četrtek, 12. julij 2012

DELO V SLOVENIJI NI VREDNOTA


Sicer pohvalno s strani MDDSZ, da opozarjajo na problem večnih študentov. Spodbujanje študentov, da hitro končajo študij in odidejo na trg dela je res plemenito, a poglejmo si nekaj podrobnosti.

Možnosti fiktivnih vpisov na visokošolske študije so precej zmanjšali, a tega državi še vedno ni uspelo postoriti na višješolskih študijih, evidence namreč še niso popolne. Skoraj bi lahko rekli, da niso storili ničesar. 
Dobro jutro, 13 je sati!
 Lanski poskus uvedbe Zakona o malem delu je bil zopet plemenit poskus ureditev trga dela, a žal je bilo v zakonu ustrezno zgolj ime zakona. Zakon je žal prišel izpod peres centralnih planerjev po sovjetskem vzoru (čas ministrovanja Ivana Svetlika – SD) in časovne in dohodkovne omejitve bi zgolj še bolj razminirale slovenski trg dela, da ne govorim o prilepljenem subvencioniranju interesnih skupin. Kako bi študentje prišli do ustreznih delovnih izkušenj, če jih ne bi morali pridobiti, razen, če bi opravljali izrazito podplačano delo, česar pa si po moje socialisti, ki so zakon predlagali niso želeli. 

Kar je še posebej razmisleka vredno pa je dejstvo, da je zaposlenost študentov oz. podjetniško udinjanje študentov sankcionirano. Poglejmo si nekaj primerov subvencioniranja nedela. 

1.     Študent, ki se zaposli ni upravičen do štipendije.
Na spletni strani MDDSZ, med splošni pogoji za pridobitev štipendije lahko preberemo tole: »V skladu z 9. členom Zakona o štipendiranju lahko pridobijo štipendijo tisti upravičenci, ki niso v delovnem razmerju oziroma ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti.« http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/trg_dela_in_zaposlovanje/stipendije/

2.     Študent, ki se zaposli ni upravičen do bivanja v študentskih domovih.
Na spletni strani Študentskih domov v LJ piše med drugim: »Študentje morajo izpolnjevati splošne pogoje: imajo status študenta in se izobražujejo po študijskih programih, ki se izvajajo kot redni študij, ter niso zaposleni…« http://www.stud-dom-lj.si/bivanje/pridobivanje

3.     Študent, ki se zaposli ni upravičen do subvencionirane prehrane.
Na spletni strani ŠOUP glede uživanja subvencionirane prehrane piše: »študent podpiše izjavo, da ni zaposlen oziroma iskalec zaposlitve.«  http://soup.si/prehrana/subv_stud_prehrana/vse_o_ssp

Če že imamo nenavadno situacijo, da država štipendira in ne delodajalci in da subvencioniramo vse od A do Ž, se sprašujem, zakaj niso za pridobitev privilegijev ne zadostujejo zgolj naslednji pogoji:
  • oddaljenost stalnega prebivališča od Ljubljane,
  • materialni položaj študentove družine,
  • študentov uspeh v predhodnem izobraževanju.
Manj vem in manj delam, bolj me Slovenija ljubi...
Morda se sliši čudno, ampak nek študent je zelo sposoben in delaven in lahko poleg dobrih rezultatov pri študiju, dosega tudi dobre poslovne rezultate. Zakaj bi take osebe kaznovali, zakaj moramo stigmatizirati in kriminalizirati podjetništvo? Se ne zavedamo, da nam bodo taki štipendisti najhitreje vrnili podarjen denar? Gre tukaj za načrtno gonjo države (MDDSZ) proti podjetništvu? Kratkoročno se študentom bolj splača nedelati, spati do 13 h in srkati privilegije.

2 komentarja:

  1. Študenti v Slovenijhi so najbl pasivna populacija, džava jim pr tem drži štango !

    OdgovoriIzbriši
  2. Recept kako vzgojiti poslušen narod povprečnežev, ki prisegajo na vrednote komunistične enakosti v revščini… Vse kar štrli ven, je potrebno potlačiti dol, da ne bo imel kakšen nepartijec preveč pošteno zasluženega bogastva, to je nevarno za našo egalitaricistično družbo…

    OdgovoriIzbriši