve ne funkcionirajo dobro, davkoplačevalci prispevamo kakšen milijonček €, ker je to v »nacionalnem interesu«.

    OdgovoriIzbriši