ponedeljek, 13. april 2015

JANŠEVI SOCIALISTI - SDS ZOPET KAŽEJO SVOJO POPULISTIČNO NARAVO

Populistična SDS

Na spletni strani socialistične SDS lahko preberemo naslednjo novico (8. 4. 2015): »Marijan Pojbič in Jelka Godec: Veljavna socialna zakonodaja se ne prilagaja socialnim stiskam in težavam.«

Za kaj gre? V poslanski skupini SDS predlagajo novelo zakona o socialno varstvenih prejemkih, s katero bi odpravili vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Poglavitna rešitev predloga novele zakona o socialno varstvenih prejemkih je, da se črtajo določbe, ki določajo vpis prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter celotna obveznost vračanja prejete socialne pomoči iz dediščine prejemnika socialne pomoči, in sicer za:
- prejeto denarno socialno pomoč,
- prejeti varstveni dodatek,
- oprostitve plačil socialnovarstvenih storitev in prispevka k plačilu sredstev, namenjenih za plačilo oziroma doplačilo pravic družinskega pomočnika.

Poslanec SDS Marijan Pojbič je na novinarski konferenci spomnil, da je bil zakon o socialno varstvenih prejemkih sprejet leta 2010, ko je bil predsednik vlade Borut Pahor, minister za delo dr. Ivan Svetlik in državna sekretarka sedanja ministrica za delo dr. Anja Kopač Mrak. »Vsi našteti vedno veliko govorijo o več socialne države, ko so sprejemali to zakonodajo pa je bil sprejet antisocialen in antisolidaren zakon,« je povedal Pojbič. »Prepoved razpolaganja z nepremičninami, ki ga je uvedel omenjeni Svetlikov zakon, je nesorazmeren ukrep, prav tako pa gre za nesorazmeren poseg v pravico socialne varnosti,« je ob tem dodal.

Za tiste, ki Svetlikovega zakona ne poznate: gre za novelo, ki je predvidela, da če posameznik pridobiva pravico iz javnih sredstev (socialni transfer kot je varstveni dodatek za starejše), je enak znesek tudi dolžan državi in država zato bremeni dediščino posameznika (npr. sorazmerni del nepremičnine). Zaradi slovenske obsedenosti z materialnim bogastvom, so se številni starostniki npr. raje odpovedali varstveni dodatku kot da bi se jim bremenil hišo.
 
Socialista Marijan Pojbič in Jelka Godec v akciji
Socialistična SDS

Zakaj menim, da je predlog SDS škodljiv:
·        Ker podpira socialistični materializem; med slovensko obsedenost z materialnim bogastvom, sodi tudi lastništvo nepremičnine, ki je med najvišjimi, če ne celo najviše v Evropi. S tem, da so se številni starostniki raje odpovedali varstveni dodatku kot da bi se jim bremenil hišo, ni nič narobe. Napačen je bil zgolj previsok cenzus prihrankov (bolje porabiti denar za cigarete in alkohol kot imeti privarčevanih 3.100 € za pogreb), ki vpliva na višino oz. upravičenost do varstvenega dodatka.
·        Nedelujoč trg nepremičnin: v razvitem delu Evrope, npr. v Veliki Britaniji, je normalno, da starostniki prodajo predimenzionirano hišo, ki je fizično in finančno niso zmožni vzdrževati in se preselijo v manjša oz. oskrbovana stanovanja, ki si jih preko kupnine lahko privoščijo.
·        Mladi zaradi nedelujočega trga dela in oklepanja starostnikov nepremičnin (glejte drugo točko), torej zaradi previsokih cen zaradi odsotnosti ponudbe nepremičnin na trgu, ne morajo do stanovanj.
·        Nepotrebna bremenitev proračuna.
·        Brezpogojni socialni transferji (iz državnega proračuna) ne bodo rešili revščine. Nikoli v zgodovini človeštva niso imeli tovrstnega učinka.
·        Ker se kriza poglablja in lahko pričakujemo velik val večjih nepremičnin na manj zaželenih lokacijah izven večjih mest, ki bodo na enkrat pljusknile na nepremičninski trg…
·        SDS nima alternativnega predloga, temveč zgolj zapišejo, da bo »potrebno sprejeti drugo sistemsko rešitev«, kar pomeni, da gre za čisti populizem, kar bomo seveda zopet plačali davkoplačevalci.

·        Ker zastrupljajo medijski prostor s socialistično-samoupravljavskimi parolami iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so se gradile večnadstropne hiše v SRS s poceni krediti, za katere denar je prišel pretežno preko nepovratnih ali poceni kreditov iz kapitalističnih držav kot so ZDA.

Programska izhodišča SDS

7 komentarjev:

  1. Kakšno sranje pišeš

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je objavljeno na spletni strani SDS, zgoraj sem objavil tudi povezavo, nič izmišljnega...

      Izbriši
  2. Običajno podpiram SDS , žal so me tokrat razočarali . Razočarali so me tudi tisti , ki praznijo banke in državo . Se pravi , gotovo je .
    POZOR-CAUTION-VORSICHT BALKAN

    OdgovoriIzbriši
  3. Iste osebe, ki pljuvajo čez demokratični socializem (komunizem in rdečo zvezdo), npr. Pojbič, zdaj zagovarjajo orto Titoistične prakse. Nerazumljivo in degutantno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Odgovori
    1. Vsebina članka 100 % drži, saj gre za uradni in javno dostopni dokument.

      Izbriši