torek, 10. junij 2014

O SOCIALNO-LIBERALNIH, DEMOKRATIČNO-SOCIALISTIČNIH IN ČRNO BELIH STRANKAH


Nekoč sem se čudil sintagmi krščanska demokracija, a zgodovina me vedno znova preseneča z raznimi črno-belimi in sončno-senčnimi političnimi formacijami.

Demokratični socializem
V zadnjih dveh letih v slovenskem medijskem prostoru lahko pogosto zaznamo besedno zvezo demokratični socializem. Verjetno jo je lansirala stranka Iniciativa za demokratični socializem. Seveda gre za popolni antagonizem pojmov oz. popolni oksimoron, saj socializem po definiciji ni demokratičen. Gre namreč za totalitarni sistem z močno prisilo, ljudstvo vlada zgolj navidezno. Tudi današnja Severna Koreja se imenuje Demokratična ljudska Republika Koreja. In verjetno se tudi največji politični zagovorniki totalitarizma kot sta stranka Iniciativa za demokratični socializem in stranka Solidarnost, ne bi poistovetili s političnim režimom Severne Koreje.
 
Demokratični socializem - Severna Koreja

Socialno-liberalno prepričanje Bratušek Alenke

Magistra Alenka Bratušek na svoji spletni strani piše: »Moje osnovno politično prepričanje je bilo vedno socialno-liberalno: verjamem v solidarnost med ljudmi kot temeljno vrednoto socialne družbe, in verjamem v to, da svoboda nikoli ne sme ogrožati svobode drugega…«

Na ta oksimoron odlično odgovori Janez Šuštaršič v članku Socialno-liberalna volilna mineštra (SIOL, 5. 6. 2014) z mislimi:

»Socialna država je ena od resnih groženj svobodi in je v nasprotju s temeljnim liberalnim načelom, na katero se lahkomiselno sklicuje tudi prva zaveznica Alenke Bratušek, namreč ona sama …

Treba se bo torej odločiti, ali ste za svobodo ali za socialo. Za oboje hkrati ali za vsakega malo ne morete biti, če seveda želite, da bi bilo vaše stališče logično …

Vsak od teh načinov zanikanja svobode ima svojo politično preslikavo. Če na prvo mesto postavljate vrednote in moralo, ste verjetno politični konservativec. Če je za vas družba pomembnejša od ljudi, ste najbrž socialni demokrat. Če govorite o izkoriščanju, pa ste seveda marksist, morda cepljen še z okoljskim fundamentalizmom….

Vse to so mogoči svetovni nazori in vso pravico imate, da druge prepričujete o svojem prav. Kakor danes stvari stojijo, boste verjetno uspešnejši od tistih, ki na prvo mesto postavljajo svobodo. Smešno pa je, če pripadate kakšnemu od teh nazorov in se vseeno oklicujete za liberalca.«

Torej, v enem stavku socializem in liberalizem, ki pomeni svobodo in vključuje tudi liberalno gospodarstvo s svobodnim trgom, sta v logično popolnoma nezdružljiva pojma.  

Alenka Bratušek: »Moje osnovno politično prepričanje je bilo vedno socialno-liberalno«.


V razmislek


Preden se ogrejete za črno bele stranke, dobro razmislite. Ko greste v trgovino z malimi živalmi ali zavetišče, tudi ne kupujete živo-mrtvih hišnih ljubljenčkov. Ali pa jaz živim v svetli temi….

Ni komentarjev:

Objavite komentar