torek, 14. april 2015

JUPI!!! GREMO NA PER! PIVOVARNO LAŠKO KUPIL HEINEKEN!

Konec pivovarske vojne?

Leta 2001 slovenska politika ni dopustila, da Pivovarno Union kupi belgijski pivovar Interbrew. Podpise za Mencingerjanski predlog so prispevali predstavniki slovenskih levih in desnih strank (vmes tudi mnogo vidnih članov in poslancev socialistične SDS). Zgodb o vmešavanju politike in konsolidaciji lastništva namesto usmerjenosti v razvoj in delovna mesta preko raznih Bavčarjev in Šrotov ne bi pogreval, ker jih poslušamo že 10 let. Škoda po 15 letih »neprodaje« strateškemu lastniku je ogromna, govorimo o proračunskem deficitu, brezposelnih in predvsem o bančnih luknjah.

Odločila je rdeča zvezda

Heineken ima v svojem logu tudi rdečo zvezdo, ki je morda omehčala srca Mencingerjancem in ostalim nacionalnim socialistom. Ob rdečih zvezdah se namreč slovenski eliti milo stori.
 
Odločila je rdeča zvezda
Kaj pa ostali delčki pijačarsko-medijskega kartela?

Znano je, da gre bi Pivovarni Laško za pijačarsko-medijski kartel (Laško, Union, Radenska, Delo, Slovenske novice, …), ki v neki normalni državi z vladavino prava zaradi koncentracije lastništva ne bi nikoli bil mogoč. Pri nas so nadzorni organi zamižali na obe očesi oz. so malo zapiskali in karavana je šla dalje. Takratna nadzornika UVK in ATVP sta pokazala svojo akutno nepotrebnost obstoja.

Goodbye Boštjan Videmšek
 
Goodbye Boštjan Videmšek, borec proti neoliberalizmu (karkoli že je to)

Zelo pomembna sprememba je tudi, da je Heineken kupil skupaj z Laškim v paketu tudi podjetje Delo d.d. Heineken bo najverjetneje Delo prodal najboljšemu ponudniku. Zanimivo in zelo nenavadno je, da Dela niso prodali pred prevzemom. Verjetno v Forumu 21 nimajo dovolj sredstev. In res nenavadno je, da politika, sindikalisti in novinarji niso zavpili pred prodajo tega dragulja nacionalsocialistične propagande tranzicijske levice. Morda je v ozadju kakšen dogovor, res presenetljivo nenavadno. Upajmo lahko na najboljše, in sicer da se bo delček slovenske medijske krajine očistil raznih Boštjanov Videmškov in ostalih borcev proti neoliberalizmu in ostalim transcendentalnim zunanjim sovražnikom.

3 komentarji:

  1. Odločila je rdeča zvezda :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. To bo še komedija, ko bo Mesečnik na naslednjem shodu (verjetno med "rdečimi" prvomajskimi prazniki) zbobnal svoje ovčice in bodo delali brezplačno reklamo za.... nizozemske kapitaliste.

    Če boš zloben, jih boš lahko še prijavil na tržno inšpekcijo. Kajti po večjem delu sveta vključno s Slovenijo veljajo omejitve za oglaševanje alkohola.

    Glede Videmška (ki resnici na ljubo ni največji problem pri Delu) pa se ne veseli preveč. Slovaki se že ne bodo preveč razkešurili, tako da bo Delo najverjetneje pristalo pri tajkunu Lahu ali pri delavski zadrugi (kreditirani prek Semoličeve Delavske hranilnice). Skratka, spremenilo se ne bo praktični nič.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pri Delu je skoraj vse problem. Verjetno najbolj redni pisci Sobotne priloge.

    Se strinjam, Delavska hranilnica zna naskočiti Delo, čeprav bi jim to lahko uničilo solidne dobičke, ki si jih vsako leto razdelijo. Mimo grede z delitvijo dobičkov sicer ni nič narobe (če ostane dovolj za inovacije in razvoj), je pa kontra temu, kar ves čas govori sindikalist Semolić. Delo sigurno ni finančno dobra naložba, imajo pa sindikalisti in ostali tajkuni dobro PR službo za svoje delovanje še naprej.

    OdgovoriIzbriši