sreda, 25. januar 2017

MENCINGER IN TAJNIKAR: TREBA JE PORABITI, KAR SE JE DODATNEGA NAKAPLJALO

Poraba je gonilo blaginje
Portal MMC RTV SLO v članku družbenopolitičnega delavca novinarja Aljoše Mastena Požrešni Veper in Nenasitni Prašič: Treba je takoj zapraviti denar, ki ga ustvari gospodarstvo in denar, ki si ga RS dobi preko s kreditov Mencingerin Tajnikar: Treba je porabiti, kar se je dodatnega nakapljalo poroča, da je država tik pred novim letom razdelila dodatnih 120 milijonov evrov. Ekonomista Jože Mencinger in Maks Tajnikar pozdravljata povečano državno porabo in tudi uničevanje delovnih mest in ustvarjanje črne sive ekonomije višji dvig minimalne plače. Večina tega denarja bo šla neposredno v roke politike preko davkov, ki ga bodo razdelili svojim volivcem v javnem sektorju ter prejemnikom gospodarskih subvencij žepe prebivalstva. Povečale se bodo plače v javnem sektorju ne glede na enako, t.j nizko produktivnost javnega sektorja, še posebej pri zdravnikih, ki so dosegli ločen dogovor; povečala se bo najnižja osnova za pokojnine ne glede na nižja vplačila v pokojninsko blagajno, pa še en dodaten dela prost dan je uveden ne glede na izgube v proizvodnih, predelovalnih in drugih dejavnostih v gospodarstvu. Skupno naj bi to stalo okoli 120 milijonov evrov. Se morda politika divjega zapravljanja tujega denarja varčevanja končuje?

Oba sta mnenja, da bi bilo zelo napačno, če bi država ravnala drugače in denar pustila za dodatno zmanjševanje primanjkljaja. Sledenje fiskalnemu pravilu v ustavi bi pomenilo, da smo "bolj papeški od papeža", poleg tega je ekonomsko popolnoma nesmiselno in kontraproduktivno, pravita.
 
Tajnikar: »Kdor pravi, da bi teh šest milijonov za minimalno plačo ob 39 milijardah BDP-ja uničevalo delovna mesta, kot gospodarstvenik enostavno nima pojma."
Višja minimalna plača - da
V tem pogledu je Tajnikar kot popolnoma nesmiselne zavrnil pritožbe predstavnikov gospodarstva, da bo povečanje minimalne plače škodilo gospodarski rasti in pripeljalo do zapiranja delovnih mest. Sindikati so namreč predlagali izdatnejše povečanje minimalne plače, resorno ministrstvo pa je predlogu deloma sledilo – v veliko nezadovoljstvo delodajalskih organizacij.

Ob vsem tem se proračunski primanjkljaj ne veča, temveč še naprej zmanjšuje, je poudaril Tajnikar.
 
Mencinger je šel še korak dlje, izdatnejši dvig minimalne plače je označil kot splošno ekonomsko koristen. Zavrnil je scenarije, da bi lahko zaradi tega padla izvoz ali konkurenčnost. "Te stvari pripovedujejo t. i. gospodarstveniki, ki se imajo za delodajalce.«
Sklep
Zaslužna ekonomista torej menita, da je potrebno denar samo zapravljati in ne ustvarjati ter »dajati na stran« oz. investirati v gospodarstvu, le tako bosta gospodarstvo in blaginja zacvetela. Da smo v RS zaradi delovanja in idej Mencingerja in Tajnikarja izgubili na deset tisoče delovnih mest, ostali pa smo zaradi njiju zaslužili veliko manj kot bi lahko, je seveda neoliberalistična izmišljotina. Ravno tako je hudobno in socialno nepravično zapisati, da na elitnih univerzah po svetu oz., če hočete po skandinavskih univerzah omenjena marksistično-keynesjanska ekonomista s trenutnimi teoretičnimi (Cobiss) in praktičnimi referencami (Adria, Iskraemeco,…) ne bi imela vstopa v univerzitetne prostore razen v drugi vlogi (kot čistilki toaletnih prostorov na primer) .
 
Ekonomista enoglasno: »Pozdrav Grčiji!« - velika javna poraba, visoka minimalna in povprečna plača v JS glede na produktivnost skoraj neobstoječega gospodarstva so motor blaginje, potrebno je trošiti in ne ustvarjati! 






Ni komentarjev:

Objavite komentar