petek, 13. februar 2015

TEŠ 6 IMA MLADE – »DRUGI TIR«


Vlada RS se je pri Evropski komisiji prijavila s projektom drugi tir (Divača Koper), poteguje se za 380 milijonov €. Celotna vrednost projekta NAJ BI BILA podobno kot pri TEŠ 6 - 1,4 milijarde €.

·        Glede na to, da projekt Teš 6 še ni kočan ter da je cena narasla na 1,4 milijarde €, ga verjetno še nismo pozabili. Po nobeni od znanih študij in analiz, sredstev davkoplačevalci ne bomo dobili nazaj.

·        Ljubljanski stadion Stožice še ni dokončan, po nobeni od znanih študij in analiz, sredstev davkoplačevalci ne bomo dobili nazaj. Smo na projekt že pozabili?

·        Avtocestni križ – smo na Zemonski kartel že pozabili? Smo na za 2 milijardi predimenzionirano ceno že pozabili?

Drugi tir. Vprašanje naraščanja cene izgradnje. Bo zaradi političnega pokroviteljstva in prisesanih rentnikov eksponentno rasla kot pri TEŠ 6?

Kakšna je sploh ekonomska in socialna upravičenost investiranja 1,4 milijarde € v drugi tir? Ne pozabimo, da je 70 % predvidene trase drugega tira speljanega po tunelih, viaduktih in podobnem zahtevnem in tudi finančno zahtevnem terenu. Kaj bomo z drugim tirom, če nimamo zgrajenega tretjega pomola Luke Koper? Luka Koper pa je glavni generator tovora po slovenskih železnicah. Za trenutno kapaciteta Luke Koper zadostuje enotirna železnica. Tudi, če bi izgradili tretji pomol Luke Koper, je drugi tir predimenzioniran.
 
Jože "Mencinger" Damjan meni, da je trenutni načrt izgradnje drugega tira upravičen
V vsakem primeru bom o račun dobili davkoplačevalci, namreč investitor bi zahteval državna poroštva, kreditor (npr. razvojna banka) pa ravno tako. Če bi zapisal, naj študijo o upravičenosti projekta pošljejo v recenzijo nekomu zunanjemu, npr. MDS ali ba EBRD, bi me zagovorniki gradbenega lobija (revija Mladina in ostali) nemudoma ožigosali za neoliberalca.








2 komentarja:

  1. JA KAKO PA BI VI POGNAL gospodarstvo, če ne z infrastrukturnimi projekti? Samo nakladati znate.Infrastrukturnii projekti prinesejo ogromno dalavnih mest in imajo multiplikativne učinke . če bomo še tukaj še nparej zategovali pas,s e nam res slabo piše.

    OdgovoriIzbriši
  2. Predvsem z davčnimi reformami, reformo trga dela, z »neodganjanjem« tujih investicij, reformo šolskega sistema, zmanjševanjem birokratskih ovir,…

    Ja, res edini multiplikativni učinek je bil na denarnice davkoplačevalcev ter na denarnice raznih politikov in posvečencev Foruma 21 in podobnih… Hvala lepa za te multiplikatorje!

    OdgovoriIzbriši