sreda, 29. april 2015

DEREGULACIJA TRGOVSKEGA POKLICA

Včeraj sem prejel na e-pošto novice Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) in malo pogledal kaj je novega in se zopet spomnil, kako sindikati uspešno zagovarjajo privilegije šolnikov, ki ne sprejemajo zakonitosti trga dela pravice delavcev v šolstvu.

Vlada RS je namreč na svoji seji 2. 4. 2015 sprejela predlog novele Zakona o trgovini, ki deregulira izobrazbene pogoje za opravljanje poklicev trgovskega poslovodje in prodajalca, za katera je predpisana minimalna stopnja izobrazbe splošne smeri. Po vladni oceni bo deregulacija v trgovini pozitivno vplivala na večjo fleksibilnost pri iskanju dela in zaposlovanje ter lažji dostop v panogo, kar povečuje možnosti samozaposlitve in socialnega podjetništva. Sindikati so skupaj z Obrtno podjetniško zbornico Slovenije predlogu, s katerim se odpravlja izobrazbene pogoje za poklica trgovec in poslovodja, že predčasno javno izrazili nasprotovanje. Sprememba bi po mnenju SVIZ razvrednotila omenjena poklica in znižala standarde storitve. Deregulacija bi po njihovem prinesla pomanjkanje kakovostnega kadra in povečanje pritiska na ceno dela, pomenila pa bi tudi grob poseg na področje izobraževanja, saj bi to botrovalo ukinitvi trgovskih šol. SVIZ si bo skupaj z drugimi interesnimi skupinami še naprej prizadeval, da sprememba (deregulacija) ne bi bila uveljavljena.

V RS je trenutno 242 reguliranih poklicev, kar po domače pomeni, da obstajajo omejitve za opravljanje teh poklicev. Takšnih regulacij za trgovce oz. administrativnih omejitev ne pozna niti ena država članica EU, kar pomeni, da samo v RS izobrazbeni pogoji izdatno vplivajo na razvojno raven in kakovost storitev v tej panogi. V sosednji Avstriji, je poklic trgovca dereguliran. Tudi za poslovodje trgovine (pridobitev obrtnega dovoljenja) ni treba imeti zaključnega papirja ene izmed trgovskih šol. Pri sosedih imajo trgovino urejeno tako, da posameznik poišče podjetje, ta ga zaposli kot vajenca, s čimer pridobi praktične veščine prodajalca. Če oseba uspešno opravi vajeniški izpit, postane prodajalec. Ampak povezati trg dela in izobraževanje oz. usposabljanje pomeni prestopiti Rubikon v neoliberalni konsenz™.

Sindikalistične podružnice sporočajo, da država pripravlja deregulacijo trgovskega poklica, kar po domače pomeni, da se bo v trgovini lahko zaposlil vsak, pa če bo imel končano OŠ ali ne. Posledično pa to pomeni, da se bo vpis na trgovske šole še zmanjšal in da bodo marsikatero zaradi tega zaprli ali pa da v okviru centra tega programa ne bo več. Kaj to pomeni za zaposlene? Zagovornikom neoliberalne mantre to pomeni, da je poklic trgovca odvečen oz. nepotreben. Menijo, da je bolj pomembno, da prodajalec pozna tehnično storitve in izdelke, ki jih nudi ter pogoje poslovanja trgovine, osnove bontona in prodajalskih veščin, pa se nauči v praksi.



Seveda se zagovorniki neoliberalnega konsenza™ motijo, namreč, ko grem v katero izmed ljubljanskih trgovin, prodajalci odlično obvladajo prodajalne veščine, kot so osnove bontona, raba slovenskega jezika, predvsem pa odlično poznajo izdelke, ki jih prodajajo. Nikakor niso pretirano osladni, kadar si želim razstavljene artikle ogledati sam in me ne ignorirajo, kadar želim pomoč.

Ustavimo deregulacijo trgovskega poklica.


4 komentarji:

  1. naše prodajalke še slovensk ne znajo, kaj rabjo šolo za to?

    OdgovoriIzbriši
  2. Sem za deregulacijo in pika...ker ni treba, da smo vedno bolj pametni kot cela Evropa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost smo vedno bolj pametni kot cela Evropa. Imamo največji delež podjetij v državni lasti v EU in smo eni redkih, ki nimamo socialne kapice. Zakaj bi se zgledovali po primerih dobrih praks, ko je Kardelj napisal tako dobre knjige?

      Izbriši
  3. učitelji se bojijo, da bi ostali brez službe, to je vsa logika

    OdgovoriIzbriši