petek, 7. december 2012

FRANCIJA KRIŽA-NIČ-A DEDIŠČINA



Po Podatkih MF, je Slovenija socialistični Grčiji doslej prek dvostranskih posojil namenila 263,2 milijona evrov pomoči. Evrske članice so pred kratkim Grčiji omilile pogoje za dana posojila, med drugim tudi z nižjo obrestno mero in odlogom plačila obresti za 15 let.

Slovenija sodeluje pri pomoči socialistični Grčiji od jeseni leta 2010, na začetku pa je tedanji finančni minister Franc Križa-nič (ex Mencingerjev privatni EIPF) trdil, da bo naša država s temi posojili celo zaslužila. Franc Križa-nič (SD) je na vladni seji 9. 5. 2011 izjavil "Slovenija bo sredstva za pomoč Grčiji kot posojilo najela na svetovnem kapitalskem trgu in ga za približno odstotno točko dražje plasirala v Grčijo. " izjavo je večkrat ponovil za različne medije.
"Slovenija bo sredstva za pomoč Grčiji kot posojilo najela na svetovnem kapitalskem trgu in ga za približno odstotno točko dražje plasirala v Grčijo"

Slovenija si je denar za posojila Grčiji sposodila in dejanski stroški financiranja teh posojil že presegajo prejete obresti iz njih. Povprečno informirani minister za finance bi lahko glede na specifične mikro in makroekeonomske kazalce stanje Grčije predvidel ta scenarij.

Da so bile prognoze Franca Križa-nič-a (SD), kako bomo s posojilom Grčiji zaslužili nerealne, je bilo jasno takrat vsem resnim ekonomistom, poleg resnih ekonomistov je svojo skepso izrazil celo Jože Mencinger. Socialistična Grčija nam ne bodo vrnila niti glavnice.

Ni komentarjev:

Objavite komentar