torek, 10. november 2015

REVIJA ZARJA RAZSVETLJUJE MNOŽICE: PROSTOVOLJNO POKOJNINSKO ZAVAROVANJE JE BEDARIJA!

Kot sem že pisal na praznik vseh svetih oz. ob dnevu spomina na mrtve, iz druge roke dobim kup tabloidnih revij, ki jih vsaj prelistam, preberem pa bolj nevtralne teme, ki niso okužene z marksizmom, vulgarnim in prisilnim kolektivizmom, borbo proti neoliberalizmu (karkoli že to je, a kdo ve?), političnemu PR in nasprotovanju kapitalizmu in meritokraciji (torej rebrem teme, ki so vezane na vrtnarjenje in gojenje rastlin, kuharske recepte,…). Občasno se tudi v kaj zapičim in tokrat me je družbenopolitična delavka Tina Horvat v reviji Zarja (ex Jana), v članku V službi skorja do groba (11/2015), ki je hkrati PR služba nacionalsocialistične parlamentarne stranke Združena levica, razsvetlila z neomadeževano modrostjo:

»Prostovoljno pokojninsko zavarovanje se skoraj ne izplača, pokojnino si dvignemo le z poznejšo upokojitvijo!«

Na pokojnine se nekoliko spoznam, občasno o tem predavam študentom, vendar sem bil do sedaj prikrajšan za to bistroumnost. Upokojitveno starost je nedvomno potrebno dvigniti, smo ne evropskem repu po podatkih EUROSTAT.

Režim preko sporočil v tabloidnih revijah poskuša rešiti pokojninsko piramido pred razpadom, namesto, da bi se lotil pokojninske reforme, ki bi nas zaščitila pred tveganjem revščine. 



Nehote pa sem zlobno pomislil, da je družbenopolitična delavka Tina Horvat zapisala prodorno misel, ker bi s podaljšanjem starosti prišlo več sredstev v pokojninsko blagajno, ki bo za generacije rojene po letu 1965 v času upokojitve že popolnoma razsuta piramida in bo tako država vplačevala manjši delež v pokojninsko blagajno (verjetno veste, da se v pokojninsko blagajno s prispevki nabere zgolj dobro tretjino vseh sredstev, leta 2012 je bilo teh sredstev po podatkih ZPIZ 66,6 %, letos še mnogo manj). Prostovoljno pokojninsko zavarovanje pa nudijo nedržavne, torej privatne zavarovalnice in z njimi režim ne simpatizira. Ampak seveda so to zgolj moje neoliberalne blodnje, za katere se iskreno opravičujem. 

4 komentarji:

  1. Pa kdo sploh še bere te revije ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Po moje k sreči izredno malo ljudi. Občutek imam, da zaradi oglaševalcev (tudi političnih strank in podjetij/organizacij/društev, ki se neposredno ali posredno napajajo iz davkoplačevalskega denarja) sicer natisnejo neko naklado, ki potem ostane v skladišču in čaka na reciklažo. Res bi bilo zanimivo raziskati te zadeve v SLO…

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, sem pričakoval malo bol oster libertaren pogled na pokojninske zadeve.

    Prvo kot prvo je treba enkrat razhajkati ZPIZov socialistični sistem PAYG (pay as you go) in pod nujno preiti na varčevalne finančne produkte. Ne samo, da današnji sistem j*be demografija (kakšni Repovži ga tu sicer nekaj pohajo o 50000 novih državljanih...), za povrh se iz pokojninske blagajne izplačujejo še neke borčevske nagrade ipd., kar, upravičene ali ne, nikakor ne sodi tja. Potem ti pa še o upokojtivi birokratsko odločajo na popolnoma nerelevantnih kriterijih, kot sta starost ali delovna doba. In drugi steber je tudi kar nekaj, ker je črpanje vezano na črpanje iz prvega ali pa je obdavčeno v p.m.

    Namesto da bi ob vlogi za upokojitev dobil izračun: "do sedaj si revalorizirano ob upoštevanju obresti vplačal toliko in toliko, po aktuarskih standardih lahko pričakuješ še toliko in toliko let življenja, kar ob obrestih pomeni toliko in toliko mesečne rente, ki jo seveda dobivaš do smrti ne glede na dejansko dobo črpanja. Če nisi zadovoljen, greš lahko še malo delat in se vidimo drugič." Za tiste reveže, ki bi po določeni starosti še vedno imeli premajhno rento, pa lahko zaradi mene sociala poravna razliko do nekega minimalca in to je to. Ne pa, da se gredo neka preštevanja fižolčkov v obliki starosti in delovne dobe, ki ne povesta ama nič o skupni vsoti vplačil.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, se strinjam. Glej lahko bi dal gor svoje celo predavanje o slovenski pokojninski piramidi (dvakrat po 90 minut), ampak na tako oslarijo kot si jo je privoščil PR list Združene levice, je težko odgovarjati z nekimi poglobljenimi razlagami in alternativnimi predlogi. To je tako kot bi nepismenemu migrantu iz Afganistana razlagal drugo moško sklanjatev v slovenščini.

      Želel sem samo poudariti, da je treba rekodirati to kar so zapisali kot ključno misel in sprejeti obratno rešitev, ki se glasi več varčevanja (III. steber). Poleg tega pa še to, da sumim, da vem iz katere politične centrale je prišla direktiva, da napišejo tako manipulantsko debilen članek.

      Pokojnina mora imeti značilnosti plače (+ načelo aktuarske pravičnosti), to ne bi smel biti socialni transfer kot je to trenutno v RS. Torej odvisna kot si napisal od vplačanega, tudi se strinjam z ničtim stebrom za najbolj siromašne. Vendar ne morajo pričakovati, da bo pokojnina nad višino DSP, če so malo vplačevali…


      Repovž pa nima kaj brbljati, ker je deklarirani gej in torej ne bo imel DRUŽINE. :-)

      Izbriši