torek, 10. marec 2015

KARMEN ŠVEGL O ZALIVSKIH DRŽAVAH: »DRŽAVE SO NAKLONJENE KAPITALISTIČNEMU SISTEMU, TA SE JE MED VSEMI SISTEMI IZKAZAL ZA NAJBOLJE DELUJOČEGA. JORDANIJA, KJER SO VEDNO SODELOVALI Z ZAHODOM IN IMELI KAPITALIZEM, JE BISTVENO BOLJ RAZVITA OD SIRIJE, KJER SO IMELI SOCIALIZEM.«

Na Siol.net je bil 6. 3. 2015 objavljen zanimiv intervju s poročevalko z Bližnjega vzhoda Karmen Švegl: "Govorijo, da je bog na njihovi strani. A ko jihubije ženska, ta teorija pade."

TV nimam, kljub temu pa priložnostno večkrat zasledim poročanje Karmen Švegl iz kriznih žarišč Bližnjega vzhoda, saj veste gre za tisto žensko srednjih let, ki dejansko poroča iz bojišč, medtem, ko neposredno za njenim vratom letijo bombe in tečejo bradati vahabiti z AK-74 v rokah. Novinarki dejansko uspeva poročati iz kriznih žarišč brez klasičnih neokomunističnih mašil uporniških gesel proti dekadentnemu kapitalizmu, ki so na RTV SLO skoraj železen repertoar in še pri poročanju iz krajev izven Evrope družbenopolitičnim delavcem RTV SLO objektivnim novinarjem ne uspe izgovoriti dveh stavkov brez iskanja vira vrhovnega zla, ki sliši na ime neoliberalizem in žrtve pusti umreti v mukah.


Objavljam najbolj zanimiv del intervjuja.

»Kako recimo gleda tipičen prebivalec zalivske države na Zahod?
Za mnoge je Zahod vzornik. Ne zaradi vrednot, ampak zaradi gospodarskega uspeha.
Države so naklonjene kapitalističnemu sistemu, ta se je med vsemi sistemi izkazal za najbolje delujočega. Jordanija, kjer so vedno sodelovali z Zahodom in imeli kapitalizem, je bistveno bolj razvita od Sirije, kjer so imeli socializem. To so zelo preproste stvari brez ideoloških vprašanj: kdo si lahko več privošči, kdo bolje živi in lažje skrbi za svoje družine. Zato v Jordaniji tudi ni bilo nobenega upora. Ne da ljudje živijo izjemno dobro, vendar imajo priložnost, medtem ko sta nadzor in nesvoboda govora omejena zgolj na politiko.

Danes tragično razkosana Sirija se je v preteklosti razvijala zelo drugače od Jordanije.
Pred začetkom zadnje vstaje je varnostna služba, celoten državni aparat, nadzoroval vse pore človeškega življenja, tudi domače pogovore ljudi. Sirija se ne razvija, ker ljudje nimajo priložnosti, vrtijo se v krogu, ne zaupajo drug drugemu. Poljudno rečeno v arabskem svetu obstajajo mehke in trde diktature, demokracije pa z izjemo Izraela in Libanona v tem delu sveta ni. Libanon je v regiji zagotovo najsvobodnejša družba, relativno demokratična, s tržnim gospodarstvom, ob tem pa tudi z razlikami med revnimi in bogatimi. Čeprav je imel zadnjih 15 let državljanske vojne, napreduje.«


Predstavljajte si družbenopolitičnega delavca, zaslužnega novinarja Boštanja Videmška, velikega borca proti neoliberalizmu (morda on ve kaj je to, jaz zagotovo ne), da bi izrekel prvega izmed zgornjih odstavkov. Verjetno enako kot pričakovati, da bi Vesna Vuk Godina priznala, da je njen visokošolski predmet nekoristen balast in javno izjavila, da so progresivni davki rop. 

4 komentarji:

 1. družbenopolitičnega delavca, zaslužnega novinarja Boštanja Videmška ha ha ha

  OdgovoriIzbriši
 2. Ob branju njegovih zvarkov, meni ne gre na smeh.

  OdgovoriIzbriši
 3. kdo sploh še gleda komunistični dnevnik na nacionalki?

  OdgovoriIzbriši
 4. Jaz sem že zdavnaj odpovedal naročnino na TV SLO, priporočam!

  OdgovoriIzbriši