sreda, 30. april 2014

POSLANICA MINISTRICE DR. ANJE KOPAČ MRAK OB 1. MAJU, PRAZNIKU DELA

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je na svoji spletni strani objavilo Poslanico ministrice dr. Anje Kopač Mrak ob 1. maju, prazniku dela.

Komunistični manifest  Poslanico ministrice dr. Anje Kopač Mrak ob 1. maju, prazniku dela Objavljam jo v celoti:

»Od konca druge svetovne vojne se zdi, da je v razviti Evropi postalo skoraj samoumevno, da država enakomerno zastopa interese delavk in delavcev na eni strani in lastnikov kapitala na drugi strani.

Močni sindikati, delujoči mehanizmi socialnega partnerstva in dogovarjanja, so postali nepogrešljive sestavine evropsko pojmovane demokracije. Zdelo se je, da je prvi maj odločnega delavskega boja za ekonomske, socialne, politične in kulturne pravice mezdnih delavcev in delavk le še simbol in spomin nekdanjih, uspešno preseženih, ostrih in tudi krvavih razrednih bojev.

V današnji Evropi ponovno živimo v času, ko partnerstvo dela in kapitala ni več samoumevno, ampak se ob številnih ukrepih ekonomske, finančne in socialne politike na evropski in nacionalni ravni odloča, komu služi država in komu pravzaprav služi EU.

Kljub relativno slabi sliki na področju trga dela pa sem prepričana, da smo v tem mandatu s sprejetimi zakoni in ukrepi storili številne pomembne korake v smeri ohranjanja in zagotavljanja pravic delavk in delavcev.

Spoštovane delavke in delavci,
naj bo letošnji praznik dela vsem nam opomin, da je potrebno izborjene delavske pravice negovati in institucije socialnega partnerstva spoštovati, razvijati in na njih graditi sodobno ter enakopravno državo/družbo.

dr. Anja Kopač Mrak



Ob prazniku dela slovensko prestolnico preplavijo plakati z motivi in podpisi množičnih morilcev

V redu, močni sindikati, pravice delavcev… kaj pa dolžnosti delavcev? Kaj pa odgovornost močnih sindikatov za svoja dejanja, blokade reform?

Praznik dela v Ljubljani na Rožniku



2 komentarja:

  1. Ne tako dolgo nazaj je tale tovarišica najavila, da kot lep uspeh svojega ministrovanja šteje, da se je povečalo število ljudi na sociali in znesek za socialne transferje. Vir

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi zdaj se hvalijo, da se je brezposelnost zmanjšala iz 129.843 brezposelnih v januarju na 123.636 ob koncu aprila 2014. in kaj so naredili? Davkoplačevalski denar so konfiscirali in ga porinili po centralno-planski maniri v javna dela. Pomeni, da so za ogromno denarja za največ eno leto izboljšali statistike, problem z visokimi davki in togo zakonodajo, kar preprečuje zaposlovanje, pa ostaja.

    OdgovoriIzbriši