četrtek, 12. januar 2017

ŠKANDAL: DOBRO POSLOVANJE PODJETJA OUTFIT 7 SO BOLJ OBČUTILI ZAPOSLENI KOT PA DRŽAVE, KI POBIRAJO DAVKE

Sarkazem?
Pred slabim tednom me je kolega opozoril na članek Uspehdružbe Outfit 7 bolj zadovoljil zaposlene kot države, ki pobirajo davke na MMC portalu RTV SLO. Članek sem še po treh zaporednih branjih imel za odlično zmes parodije, ironije, črnega humorja in sarkazma v stilu angleških nanizank kot je Yes minister. Po nekajdnevnem zamiku sem ga prebral še enkrat in ugotovil, da gre razumeti vse dobesedno.

Objavljam članek v celoti v modri barvi:
__________________________________________________________________________________
»Uspeh družbe Outfit 7 bolj zadovoljil zaposlene kot države, ki pobirajo davke

Davčne oaze so sestavni del poslovanja sodobnih podjetij

6. januar 2017 ob 16:27 - Ljubljana - MMC RTV SLO

Domnevna prodaja korporacije Outfit 7 zakoncev Login, znane po govorečem mačku Tomu, odpira vprašanje, kdo je imel koristi od njenega poslovanja in dobičkov. Dobro poslovanje podjetja so namreč bolj občutili zaposleni kot pa države, ki pobirajo davke.

Kaže, da sta zakonca Samo in Iza Login, rezidenta Cipra, zgodbo zastavila tako, da so od nje imeli kar največje koristi zaposleni in razvijalci iger. Mnogi med njimi so postali manjši lastniki podjetja. Po pisanju Financ in revije Manager so bili deležni nagrajevanja v obliki delniških opcij.

Leta 2010 je na Gorenjskem ustanovljena Ekipa 7 poslovala z dobičkom v višini 4,6 milijona evrov, od tega je državi plačala več kot 1,1 milijona evrov davka. Lani je družba zakoncev Login v Sloveniji, zdaj z imenom Ekipa 2, ustvarila ali prikazala dobiček, nižji od milijona, to pomeni plačilo davka okrog le še 200 tisočakov.

Davek plačan na Cipru
Večinska lastnika sta se očitno odločila, da bosta koristi od razvoja in hitre rasti podjetja delila z zaposlenimi, ne z državo ali državami. Samo in Iza Login sta rezidenta Cipra, korporacija Outfit 7 je zaradi nizkih davkov in lažjega zaposlovanja prav tako na Cipru, lanski čisti dobiček skupine, ki jo sestavljajo podružnice v davčno ugodnih državah, je znašal 80 milijonov evrov. Večino so si kot dividende razdelili lastniki. Plačanega davka je bilo, če sodimo po preteklih poročanjih Managerja, za kakšna dva milijona - na Cipru.

Vse je zakonito. Tako poslujejo novodobna podjetja. Smo pa videli že bolj sporne prakse. Pri velikanih, kot so Google, Amazon, Facebook ali McDonalds, in sicer preusmerjanje dobičkov v jurisdikcije z nizkimi stopnjami, tudi ob manipulaciji transfernih cen. Imajo pa ti giganti nekaj skupnega z zakoncema Login, to je fundacija. Če od Outfita 7 nimajo koristi države, ki bi pobrale davek od dobička, pa bi se lahko veselile določene organizacije, če bi jim zakonca, kot sta javno napovedovala, namenila sredstva iz svoje fundacije - menda za namen trajnostnega razvoja Zemlje.
Maja Derčar, Radio Slovenija«
_________________________________________________________________________________
Družbenopolitična delavka Maja Derčar iz Radia Slovenija bi zakonca Login poslala na aktivni dopust

Dobro poslovanje podjetja so bolj občutili zaposleni podjetniki kot pa družbenopolitični delavci, financirani preko davkov iz proračuna SRS


Torej najuspešnejši slovenski start up je grešil, ker ni izpolnjeval poslanstva temeljne organizacije združenega dela Socialistične samoupravne skupnosti Republike Slovenije, plačevanja davkov državi in financiranja javnih uslužbencev. Namesto, da bi podjetje izpolnjevalo ta svoj edini namen, so dobro poslovanje podjetja bolj občutili zaposleni kot pa države, ki pobirajo davke. In pazite, ti zaposleni so celo delničarji oz. lastniki podjetja. Podjetje je ravnalo tako kot velikani, ki jih omenja družbenopolitična delavka Maja Derčar: Google, Amazon, Facebook ali McDonalds, kar je v samoupravnem sistemu nesprejemljivo, četudi ima tovarišica svoj LinkedIn profil. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar