sreda, 12. marec 2014

JOŽE MENCINGER ODHAJA V POKOJ, NI VEČ DIREKTOR EIPF – SE BO V SLOVENIJI ZOPET POJAVILA FINANČNA KRIZA?

Danes je kot strela iz jasnega odjeknila srce parajoča novica v časniku Finance. V pokoj gre človek, ki je 23 let usmerjal ekonomsko politiko Republike Slovenije, podprl s prihodom na magistrat kandidaturo Zorana Jankovića in PS, ki nam je dala predsednico vlade, ki je po njenih besedah zaslužna, da je finančne, gospodarske, ekonomske in politične krize v Sloveniji konec. To potrjujejo tudi objave v levičarskih medijih (RTV SLO, Delo, Slovenske novice,…).

Po poročanju Financ ekonomist Jože Mencinger ni več direktor ekonomskega inštituta EIPF kot je razvidno na Ajpes. Dr. gradualistične ekonomije se je upokojil.
Ni še vse izgubljeno - tudi Milan Kučan in Janez Zemljarič sta upokojena, pa sta še vedno zelo družbeno aktivna.


Še nekaj podatkov o Jožetu Mencingerju in EIPF
·         Gradualizem je razvojni model, kjer spremembe (reforme, prestrukturiranja) potekajo tako počasi, da jih še opazimo ne. Zlobni jeziki bi rekli, da gradualizem pomeni odsotnost reform in ga enačijo z dediščino slovenskega sindikalizma – vse po starem.
·         EIPF je privatno podjetje, gre za zasebno ustanovo, ki se financira preko poslovanja z državo, sicer pa so študije namenjene boju proti privatizaciji, tržnemu gospodarstvu, konkurenci in vsej zasebni pobudi
·         Med največjimi lastniki EIPF so sicer Veljko Bole (30,6 odstotka), Mencinger (19,4 odstotka) in Franc Križanič – SD (13,9 odstotka). Sodelavci EIPF so oz. so bili tudi ugledni ekonomisti svetovnega formata in ugleda: Mitja Gaspari, Janez Prašnikar in Franjo Štiblar – Branko.
·         Franc Križanič (SD) ne gre v pokoj. Zasluga njegovega mandata (bil je slovenski finančni minister v Pahorjevi vladi, v letih 2009-2011), je da se je v treh letih javni dolg RS podvojil (iz 21,9 % BDP na približno 45 % BDP), kar je bila po njegovih besedah, izrečenih pred kakšnim mesecem na RTV SLO odlična in ključna poteza, da je zdaj v Sloveniji krize konec.
·         Pri EIPF je kljub temu, da gre zaslužni ekonomist v pokoj še vedno možno proti solidnemu plačilu naročiti »vladne študije« po želji naročnika. Pogoj je zgolj, da se ohranja državno lastništvo.
·         Jože Mencinger je vedel, da so certifikati ničvreden papir, vedel je zakaj. Dal je vse od sebe.
·         Jože Mencinger je pravilno utemeljeval, da slovenskih bank ni potrebno sanirati, saj so bile naše banke ves čas zdrave, so uspešno kreditirale slovensko gospodarstvo in jih ni bilo potrebno vsako leto sanirati oz. dokapitalizirati.
·         Jože Mencinger je avtor znamenite ideje o nacionalnem interesu, kar pomeni notranje lastništvo podjetij ter prepletenost lastništva različnih podjetij in bank. Seveda to nima nobene zveze z neuspelimi menedžerskimi odkupi, stalnimi dokapitalizacijami bank, zlorabami položaja, Binetom Kordežem, Ivanom Zidarjem, Zoranom Jankovićem in ostalimi tajkuni.
·         Da je Jože Mencinger v svojih javnih nastopih in medijskih odzivih zamolčal nekaj dejstev, ki temeljijo na uradnih statističnih podatkih, je neoliberalna laž. S tem, ko sem uporabil besedo neoliberalna, nadaljnja razlaga ni potrebna.
·         Jože Mencinger nikoli ni dajal napačnih priporočil glede vodenja ekonomske politike. Njegovi nasveti so bili konsistentni, podprti z empiričnimi dokazi in primeri dobrih praks iz zahodnoevropskih držav, nikakor pa ne z ekonomsko politiko nekdanjega vzhodnega bloka s Sovjetsko zvezo na čelu. Gre za nasvete glede privatizacije, fiskalne politike, vrednostnih papirjev, načrtne depreciacije realnega deviznega tečaja, obrestnih mer, ureditve trga dela itd. Ti nasveti so bili ves čas razlog današnjega uspeha druge Švice. Prav je, da so njegova strokovna mnenja slovenski levičarski mediji (RTV SLO, Jana, Delo,…) ves čas brezpogojno objavljali. Zelo radi smo tudi poslušali intervjuje z njim, predvsem mi je bila všeč njegova konstanta »saj sem vam rekel«…
·         Jože Mencinger je človek, ki ves čas združuje slovensko levico in desnico. Ob ključnih trenutkih (privatizacija, večje reforme), je vedno s svojo modrostjo pritegnil obe strani na pot nacionalnega interesa, značilna primera sta blokada sovražnega prevzema slovenske pivovarske industrije in blokada sovražne privatizacije NLB. Pri tem je združil na videz nezdružljivi LDS in SDS v eno celoto pri borbi za ohranjanje idej samoupravnega socializma.
·         Prav je, da so Finance »odstavile« najbolj branega kolumnista v Sloveniji Stanislava Kovača, ki je objavil članek: »VeleškodljivcaJožeta Mencingerja pred sodišče«. Žaliti očeta slovenskega razvojnega modela, je neetično.

2008
2009
2010
2011
2012
Čisti prihodki od prodaje
423.950
319.827
271.830
294.485
232.281
Sprememba vrednosti zalog proizvodov in nedokončane proizvodnje
0
0
0
0
0
Usredstveni lastni proizvodi in lastne storitve
0
0
0
0
0
Drugi poslovni prihodki
108.661
149.739
140.830
110.959
144.137
Nakazila iz sektorja država
186.430
238.295
162.110
136.783
113.979
Razmerje
30 %
45 %
35 %
29 %
27 %
 Skupni znesek plačil državnih organov EIPF: 2.379.117,76 € (Supervizor).

Ob Mencingerjevi upokojitvi, se mi para srce, toliko plemenitega je storil v času samostojne Slovenije. Za zaključek si drznem ohraniti kanček optimizma, saj sta tudi Milan Kučan in Janez Zemljarič upokojena, pa sta še vedno zelo družbeno aktivna borca za demokratični socializem. 

4 komentarji:

  1. Če smem dopolniti seznam Mencingerjevih izjemnih dosežkov.

    V Peterletovi vladi je bil podpredsednik za gospodarstvo. Nekaj se je spričkal s Peterletom in dober mesec pred osamosvojitvijo odstopil. Skupaj z njim je odšel tudi finančni minister in njegov "siamski dvojček" Marko Kranjec. Nasledil ju je Šešok, ki je kmalu po nastopu funkcije stopil pred poslance in oznanil, da predhodnika glede finančne osamosvojitve nista naredila popolnoma nič in da bomo še nekaj časa samostojnosti plačevali z jugodinarji. Tudi potem, ko smo vendarle dočakali tolarje, je Menci vedel povedati, da bodo še hujši polom kot dinarji.

    Mencinger je kar dva polna mandata rektoroval ljubljanski univerzi, ki je v tem času strmoglavila z vseh lestvic in se nanje začela sramežljivo vračati pod naslednico (samo mmg., žena prvega olimpijca Kocjančiča). No, tu je sedaj Svetlik s potencialom, da Mencingerjeve dosžke še preseže.

    Mencinger je tudi vodil nadzorni svet Iskraemeca in zelo spodbujal samoupravljanje. Podjetje s potencialom, da postane "slovenska Nokia" (beseda je takrat imela izrazito pozitiven prizvok) je skoraj bankrotiralo. Ironično ga je rešila država (Janševa vlada), ki je z dokapitalizacijo dovolj povečala svoj delež, da je Menciju pokazala vrata in čez čas firmo prodala Egipčanom.

    Škoda, da je po prenovi s Štihovega bloga izginil števec, ki je meril, koliko časa so ZDA po Mencingerjevih zanesljivih napovedih že v bankrotu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tovariš Jože »inflacija ni monetarni pojav« Mencinger je imel ves čas samostojne Slovenije izjemno velik vpliv. Ta vpliv bomo čutili še desetletja. Lani na kongresu socialnega dela je imel plenarno predavanje »Kdaj bo konec krize«. Žal sem imel vzporedno v sosednjem prostoru predavanje, tako da njegovih neomadeževanih modrosti nisem bil deležen, sem pa izvedel od navdušenih nastopajočih, da je povedal, da krize sploh ni, temveč nas samo prepričujejo, da kriza je.

      Izbriši
  2. Mencinger že ve. Saj tudi Vidoviti Milan pravi, da krize ni, je le iluzija. In on je to videl v kartah.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tudi Priročnik Samoupravljanje s temelji marksizma vedno prav pride.

    OdgovoriIzbriši