sreda, 8. februar 2017

TA PREŠJERNOV LUBI DAN - V SPOMIN PARALELNEGA UNIVERZUMA MÖDERNDORFERJEVEGA VINKA

Žalostno komú neznan je Möderndorferjevega Vinka govor na svitlo dan ob Prešjeronovem dnevu, prazniku kulture slovenske, k'teri bo še nekaj časa odmeval v glavi moji, zakaj lubi kulturnik živi v isti državi Sloveniji kot jaz, a njegov svet umetnika je drugač'n, grd in popač'n.

V RS imamo javno zdravje, torej zdravje ni tržno blago, ampak imamo eno monopilistično zavarovalnico, kar pomeni, da trga v osnovnem zdravstvenem zavarovanju ni. Möderndorferjev Vinko zavarovanja urejenega nima, ne živi v Beli Lublani, kjer imamo ravno tako monopolista na pogrebnem trgu:

“V svetu položnic in brezsramnega kapitala, kjer se plača vse, kjer so na tako imenovanem svobodnem trgu celo zdravje in pogrebi, je takšna notranja nuja (umetnikov) izjemno idealistična zadeva. S (prešernovsko) čisto zarjo in roso trave se pač ne dá plačati ne vrtca ne elektrike.”

Primerljivo z drugimi državami EU Slovenija (Velika Britanija,…) namenja relativno velik delež subvencioniranju plač umetnikov in umetniški predstav in ostalih artefaktov, a Vinko…:

“Slovenska umetnost ne more preživeti sama na tako imenovanem svobodnem kapitalističnem trgu. Nikoli ne bo dobičkonosno podjetje. Takšna je pač usoda majhnih narodov. Edino pravo bogastvo takšnih narodov je umetnost. Pravzaprav, če smo iskreni, je umetnost še edina reč v tej deželi, ki je še zares naša. Vse ostalo se izgublja v nič.”

In nato razloži, da pomeni odločiti se za lagodno življenje umetnika, kjer ti država plačuje prispevke, pomeni biti etičen in kulturen, drugi neetični in nekultruni državljani pa naj kopljejo jarke, čistijo sanitarije, prodajajo čevlje, gojijo zelenjavo in delajo izpuhe:

“Da pa se vse to ne bi zgodilo, je nujno, da se slovenska politika začne zavedati pomembnosti, ki jo ima umetnost pri tako majhnem narodu, in jo začne tudi obravnavati resno, kot eno najpomembnejših poroštev narodovega preživetja. Ni vse denar. Ni vse poslušnost in uslužnost do velikih in močnih. Nekaj velja tudi pokončna, samozavestna, kulturna in etična drža. Pri tem vam lahko pomaga umetnost. Umetnost ne postavlja zidov, umetnost jih ruši. Umetnost in kultura sta namreč globoko etični. Če si kulturen, si tudi etičen. Tako preprosto je to.”
 
V Arabje pušavi se Vinko Möderndorfer rodi; v odljudni gošavi sam zase živi.

                V SPOMIN MÖDERNDORFERJEVEGA VINKA

V Arabje pušavi
se Vinko rodi;
v odljudni gošavi
sam zase živi.

Je postelja sestríca,
mu zofa je brat;
ni dano njemu
si delo zbrat.

Zanj delo ne mara,
in on ne zanj;
v samoti se stara,
mu leta tekó.

in mirno počiva
neutruden vse dni,
se ubada, se upira,
zase le skrbi.

Ven plane 'z plamena,
s svetlobo obdan,
slovéčga imena
tič Fenis na dan.

Tak pevec se trudi,
samoten živi,
se v slavi, ko zgrudi
ga denar prerodi,
Bog ga obvar!

Ni komentarjev:

Objavite komentar