nedelja, 9. december 2012

ZELO SEM NEZADOVOLJEN S STANJEM V SLOVENIJI. ZAKAJ SE NISEM UDELEŽIL DEMONSTRACIJ?



Več posameznikov me je vprašalo, zakaj se kot večni nezadovoljnež nisem udeležil protestov… in izpadel v njihovih očeh pasivni državljan, ki nadalje pusti oligarhijam, da ga vlečejo za nos in denarnico še naprej. 

Udeležil bi se demonstracij, ki bi imele jasno artikulirane cilje. Proti komu in čemu so in zakaj. 

Udeležil bi se demonstracij, ki ponujajo konkretne alternative (verjetno tudi konkretne nekontaminirane osebe, ki bi nadomeščali trenutne ljudi iz leve in desne). Trenutno so se izpostavili razni stari znanci, razni manj in bolj vidni člani parlamentarnih in izvenparlamentarnih političnih strank, seveda pa vsi po prepričanju latentni socialisti. 

Demonstracije bi morale za razliko od dosedanje prakse potekati brez nasilja in huliganstva. S tem mislim tudi na onesnaževanje mesta z odpadki in grafiti. Škodo plačamo mi, gre iz državnega ali občinskega proračuna. Opažam, da večina medijev sploh ne obsoja resno nasilja, temveč ga na nek način celo podpira, domnevam, da zato, ker jim senzacionalistični način poročanja dviguje prodajo. 

Menim sicer, da so se Mariborčani Kanglerju upravičeno upirali, škoda, da so bili vmes nasilneži in vandali in škoda, da niso ponudili konkretnih alternativ. Stvar lahko postane zelo nevarna, če pomislimo kateri cvet skorumpiranosti iz Državnega zbora RS je takoj sklical novinarsko konferenco v MB na temo Kanglerja. To ni bil nihče drug kot Matevž Frangež iz SD. Ste že slišali za ljudski rek »skorumpiran kot Frangež«? Če imate podjetje, bo za vaš posel proti plačilu poskrbel bivši »podjetnik« Frangež s kakšnim zakonskim amandmajem. Kar hočem povedati je, da brez kakovostne alternative življenje ne bo bolje.
Ste že slišali za ljudski rek »skorumpiran kot Frangež«?
Udeležil bi se demonstracij, kjer Jankovič ne protestira proti samemu sebi, ker je on srce problema in ne rešitev.

Udeležil bi se demonstracij, kjer bi povedali jasno za kaj se zavzemamo in ne samo proti čemu smo.

Nadebudnim protestnikom lahko sporočim še to, da je trenutna alternativa vladi, ki je sicer slaba in niti približno ne izpolnjuje zavez iz koalicijske pogodbe, ampak spreminja zakonodajo po notnih zapisih sindikalistov, tisto, kar smo gledali v letih 2008-2011. Populizem in trošenje tujega/davkoplačevalskega denarja brez učinka. Druge alternative nihče ni artikulirano izpostavil. 

Tehnična vlada – super ideja, naj nekdo zunanji počisti hlev z imenom slovenska družba, a kaj ko je lahko tehnični mandatar bodisi nek spodoben strokovnjak z mednarodnimi referencami kot je Egon Zakrajšek, bodisi kakšen relikt polpreživelega komunizma kot je bil npr. predlog Danila Tuerka – Marko Voljč. 

Za intermezzo bi pohvalil korektnost slovenskih policistov. In grajal pripisovanje nalepk huliganom v smislu levo ali desno. Gre za vandale, ki bodo delali izgrede na vsakem mitingu in so eni izmed redkih v Sloveniji, ki nimajo barve.


Opažam, da smo si delno Slovenci precej sami krivi. Pustili ste se prepričevati vsa ta leta samostojne Slovenije, da je država najboljši lastnik podjetij in bank, tudi po tem, ko so že številna podjetja kazala znake nižanja konkurenčnosti ali celo propadanja. Nasedali ste blodnjam o zlobnem tujem sovražniku (tujem kapitalu) in Mencingerjevemu famoznemu nacionalnemu interesu. Prodali ste se za drobtinice in za 10 € višjega mesečnega otroškega dodatka mižali na obe očesi, ko so politiki v spregi z direktorji/menedžerji kradli na veliko v obliki raznih poslov z državo (naročila, svetovalne pogodbe,..) in volili ene in iste obraze. Za 10 € na mesec! Verjeli ste sindikalistom, Golobiču in Mencingerju. Komunistoma po duši Francetu Bučarju in Spomenki Hribar ste verjeli, da sta demokrata. Zdaj pa imate prazne vreče in razpadajoč sistem z večino nezadovoljnega prebivalstva.
 
In seveda se to tudi odraža pri zahtevah demonstrantov, ki si poleg odličnih ciljev kot je pravna država, želijo polivati še več bencina na ogenj in še več soli na rane in še več negativnih številk na negativne številke, saj si želijo več države. Kaj je drugega socialna država kot več politike, več prerazdeljevanja, več nadzora in več odlivanja nenamenskega denarja? 

Demonstrant je za neko TV postajo povedal, da si želijo stanovanj od države. Vloga države ni podeljevanje stanovanj, temveč, da omogoča konkurenco na trgu in jasna pravila na trgu. V resnici v Sloveniji sploh nimamo pravega stanovanjskega trga. Politika uničuje stanovanjski trg in umetno viša in drži visoke cene stanovanj. Veste koliko stanovanj držijo v svojih portfeljih slovenske banke, ker nočejo, da bi padle cene? Ste kdaj pomislili zakaj je Janković dobival od gradbenih podjetij donacije (Tovšak – Vegrad)? Dobival jih je, ker je preplačal vsak kvadratni meter vrtcev, mostov, stadiona, ki smo ga Ljubljančani dobili. Vse smo krili davkoplačevalci oz. občinski proračun (višanje cene komunale, mestnega prevoza za 50 %, cene vrtcev,…).

Inštrument ljudske nezaupnice se sliši čisto v redu. A ne bo pomagal kaj dosti. Spet se bodo vmešale politične struje in menjavali bomo politike kot za stavo. Bistvo je zahtevati, da se odpravi sistemska korupcija s klientelizmom iz zakonov. Vsi amandmaji ranga Matevž Frangež s podeljevanjem raznih licenc, posli zakonsko prirejeni posvečenim podjetjem naj se izločijo iz slovenske zakonodaje. Ne morate si predstavljati koliko je tega v slovenski zakonodaji, vzemite v roke naključni slovenski zakon. 

Ne vem kaj naj si mislim o transparentih demonstrantov, ki govorijo o neoliberalizmu, dejansko nihče še ni znal povedati kaj ta pejorativni izraz pomeni. Če je po mnenju skrajnih levičarjev neoliberalizem povzročil finančno krizo, potem je sinonim za neoliberalizem država blaginje, socializem in državne intervencije, torej vmešavanje politike v gospodarstvo in finančno industrijo. Našteto je namreč vzrok krize. Torej isti demonstranti bi več socializma in hkrati manj socializma.
Poveličevanje totalitarnih simbolov, ki so v demokratičnih državah prepovedani Sloveniji zagotovo ne koristi, nočemo še ene kleptomanske revolucije, dovolj je bila tista leta 1945!

Kaj naj si mislim o paroli demonstranta/ke – »Hočem nacionalizacijo bank«. Kako naj nacionaliziramo državne banke?

Skrbi me. Kriza in demonstracije so vedno poligon za nastop ekstremnih političnih frakcij in figur, brez resnih programov in vizij oziroma z jasnimi manipulativnimi in kleptomanskimi vizijami. Taki trenutki so lahko polje za vzpon akterjev z močnimi nacionalističnimi notami, a brez gospodarskega programa ali pa nevarnih skrajnih socialistov v smislu Hanžkove TRS, ki bi v pol leta prerazdelili toliko denarja, da je popolni bankrot in mednarodna osamitev neizogibna. Slovenije za razliko od Grčije ne bi reševal nihče, saj je strateško nepomembna in majhna. Še Ciper ima težave z mednarodno pomočjo, kaj bo šele s Slovenijo? Strah me je lažnih mesij, vidim, da skrajneži in povprečneži že poskušajo postati »dobri možje iz Negove«.

Opazil sem tudi, da zavedanja o pomenu smiselnega in sistematičnega varčevanja politika in mediji niso znali ali želeli jasno sporočiti javnosti. Tisti, ki so na ulicah demonstrirali proti krčenju proračunskih izdatkov, so demonstrirali proti samim sebi, proti elementarni matematiki. V resnici je šlo pretežno bolj za zajezitev povečevanja izdatkov, je pa nemogoče in nevarno negativnim številkami dodajati negativne številke in pričakovati pozitivne številke in blaginjo.

Želel bi si demonstracije v skladu z zdravo pametjo, ne kratkoročnimi in egoističnimi interesi, demonstracije za fiskalno odgovornost, več svobode in manj države/politike. Država mora zgolj omogočati stabilen pravni okvir in ne samo pravno državo, temveč vladavino prava, ki bi ščitila naše pravice, ne pa »skrbela za nas«. Vladavino prava vidim kot spoštovanje zakonov, ki morajo biti kratki, jasni in pregledni, očiščeni sistemske korupcije. In ravno tukaj bi imel konkreten predlog, ki bi celo zahteval dodatne zaposlitve v javnem sektorju. Seveda bi predhodno opravili čiščenje nepotrebnih kadrov: redukcija števila občin iz 212 na 60; rezi zaposlitev v javnem šolstvu (nepotrebni/ideološki programi se ukinejo ali izvajajo na 5 let); ukinitev nepotrebnih agencij, svetov in uradov, katerih funkcije se lahko opravljajo znotraj ministrstev oz. katerih funkcije se podvajajo. Predlagal bi kadrovsko okrepitev Urada za varstvo konkurence (le te nam zelo manjka) in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). KPK bi podelil zahtevno nalogo, da iz slovenske zakonodaje počisti vso sistemsko korupcijo, ki se je nabrala v slovenski zakonodaji v zadnjih 20 letih.
 
Menim tudi, da je potrebno razgaliti kriminalno vlogo slovenskih sindikatov, ki so blokirali vsako spremembo, ki se je obetala v našem socialističnem sistemu. Razgaliti je potrebno finančno stanje na računih vodilnih sindikalistov. Razgaliti je potrebno škodo, ki so jo omenjene osebe z znanimi imeni in priimki povzročili Sloveniji s svojo borbo za ohranitev mase plač. Slovenski delavci in predvsem brezposelni (aktivni iskalci dela) morajo zvedeti resnico o namenu delovanja slovenskih sindikatov. Tukaj gre zgolj za lastno promocijo in ohranjanje lastnih privilegijev, ničesar drugega. 

Naslednja točka, ki bi me privedla na demonstracije bi bila ukinitev financiranja vse slovenskih tiskanih in virtualnih medijev, desnih in levih. Velika večina medijev zaposluje podkupljene družbeno-politične delavce z nizkim strokovnim znanjem. Posledica je zmanipulirana javnost, ki se boji neoliberalizma namesto slovenskih tranzicijskih politikov in njihovega podmladka in mencingerjanskih ekonomistov. Mediji generirajo in regenerirajo kulturni boj med levimi in desnimi. Izgubljamo vsi. 
Del problema in ne rešitve…

Konkretnih idej, ki bi ustavile propadanje Slovenije je še dosti, od ukinitve Državnega Sveta, omejitve referendumov (predlagali bi jih lahko le »nepolitiki«), do transparentne privatizacije državnih podjetij in bank.

Če bo ljudstvo na demonstracijah izsililo več (socialne) države in manj svobode, kar pomeni, da ne bo nobenih resnih sprememb (resnih in kvalitetnih reform) in smiselnega varčevanja, bomo kmalu izgubili suverenost, prišla bo trojka, izterjevalci, ki bodo »rezali glave« po svoje. Zadnji čas je, da to opravimo sami. Življenje v Sloveniji bo postalo nevarno, saj bo v Sloveniji potekala neka oblika državljanske vojne (tudi boj levi proti desnim je neproduktiven in gre v to smer). Potrebno se bo izseliti v kakšno manj skorumpirano državo, recimo na Slovaško, najraje v Estonijo. 

V Sloveniji se počutim dobro zgolj še v hribih in gozdovih...
V Sloveniji se počutim dobro zgolj še v hribih in gozdovih, votlost idej demonstrantov me absolutno ni pritegnila ali prepričala, temveč sem se blaznosti Slovencev in blaznosti oportunistične politike le ponovno močno ustrašil.

5 komentarjev:

  1. Se strinjam. Sem pa mnenja in upam, da se bo iz vsega tega izcimilo tudi konkretiziranje idej in da se bodo pojavili novi obrazi, neobremenjeni s preteklostjo, pripravljeni delat. Dejstvo je, kot praviš, da so takim podobne demonstracije že večkrat v zgodovini vodile do vzpona ekstremističnih posameznikov/strank, vendar si "upam upati", da smo tokrat spregledali in skorumpiranih ter zgodovinsko umazanih politikov ne bomo več ustoličili, prav tako pa ne verjeli sladkim besedam in obljubam brez osnove, ki, v kolikor bi bile realizirane, dejansko lahko vodijo v bankrot. Sem zaradi tega naiven? Verjetno, ampak raje upam v kaj takega kot vnaprej rečem, da ne bo nič (dobrega). Lep pozdrav v upanju na lepši jutri.

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf, veliko dejstev in dejavnikov v enem zapisu. Bom komentirala le to, zakaj sem se jaz udeležila demonstracij (in ne, nisem metala granitnih kock :D ).
    Udeležila sem se jih zato, ker sta tako levica in desnica čisto neproduktivni (metanje polen pod noge in ustavljanje reform z referendumi je skupni cilj obeh), zato, ker me moti, da v parlamentu sedijo ljudje, ki so kupovali šole, prepisovali diplome, zato, ker je potrebno politikom enkrat povedati, da imamo tega dovolj - klientelizma, populizma, obstrukcij, birokratizacije, prodajanja podjetji pod mizo,... Enostavno dovolj mi je bilo samo gledanja vseh packarij, brez da na glas ne povem, da mi je dovolj!
    Alternativa? Jaz sicer navijam za tehnično vlado, ampak če ne drugega, so kar naenkrat politiki postali precej složni, kar se tiče reševanja problemov. Ulica je vsaj za kratek čas zalegla! In mogoče, če bodo vedeli, da jim gledamo pod prste, bodo bolj aktivni pristopili k reševanju nakopičenih problemov?
    V glavnem - hočem, da država aktivno deluje, tako kot podjetja v času krize in strinjam se s predlogi, ki si jih že ti naštel (zmanjšanje občin, ukinitev državnega sveta, sindikate je potrebno strezniti,...).
    ZATO sem šla na demonstracije!

    OdgovoriIzbriši

  3. @JanezH: Ja, vedno več ljudi spoznava, da skladnost orientiranosti politika (levo ali desno) z njegovim miselnim okvirom ni dovolj. Moj pomislek je, da ne najdem dovolj sposobnih in poštenih ljudi, ki bi izpolnjevali še en pogoj in sicer, da bi se bili pripravljeni spustiti v politiko.
    @N: Tudi jaz se strinjam s tabo in ne moti me, ker si šla pred hram demokracije, vem, da imaš jasno sliko pred sabo česa si želiš in da tvoj cilj ni zgolj več (pomoči) države, ampak kvečjemu manj (pomoči) države. Politika je videla ulico, ampak ne vem, če jih bo to streznilo, sami sebe ohranjajo preko nesmiselnega kulturnega boja med levimi in desnimi. Mediji ravno tako in mi to dobesedno kupujemo. Sami moramo razčistiti koga hočemo, da ne branimo Jankovića, ker je levičar in smo mi levičarji in Janše, ker je kao desničar, če smo mi desničarji in podobno.
    @N in @JanezH: še to me muči: npr. strošek novih županskih volitev. Čeprav, če pomislim na ceno, ki jo plačujemo v LJ (ne govorim samo o dragih storitvah in umetnemu višanju/ohranjanju cene kvadratnega metra stanovanj, temveč tudi o uničevanju podjetij in delovnih mest), je 300.000-500.000 € stroškov volitev kaplja v morje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Veš, samo za moje pojme trenutno na političnem prizorišču ni alternative. Vsaj jaz osebno sem naveličana vseh. In ja, v bistvu je največji problem še vedno ta kulturni boj, kjer se narod deli na leve in desne, domobrance in partizane in po novem na Ljubljančane in Mariborčane. Precej lažje je očitno vladati med seboj razdeljenemu narodu.
    Nove županske volitve v Ljubljani? Ne vidim jih pred vrati. Ljubljančani so Jankovića veliko manj naveličani, kot so bili Mariborčani naveličani Kanglerja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne, res ni alternative. Sami populisti, socialisti, kradljivci vseh barv. Itak najlažje je vladati, če je vojna. In mi imamo neko vrsto državljanske vojne. To, da so Ljubljančani Jankovića veliko manj naveličani je groteskno in zdravemu razumu nepojmljivo. Ravno včeraj sem bil na obisku pri starih družinskih prijateljih. Prijatelj je bil v nadzornem odboru Gradbenega podjetja Bežigrad, kateremu Janković zaradi malenkosti ni hotel izplačati ničesar, dolguje jim, če se ne motim šestmestno številko. Podjetje je kot eno mnogih Jankovićevih žrtev šlo v stečaj, mislim, da je šlo 60 delovnih mest. Upoštevaj, da sta občini LJ Bežigrad in LJ Center pretežno malomeščanski komunajzarski kloaki polni privilegirancev – rentnikov občine in države. Odpri kakšno številko komunističnega Jankovićevega »brezpalčnika« Ljubljana, ki ga plačuješ ti s povišano ceno vrtca in videla boš kako župan podkupuje svoje volivce.

    OdgovoriIzbriši