sreda, 27. januar 2016

UKINITEV OBVEZNEGA PRIPRAVNIŠTVO NA PODROČJU SOCIALNEGA VARSTVA

O izsiljevanju zahtevah študentov Fakultete za socialno delo (FSD), a naj jim davkoplačevalci plačamo pripravništvo sem že pisal v članku: Protest študentske skupine za ureditev pripravništva v socialnem varstvu: »opravičujemose, saj smo vam pred tem posredovali napačno sporočilo, ki ni bilo slovnično ingramatično popravljeno.«

MDDSZ je 4. 1. 2016 na svoji spletni strani objavil Predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialnem varstvu, ki predvideva ukinitev obveznega pripravništvo na področju socialnega varstva.

Na strani 13 je zapisano: »Pri delavcih, ki opravljajo socialnovarstvene storitve (strokovni delavci in strokovni sodelavci) se predlaga odprava obveznega pripravništva in uvedba bodisi neobveznega pripravništva bodisi uvajanja v delo z mentorjem na področju socialnega varstva.«

Torej se ministrici za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti z vrhunskimi znanstvenimi referencami, Dr. Anji Kopač Mrak občasno utrne iz čisto pragmatičnih razlogov tudi kakšen smiseln predlog. Razlogi so: konec debate s študenti FSD in FSD samo ter razmerja moči med FSD in Fakulteto za družbene vede, na kateri delovno mesto čaka tudi ministrico po prenehanju funkcije.

Nam pripada vaš denar!


Težava pa ni v ministrici  ali Ministrstvu  za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti temveč v Ministrstvu za šolstvo, ki ne uredi financiranja zadev na Fakulteti za socialno delo. Če bi Fakulteta za socialno delo proizvajala tiste kadre in toliko kadra kot jih trg dela potrebuje, bi bila debata o obveznem ali celo obveznem in hkrati plačanem pripravništvu nepotrebna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar