četrtek, 19. januar 2017

DVIG MINIMALNE PLAČE – KORIST DELAVCEV ALI POHLEP POLITIKOV PO VEČ DAVKIH?

Manj kvalificiranim delavcem ni dovoljeno legalno delati

V ZSSS - menijo, da je treba minimalno plačo dvigniti višje kot to napoveduje MDDSZ (za 4 €). Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom je v letu 2016 znašala 916 € bruto bruto, kar je 790,73 € bruto oz. 604 € neto. Leta 2010 se je na pobudo sindikatov minimalna plača zvišala za skoraj 22 %, po podatkih UMAR je gospodarstvo zaradi tega izgubilo slabih 20.000 delovnih mest. Socialno pravično je, da za izgubo sindikati niso odgovarjali, prav tako je socialno pravično, da minimalna plača onemogoča zaposlitev oz. legalno zaposlitev manj kvalificiranim delavcem, ki ne ustvarijo dovolj dodane vrednosti, da bi si zaslužili plačo v višini stroška delodajalca 916 € bruto bruto. Tako so prisiljeni živeti od državne podpore (DSP) ali dela na črno.

Socialno pravična je tudi slovenska plačna uravnilovka, kjer je minimalna plača glede na povprečno plačo verjetno najvišja v EU, in sicer predstavlja približno polovico povprečne plače, kateri dodamo še nekaj 100 € neto in pademo v pred nekaj leti najvišji, 41 % dohodninski razred. 

Freedom on Trial

Na to temo sem našel zanimiv filmček v treh delih, ki ponazarja zakonodajo, ki je bila verjetno narejena z najboljšimi nameni zmanjševanja socialne in ekonomske neenakosti ter socialne pravičnosti, rezultati pa so nekoliko v nasprotju s tem. Tukaj si lahko pogledate prvi del serije: Freedom on Trial 1. zanimivi so tudi nadaljnji filmčki s komentarji te nadaljevanke.




Vprašanje

Vprašanje, ki se ga lahko zastavimo je ali politika, ki se zavezama za dvig minimalne plače: a) cilja na dobrobit delavcev;
b) cilja predvsem na več volilnih glasov (kljub posledično manj zaposlenim);
c) cilja na več pridobljenih davkov.


Kaj menite? Možnih je več odgovorov. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar