ponedeljek, 23. februar 2015

IZJAVA TEDNA: O SKROMNIH ŠVICARJIH IN POZERSKIH GRKIH


 »Kako dolgo bo trajala večinska javnomnenjska podpora Ciprasovi vladi, je eno vprašanje. Še veliko pomembnejše pa je tisto, ali večina Grkov resnično in globoko v sebi ceni napovedi o samoomejevanju novega grškega političnega razreda. Švicarji svojemu političnemu razredu pa tudi svojim kapitalistom zaupajo, ker se neredko vozijo s sredstvi javnega prevoza in ker plačujejo davke. Tam sta hohštaplarstvo in potratnost znamenji slabega okusa in na meji smrtnega greha.«

Z izjavo se več kot strinjam, velja pa tako za Grčijo kot za Slovenijo. Namreč obe državi sta prežeti s pozerskim hohštaplarstvom. Poglejmo prestolnico Slovenije, vse mora biti najnovejše, vse se mora obvezno bleščati v kiču. Samo, da prisesanci na lokalni in državni proračun lahko kaj poberejo v svoj žep. Enako velja za prebivalce, vsak mora imeti najnovejše osebno vozilo in obvezno se mora kot prebivalec glavnega mesta tudi voziti z osebnim vozilom po mestu. O obveznosti blagovnih znamk oblek niti ne bom zgubljal besed.

V Švici sem pred dvema letoma doživel kulturni šok, več kot očitno je, da so skromni in varčni Švicarji že zdavnaj preživeli ero načičkane arhitekture in svetlečih trgovskih centrov. V javnih prostorih je dobesedno možno videti 45 let ali več stare umivalnike in 20 let stare monitorje, skratka predmete, ki so pri nas tarča posmeha. Vendar je vse funkcionalno, čisto in brezhibno deluje. Zakaj Švicarji ne čutijo potrebe po svetlečih izložbah, Slovenci in ostali zaostali narodi v socializmu in ostalih oblikah patetičnega kolektivizma pa ravno nasprotno? Zakaj se moj stric z deveto stopnjo izobrazbe, ki živi v Švici (in je nekoč preživlja petčlansko družino), vozi na dobro plačano službo z javnim prevozom? Zakaj tudi drugi to počno in ni potrebno, da jim neki Zoran Veliki prisilno omeji uporabo osebnih vozil po mestih?

Janis Varufakis - Profil grškega finančnega ministra (odetega v Burberry šal), skromnim, varčnim, nematerialističnim in delavnim Švicarjem ne bi najbolj ustrezal



Zakaj v najbolj kapitalistični državi ni divjega socialističnega potrošništva kot v Sloveniji? Zato, ker v kolektivistični Sloveniji standard pada in ljudje »nimajo«, imajo pa vcepljeno vzgojo, da morajo na ven kazati, da materialno »imajo« in da so zaradi tega vredni več. Zapomnite si, švicarska mesta kot je npr. Bern na zunaj zgledajo revna, vendar so bogata z meščansko kulturo, ki prezira kič, materializem in kazanje na ven, torej vse kar je nam malomeščanskim Slovencem svetinja. 

5 komentarjev:

  1. S svojim imidžem je varufackis pokazal svoje spoštovanje do ostalih državnikov. Po eni strani neke drage cunje, po drugi pa totalno razcufan, srajca ven iz hlač. Grški narod pa pa plačal ta cirkus, no pa saj so sami to želeli.

    OdgovoriIzbriši
  2. Točno to, ko je zmagal Syriza, sem se jim samo privoščljivo nasmehnil… http://nisemlevicar.blogspot.com/2015/01/v-grciji-mocno-zmagala-levicarska.html

    Razen, če nima Vaffanculos nekega umazanega načrta v žepu. Najverjetneje bo nategnil »svoj« narod, sigurno bolj kot nas posojilodajalce.

    OdgovoriIzbriši
  3. Na koncu bodo Grki primorani narediti kot jim bo rekla EU, ampak denarja pa še vedno ne bomo nikoli dobili nazaj od Grkov.

    OdgovoriIzbriši
  4. Grška politika in narod pač niso pripravljeni na spremembe, zato svojega denarja ne bomo videli nikoli več...

    OdgovoriIzbriši