petek, 6. julij 2012

CENA NACIONALNEGA INTERESA RASTE. MIĆO MRKAIĆ JE IMEL PRAV. JOŽE MENCINGER NIKOLI NI PRIZNAL SVOJIH ZABLOD IN SE NIKOLI NI OPRAVIČIL ZA NAPAČNE ODLOČITVE


Najbolj diskreditirana javna osebnost prejšnjega desetletja Dr. Mićko Mrkaić je imel pri svojih diagnozah evidentno prav. Neizvedba njegovega “Benchmark” gospodarskega programa iz marca 2004 je v veliki meri kriva za današnjo stanje gospodarstva, javnih financ, visoke brezposelnosti in družbenega razslojevanja v Socialistični republiki Sloveniji. Preberite si še enkrat njegov gospodarski program in njegovo zbirko kolumn z veznim tekstom »To so bile svete krave«. Pri tem pomislite na Mencingerjevo izrojeno in v praksi dokazljivo škodljivo mantro o nacionalnem interesu (tujih vlagateljev v Sloveniji nočemo, ni važna kakovost upravljanja podjetij in bank, važno je slovensko lastništvo), pomislite na ostale zaposlene na EIPF in njihove ideje in vplive (Križanič, Štiblar,…), pomislite na slovenske sindikate, ki za svoje izseljene odločitve nikoli ne odgovarjajo in na Estonijo ter se zamislite. Če niste ideološko zaslepljeni, boste priznali, da je imel Mićo prav, slovenske leve in seveda tudi desne vlade (Janševo populistično-pragmatično reakcijo na medijski in sindikalni linč v mandatu 2004-08 ob neizvedbi reform) pa so cuzale nas davkoplačevalce. Vedno hitreje prihajajo računi in cena nacionalnega interesa se viša.

Odlomek iz Mićovega gospodarskega programa: »Poleg iskanja ekonomskih rent, je državno lastništvo bank tudi potencialen vir moralnega hazarda, saj se sredstva zaradi konflikta komercialnih in političnih interesov lahko razporejajo po političnih kriterijih (crony capitalism), kar privede do neučinkovite porazdelitve kapitala…. Zato je nujno zagotoviti, da so banke neodvisne od politike in rigorozno nadzorovane glede svoje kapitalske ustreznosti in varnosti poslovanja.« (Mrkaić, 2004: 4).

 
Kdaj se bodo korenjaki iz EIPF z Jožetom Mencingerjem na čelu opravičili? Kdaj bom nehali opletati z nacionalnim interesom?

2 komentarja:

  1. Konvertit ali karkoli hočete
    Malo so se potuhnili, uničili arhive in svoje grehe in tako odšli v ilegalo, kjer barabi ne smeš reči da je baraba (kje so arhivi in dokumenti).
    Sodišča so vztrajno mižala in se niso vmešavala.

    Poskrbeli so da jim revolucije ne pokvari tujina (tuj kapital),danes napadajo še vero, za desne pa jim ne zmanjka idej za afere.

    Univerza se zapira pred tujino, mediji nam perejo možgane.

    OdgovoriIzbriši
  2. Če se posameznih ne omeji na informacije iz slovenskih množičnih medijev in neposredno bere zakone, strokovno literaturo in tuje medije, vidi, da so slovenski množični mediji smeti z nekaj svetlimi izjemami in da je bila največja napaka, da v pravosodju ni bilo lustracije.

    OdgovoriIzbriši