četrtek, 28. januar 2016

DODATKI ZA STALNO PRIPRAVLJENOST NA SLOVENSKIH FAKULTETAH MALO DRUGAČE

Slovenija moja dežela

Zadnje čase se vsa javna debata v RS vrti okrog dodatkov za stalno pripravljenost na slovenskih fakultetah in glasbenih kvotah na radijskih postajah. Dodatki za stalno pripravljenost so seveda nesprejemljivi za tip poklica, ki je te dodatke prejemal, tukaj ni nobenega dvoma. Vendar Slovence ne motijo toliko koruptivni obvodi kot to, da nekdo prejema nekaj več kot drugi. Torej, če nekdo prejema višje plačilo, je to že greh. Torej edino pravilo v RS je uravnilovka, vsi enaki v revščini. Sam vidim bolj težavo v tem, da si te osebe visokih honorarjev pretežno ne zaslužijo, saj po mednarodnih standardih ne bi dobili na fakulteti niti službe asistenta, v docente ali še kaj več pa je na elitnih univerzah s takšnimi referencami nemogoče napredovati. Da ne govorim o tem, da se ugledni profesorji vmešavajo neposredno ali posredno še v politiko in še tam izkazujejo svoje neznanje in akademsko lenobo in neprofesionalnost. Seveda jih po skoku v politiko vedno čaka varno mesto na fakulteti.

Sam nimam nobenih težav, če je nekdo dobro plačan, če si to zasluži, v slovenski aferi s honorarji bi to pomenilo akademsko odličnost in uspešno pretakanje med akademsko sfero in trgom dela akademika in njegovih študentov. Meritokracije se v slovenskem akademskem svetu in trgu dela na splošno sploh ne sme niti omeniti.

Dr. Vladimir Miheljak


Glasbene kvote na radijih


Mislim, da sem glede te problematike podal odgovor že zgoraj, glasi se uzakonjena mediokriteta in negativna selekcija. Poleg tega … prisila? Vrtite pol slovenske glasbe… bomo kvote aplicirali še na druga področja? Bo pol slovenskih profesionalnih športnikov namesto svojih športov, ki niso tradicionalno slovenski, priseljeno plesati krajcarski ples, korošca in metliško kolo proti svoji volji? Sicer se bodo prisiljeni valjati po kavču, da ne bodo kršili zakonodaje... 

1 komentar:

  1. Tudi jaz sem na FDv študirala in se mi samo smejijo v obraz, ko pridem na razgovore .

    OdgovoriIzbriši