petek, 20. januar 2017

MINISTRICE MILOJKE ZDRAVSTVENA REFORMA, KI TO NI

Zdravstveni sistem ostaja enak, ohranja vse anomalije, bo pa nekoliko dražji in nič bolj učinkovit

Ministrica Milojka Kolar Celarc (SMC) je včeraj napovedala besedilo zdravstvene reforme.
 
Reforma?
Nekaj povzetkov:
·        Reforme ni, zdravstveni sistem ostaja enak, socialističen, poln klientelizma, posrednikov, neučinkovitosti, korupcije in ne omogoča nagrajevanja bolj uspešnih delavcev in sankcije oz. izločitev neučinkovitega ali koruptivnega osebja.
·        Reforme ni, zdravstveni sistem ostaja enak, le da je napovedana ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.
·        Reforme ni, zdravstveni sistem ostaja enak, ohranja vse anomalije, bo pa še dražji od trenutnega, ki ni brezplačen kot se govori v režimskih medijih (»imam brezplačno zdravstvo«), ampak drag glede na odstotek BDP namenjenega zdravstvu, glede na učinkovitost in čakalne vrste pa zelo drag.
·        Zdravstveni sistem postaja še bolj socialističen s progresijo pri plačevanju in odsotnosti konkurence med ponudniki zdravstvenega zavarovanja kot jo imajo vse države z urejenim zdravstvenim sistemom. Ne rečem, da je trenutni sistem dodatnega zdravstvenega zavarovanja dober (z njim se plačujejo celo storitve iz košarice obveznega zavarovanja), a trenutni sistem nadaljuje vlado absolutnega monopola enega največjih finančnih sistemov v državi.
·        Kar piše danes v glasilu proletarcev socialistične republike Slovenije Delo (stran 1), da bo košarica pravic ostala enaka, seveda ne drži. Manj pravic za več denarja.
·        »Reforma« je več kot očitno spisana v enem popoldnevu zaradi »vode v grlu« ob neizpolnjeni obljubi o zdravstveni reformi. Pred reformo bi morali predlagatelji jasno definirati nekaj postavk. Edino kar je vnaprej določeno je koncept, in sicer koncept solidarnosti, ni pa bil določen obseg pravic, ki lahko pokrijemo iz javnih sredstev, mreža, ki jo potrebujemo, status koncesionarjev (ki se jih pri nas neredko meša s privatnim zdravstvom) in privatnih zdravnikov. Temu bi moral slediti način in obseg financiranja.

Into the future

Kar smo dobili včeraj seveda ni zdravstvena reforma. Gre za politični prevzem enega največjih monopolistov v državi in prelevitve stroškov na navadne državljane (davkoplačevalce) in gospodarstvo, vse pod pretvezo vzajemnosti in solidarnosti. Vprašanja izgubljenih delovnih mest zaradi višjih obremenitev plač se nihče ni dotaknil. Ravno tako ne brezposelnih iz zavarovalnic kot posledico ukinitve dodatnega zavarovanja.



Gre torej za odlaganje resnih sprememb vprihodnost in prekladanje denarja. Podobna zgodba kot eksponentno slovensko zadolževanje in hkratna rast plač v javnem sektorju (, kjer se tudi sam zaposlen) in vsega ostalega v Sloveniji. Uporabiti želijo tablete, sedative za zakrivanje posledic, simptomov nefunkcionalnega, nesocialnega, nesolidarnostnega in dragega zdravstva se nihče ne upa lotiti. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar