četrtek, 10. julij 2014

VOLITVE V DZ 2014 – 3. DEL - SDS


Uvod

Še enkrat poudarjam, da izjemoma pri ocenah strank - kandidatk pišem brez ironije, čim bolj neposredno, ker večina slovenskih bralcev ironije in besednih iger ne razume. Torej kar pišem, je mišljeno dobesedno.

Program

Je sploh smiselno, da ima SDS program? Saj ne rečem, program je bil do sedaj vedno dokaj soliden, a kaj, ko so eno zapisali v program, delali drugo. Mislim, da je samo še DL bolj nategnila volivce kot SDS v smislu razkoraka med programom in dejanji, govorim o obeh mandatih pod vodstvom SDS.

Gospodarstvo - Kaj pomeni slogan »Umik države iz gospodarstva omogoči podjetjem dostop do svežega denarja in novih trgov ter privablja neposredne tuje investicije«? Pri SDS čisto nič. Se spomnite Mercatorja, pa pivovarske vojne, kjer so se brezmadežno poistovetili z Mencingerjansko levico. Koliko podjetij je SDS uspelo transparentno privatizirati? Jaz se spomnim samo enega. Kdo je blokiral privatizacijo NLB?

Delo družina in socialne zadeve – kaj pomeni slogan: »Upokojeni, ki spoznavajo, da pokojninski sistem, ki deluje na principu solidarnosti v razmerah vse manjše aktivne populacije ni več zmožen zagotavljati dolgoročne vzdržnosti … Ob upoštevanju medgeneracijske solidarnosti bomo uveljavili načelo, da je pokojnina v prvi vrsti pravica, ki izhaja iz zavarovanja ter vplačila prispevkov…« Pri SDS čisto nič. Se spomnite kaj so napovedovali pred zadnjimi volitvami, v času Pahorjeve vlade? Napovedovali so pokojninsko reformo z individualnimi računi, aktuarsko pravičnostjo itn. Kaj je nastalo? Prepis Svetlik-Pogačarjeve reforme, ki sploh ni reforma. Slepilni manever je spoznala tudi mednarodna skupnost (govorim o naših posojilodajalcih), v enem mesecu so potrkali in vprašali »kaj pa pokojninska reforma«?

Kaj pomeni slogan: »Nadaljevali bomo z reformo trga dela v smeri manjše administrativne in finančne obremenitve delodajalcev ob sočasnem zagotavljanju ustrezne varnosti v primeru izgube zaposlitve z uvedbo preglednega, stroškovno primerljivega in stimulativnega sistema različnih vrst zaposlitev.« Pri SDS čisto nič. Se spomnite kaj so napovedovali pred zadnjimi volitvami, v času Pahorjeve vlade? Reformi ZDR in ZUTD. Da je s sindikati težko, drži, a kljub temu, so že s prvo verzijo obeh zakonov začeli zelo blago. Ko daš prvo verzijo reforme ven, jo nastaviš bolj močno, kot si si jo v resnici zamislil.

»Vzpostavili bomo sistem dolgotrajne oskrbe.« Nujno potrebno, vendar kako? To je popolni Cerarizem™. Napišeš lepo stvar, za katero velja splošni konsenz, da je dobra, npr. znižali bomo število brezposelnih in ne napišeš kako, na kakšen način.
 
SDS bo z lahkoto stopil v koalicijo z DESUS
Kultura

»Več let se že sofinancira medije, vendar medijski prostor ni bolj uravnotežen, kot je bil pred leti, zato bomo posodobili in objektivizirali merila za dodelitev sredstev.« Torej bomo davkoplačevalci se vedno plačevali socialistične medije kot so Delo, Reporter in Demokracija? SDS torej ne bo pustil, da se bo medijski trg v Sloveniji normalizira, da bo medijski prostor res postal medijski trg, in ne ostal državno subvencionirana navijaška greznica.

There is no free lunch

Še nekaj populističnih cvetk, ki jih v svoji propagandi posebej izpostavljajo. Prepričan sem, da gre za reprizo leta 2008, ko so podelili brezplačne malice tudi premožnim šolarjem. Kdo bo vse to plačal, kar se lepo sliši? Kako bo to bremenilo delovna mesta v gospodarstvu?
»Vsi mladi, ki bodo uspešno zaključili šolanje, bodo dobili pravico do štipendiranega pripravništva v višini 300 evrov na mesec.«
»Za 200 evrov na leto na otroka bomo razbremenili družine. Vsi učenci od 3. razreda osnovne šole in vsi dijaki bodo dobili v brezplačno uporabo tablične računalnike.«
»Mesečno 50 € več za vse s plačo do 1000 €«
 
Kar se Janezek nauči, Janezek za vedno zna
Ocena stranke

Ocena 1 pomeni, da spremembe ne bo oz. da je reforma zamišljena čez palec ali katastrofalno zanič. Ocena 5 pomeni, da se na obravnavanem področju obeta znaten premik (vsaj razmišljanja) v drugačno, bolj obetavno smer. Splošno usmeritev stranke deklariram na osi: levo/desno/liberalno.
Privatizacija in umik politike iz gospodarstva
Pokojninska reforma
Reforma trga dela
reforma šolstva
Reforma visokega šolstva
Zdravstvena reforma
Uveljavljanje vladavine prava
Poudarjanje ideoloških tem*
Insolvenčna zakonodaja
Kmetijstvo, gozdarstvo
Splošna usmeritev stranke
1
1
2
3
3
1
3
1
1
2
Levo**
*druga svetovna vojna, istospolno usmerjeni, verouk v šole, cigani,…
**glede nepomembnih stvari desno, gospodarsko levo.

Govorjenje o murgelskih palčkih, komunistični zaroti, osamosvojitvenih dosežkih, partizanih in mučeništvu vodje stranke, ne zadostuje. Kaj pa vsebina? Programsko niso šibki, so pa od prejšnjih volitev precej nazadovali. Uporabljajo še večjo dozo sladkorja za mlade in upokojence. Upokojencem so obljubili, da ne bo nižanja pokojnin, mladim po končanem študiju so obljubili proračunska (davkoplačevalska) sredstva za pripravništva in staršem tablice za njihove šolarje. Že tako imamo težave s proračunskim primanjkljajem. Kdo bo to plačal?

3 komentarji: