petek, 21. avgust 2015

JE SLOVENIJA PRIPRAVLJENA NA VAL BEGUNCEV?


Balkanska vojna v devetdesetih
Dobro se spomnim zgodnjih devetdesetih, ko so k nam prišli begunci iz Bosne. Tretjino moje družbe so predstavljali begunci. Bili so enakovreden del naše družbe oz. druženja. Bili so pretežno dobro integrirani, proaktivni in kar sem jih jaz poznal, niso bili delinkventi. Sočasno sem bil tedensko tarča nasilja potomcev priseljencev iz istih krajev. Brez razloga. Zanimiva situacija.

Kategorije beguncev in azilantov
Nekaj je žrtev vojne, nekaj islamizacije sveta, nekaj političnih migrantov, prevladujejo ekonomski migranti, ki slišijo izrazito pozitivne plati o Evropi, predvsem o izbranih državah (Nemčija, Velika Britanija in Francija), pogosto pa slika držav ni taka kot jo poznajo in službe jih ne čakajo za vsakim vogalom.

V RS dobivam občutek, da vse vrste beguncev dajemo v isti koš, menim, da je nujno potrebno ločiti med ekonomskimi migranti in begunci.

Stanje na Balkanu
V Srbiji in Makedonij trenutno poteka cela drama glede beguncev. Srbija ni končna destinacija beguncev, je pa po domače povedano preplavljena z begunci. Grčija je polna beguncev. V Srbiji se sprašujejo: »Tudi Srbiji gre gospodarsko-finančno in posledično socialno slabo, pa ne bežim iz svoje države na Zahod, zakaj dovoliti množicam ljudi neturistični vstop v druge države?«.

Madžarska postavlja varnostni zid
Da Madžarska postavlja varnostni zid pomeni, da se bodo begunci preusmerili preko Hrvaške v Slovenijo. Kolega iz Sl. Filant. mi je razložil, da načelno Schengenski prostor deluje dobro in da takega navala kot je v Srbiji ne bo.

Avstrija razmišlja o postavitvi varnostnega zidu
Ker Avstrija razmišlja o postavitvi varnostnega zidu, obstajata dve možnosti: ali se bodo begunci preusmerili preko Romunije v smeri Zahoda ali bodo ostali v Sloveniji. RS sicer ravno tako velja za tranzitno državo.

RS planira vstop maksimalno 900 beguncev, načelno pa 230
Po poročanju Dnevnika (27. 7. 2015) naj bi enoletna oskrba 900 beguncev Slovenijo stala 11 milijonov €, s tem da bi zapolnili popolnoma vse kapacitete vključno s počitniškimi hišami na Debelem Rtiču in samskem domu na Kotnikovi v Ljubljani. Medetična trenja, morebitna škoda in medicinska oskrba verjetno niso všteti.

900 oseb ali več pride v nekatere balkanske države dnevno.

Je Slovenija pripravljena na val beguncev?
Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti oz. Ministrstvu za notranje zadeve niso pripravili programov, ki bi begunce vključili v slovensko družbo (aktivna politika zaposlovanja itd.). Samo nastanitvene kapacitete ne zadostujejo. Koliko denarja bo namenjenega za integracijo? Koliko denarja bo namenjenega za soočanje s psihosocialnimi problemi, ki jih imajo begunci? Kako bo z nastanitvami? Kako bo z učenjem jezika za otroke, ki bodo šoloobvezni? Koliko denarja bo za usposabljanje inštitucij, na katere bodo »padli« begunci – CSD, šole, zdravstveni domovi…

Poleg tega ima RS izrazito slabe makroekonomske kazalce in če v EU »zmanjka« poceni denarja, bo v RS standard močno padel. Trenutno dobivamo močan kreditni doping, veliko preko naših meja zmožnosti. Naš javni dolgo presega 80 % BDP, pričakujemo letni proračunski primanjkljaj v višini 1,4 milijarde €.

Bo Evropa etično, socialno in finančno počila?
Evropa že poka. Menim, da se pripravlja nova dolžniško-delniška kriza (pok obeh balonov zaradi preobilice poceni denarja: nizke obrestne mere, quantitative easing). Finančna absorpcija beguncev je na meji.

Evropa poka tudi etično, izgublja identiteto. Letos sem bil na 16-dnevnem dopustu na različnih koncih Nemčije (z izjemo vzhoda) in ta meni ljuba država si nikakor ni več podobna, izgubila je identiteto. Bil sem v različnih mestih, v vseh je več kot polovica tujcev, v nekaterih predelih se javno nemško ne govori več. Govoril sem z nemški prijatelji, ki so mi blizu in jih poznam že leta in nihče ne želi govoriti o tem »saj je v redu«. Nemci so že 100 krat preplačali holokavst, socialistični eksperiment med drugo svetovno vojno jih bo zaznamoval za vedno. V Grčiji (kateri po mnenju režimskega novinarja Boštjana Videmška »nihče ni stopil nasproti«) že pogrevajo stare zgodbe in nacionalsocialisti v Sloveniji ravno tako (Violeta Tomič iz Združene levica).

Begunci se mi sicer smilijo, vendar bi tako kot Srbi sam lahko rekel: V Švici se živi boljše, sistem je bolj pravičen, pa kljub temu ne bom zapustil svoje države zgolj kot ekonomsk migrant, razlika bi seveda bila, če bi na oblast prišli nacionalsocialisti (npr. stranka Združena levica) in bi pričeli s spremembo ustave in ponovno konfiskacijo premoženja. Potem bi seveda poiskal pot drugje izven diktatorskih režimov..
 
Evropa socialno in kulturno ne bo več takšna kot je bila...
Multikulti
Model multikulti evidentno ne deluje. Večina evropskih držav tujcem takoj podari socialne pravice in postanejo socialni podpiranci, dogaja se getoizacija.

Podpiram ekonomske migracije, ki tudi koristijo Evropi (Sloveniji), npr. prihod poceni delovne sile oz. vrhunskih znanstvenikov. Vendar ima Evropa omejene kapacitete absorpcije števila beguncev. Finančno in socialno-kulturno. Moramo pomagati, vendar se moramo tudi pripraviti, da bo politika vključevanja tujcev ustrezna in ne bo resneje ogrožala evropske socialne, finančne, gospodarske in etične slike in da bodo azil dobili res tisti, ki so žrtve verskih in ostalih vojn.

Še enkrat: v RS in celotni EU moramo nujno potrebno ločiti med ekonomskimi migranti in begunci z akutno problematiko...




5 komentarjev:

  1. to bo cela štala. čedalje več jih je,če pogledaš grčijo in dol jugo . mormo se pripravit, saj bo pri ans čez en emsec isto. cel naval.-

    OdgovoriIzbriši
  2. Morda je nepripravljenost še večja težava od samih množic migrantov.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mi smo za Multikulti...eni pač ne :-)

    http://www.liveleak.com/view?i=941_1441566858

    http://www.vocativ.com/world/germany-world/germanys-sharia-police/

    http://www.mindenegybenblog.hu/fiuk-lanyok-velemeny/brutalis-allapotok-a-zsambeki-lehajtonal

    OdgovoriIzbriši
  4. Tale izjava begunca pa zmaga: https://www.youtube.com/watch?v=yzNEJXw9_iQ

    Me prav zanima, kaj porečejo naši "prijateljčki" na ekstremni levici.

    OdgovoriIzbriši
  5. Oni so globoko religiozni, imajo svojo veroizpoved, ki ne sledi dejstvom in empiričnim podatkom...
    Važno je, da so protestirali na meji in naredili totalno pizdarijo...

    OdgovoriIzbriši