torek, 19. januar 2016

DOBRI MIROSLAV ZAVRNIL ODSTOP NAJ FINANČNEGA MINISTRA LETA

Marca lani je minister Dušan Mramor o vprašanju honorarjev izjavil: »Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji. V tržni ekonomiji pač poskušamo razviti največjo mogočo kakovost in jo ponuditi trgu. Nismo več v komunizmu". Očitno navadni državljani in že skoraj 3 mesece stavkajoči policisti nismo več v komunizmu, za Miroslava in Dušana pa morda to ne velja. Dušan je v stalni pripravljenosti namreč.
 
Premier Mirsolav: "Slovenec sem, ne jamram iščem rešitve"


Včeraj se je premier Miroslav Cerar na novinarski konferenci pojavil s porogljivim stavkom na tablici poleg mikrofona »Slovenec sem, ne jamram iščem rešitve«. Glede ponujenega odstopa ministra Mramorja pa je povedal: »Ministru Mramorju sem izrazil kritiko za storjeno napako. Prav je, da se zaveda odgovornosti. A kot predsednik vlade sem dolžan ocenjevati ministra glede na dosedanje delo. In uspelo mu je doseči osrednji cilj te vlade - stabilizirati javne finance«.
1.      Glede na tablico, ima verjetno Miroslav identično PR službo kot Pahorjeva vlada pri reformah leta 2009, ko je pokojninsko reformo oglaševala Urška Čepin.
2.      O Mramorjevih preteklih zaslugah iz prejšnjih funkcij sem se razpisal že v članku Stari dobri Mramor zopet izganja kapital in delovna mesta iz Slovenije. Verjetno sta bila beg kapitala v tujino in mižanje pri divjem lastninjenju ustrezni referenci za ponovni prevzem ministrstva.
3.      Verjetno je Miroslav mislil, ko je omenil dosedanje delo, na delo Mramorja v njegovi vladi, zato poglejmo te dosežke in kako stabilne so slovenske javne finance. Kje je proračunski presežek? Je proračun vsaj izravnan? Lani smo imeli proračunski primanjkljaj skoraj 3 % BDP, vse pohvale Mramorju, da je pridelal minus. Javni dolg je čez 80 % in se viša, leta 2008 je bil pod 22 % BDP. BDP se povečuje, a še vedno ni na ravni predkriznega leta 2008. A verjetno se bo zvišal, ko bodo zaživele davčne blagajne in ko bo država z davkoplačevalskim denarjem rešila zapufane elektrodistributerje oz. njihove delničarje. Verjetno na stabilnost Mramorjevih javnih financ vpliva tudi 113.076 brezspolnih, leta 2008 jih je bilo približno 65.000 (ZZRSZ). Paziti je potrebno tudi, da se kakšno podjetje v državni lasti ne privatizira.


Lanskega novembra je s predlagano davčno reformo (opustitev olajšav na investicije itd.) Mramor skoraj še bolj stabiliziral javne finance, ko se je že pripravljal ponoven beg kapitala in selitev podjetij v tujino oz. stečaji. Glede na vse zapisano, menim, da je pravilno, da Mramor še naprej ostane na preži stalno pripravljen in še naprej tako uspešno opravlja funkcijo ministra za finance. Kajti Marmor ima formulo za uspeh, ne narediš nič, zgolj uvajaš novo birokratske ovire, nove davke, malo mižiš, ko prijatelji hodijo naokrog (to sodi v krog stalne pripravljenosti) in tako stabiliziraš javne finance, saj nismo več v komunizmu. 

2 komentarja:

  1. LDSovska rdeča falanga...

    OdgovoriIzbriši
  2. Posle LDS - LDS (in različne reinkarnacije te klike)… Očitno je to usoda Slovenije…

    OdgovoriIzbriši