četrtek, 24. september 2015

BORIS A. NOVAK V GLASILU LJUBLJANA PREDLAGA, DA SE KAKŠNEGA IZMED LJUBLJANSKIH TRGOV POIMENUJE Z IMENOM, KI PRESEGA POLITIČNE DELITVE IN SLEDI ZGOLJ IZROČILU »TEKOVIN REVOLUCIJE«


Boris A. Novak napiše uvodnik za glasilo Ljubljana (letnik XX, številka 4, september 2015), ki smo ga priseljeni plačevati našemu županu Zoranu Jankoviću občani prestolnice. Vendar smo glasila vedno izredno veseli, saj notri lahko preberemo kdo je naš in kdo ni, za koga moramo glasovati na volitvah ter kakšne dobrobiti imamo Ljubljančani od revolucionarnega izročila in njegovih živih in že preminulih nosilcev.

 Znotraj uvodnika podaja spravni predlog, ki se glasi.

»Vprašanja in polemike okoli poimenovanj in preimenovanj ulic in trgov v Ljubljani in drugih
slovenskih krajih zaradi težke in protislovne zgodovinske dediščine pogosto zavrejo do iracionalnosti. Zato Mestni občini Ljubljana predlagam, da kakšnega izmed krasnih ljubljanskih trgov poimenuje z imenom, ki presega politične delitve – Trg matere Ljubljane
 
Glasila Ljubljana smo vedno izredno veseli, saj notri lahko preberemo kdo je naš in kdo ni, za koga moramo glasovati na volitvah ter kakšne dobrobiti imamo Ljubljančani od revolucionarnega izročila in njegovih živih in že preminulih nosilcev. 

Naslednjih 78,1 % članka (preštel sem besede oz. znake) je posvečen izključno dobrim in hrabrim partizanom, ki so nam izborili svobodo v obliki socialističnega raja, ki še traja.

Zaključi takole:
»Ne glede na to, da ime Trg matere Ljubljane zgodovinsko izvira iz partizanskega doživljanja naše prestolnice, sem prepričan, da imajo tudi mnogi drugi ljudje močne razloge, da Ljubljano čutijo in imenujejo kot svojo mater … »

Prešernov nagrajenec ima prav, ko ponudi spravni predlog, kajti spravno je lahko samo tisto, kar ne zanika blagohotne komunistične revolucije. Poklonimo se velikemu slovenskemu literatu, poimenujmo kakšen trg z imenom Trg matere Ljubljane, razmislimo še enkrat, če res ne bi imeli Ulice Diktatorja Tita, kajti Kidričev spomenik in Kardeljev trg že imamo.

Kot pripadnika srednje generacije, me izredno veseli, da smo še vedno v letu 1945, medtem ko gre vzhodna Evropa naprej. Sem torej za spravo! Za domovino, s Titom naprej!

2 komentarja:

  1. Tudi pri Delu so se znova "izkazali". Oznanili so namreč, da je Pikettyjevo socialistično "sveto pismo" od sedaj na voljo tudi v slovenskem prevodu. Tega seveda niso storili v Književnih listih, ki so konec koncev namenjeni najavi knjižnih novosti, temveč..... na strani, namenjeni novicam iz gospodarstva.

    OdgovoriIzbriši
  2. Agitprop seka že iz jugo časov. Po domače »kako po švedskem vzoru iz sedemdesetih let uničiti svetovno gospodarsko velesilo…« razlika je le v tem, da so se na Švedskem v začetku devetdesetih začeli zavedati, da socializem nikamor ne pelje, razen v enakost v revščini, visokim dolgovom in padanju standarda. Zato so zmanjšali prerazdeljevanje, ki je Pikettyeva čarobna palica…

    OdgovoriIzbriši