ponedeljek, 24. februar 2014

ENERGETSKA IZKAZNICA V VSAKO SLOVENSKO VAS

Slovenska vlada je vedno korak pred evropsko, saj vedno, ko stopi v veljavo nek evropski zakon, le-tega interpretira po svoje, podobno je bilo pri ustanovitvi AUKN, ki je deloval v smislu sovjetske tradicije centralnega planiranja, preprečevanja privatizacije, zapravljanja davkoplačevalskega denarja in nižanja donosnosti slovenskih podjetij, ki so bila priseljena investirati svoje dobičke v nacionalno-interesniško banko. Tukaj se je še posebej izkazal tovariš Marko Golob. Zdaj pa smo dobili še energetsko izkaznico stavbe, ki jo naj bi v taki obliki zahtevala Evropa.

Glede na 29. člen Zakona o spremembah in dopolnitvah Energetskega zakona (EZ-E), je energetska izkaznica stavbe: javna listina s podatki o energetski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energetske učinkovitosti. V 21 členu piše še, da mora vsak večstanovanjski objekt z vsaj štirimi etažnimi enotami imeti energetsko izkaznico. Pri prodaji in oddaji stavbe ali posameznega dela stavbe mora lastnik pri oglaševanju navesti razred energetske učinkovitosti stavbe ali posameznega dela stavbe iz energetske izkaznice.
 
Predpisano usposabljanje proti plačilu izvajajo svečeniki iz Gradbenega inštituta ZRMK
Cena energetske izkaznice bo od 200 do 500 evrov za hišo oziroma 2.000 do 3.000 evrov za povprečno večstanovanjsko stavbo.

Licenco za izdajo energetske izkaznice ima trenutno v Sloveniji okrog 140 posvečencev. Predpisano usposabljanje proti plačilu izvaja posvečeni Gradbeni inštitut ZRMK.

Gradbeni lobi se zaveda, da država nima več možnosti, da bi »spodbujala infrastrukturne projekte«, ki bi jih preplačevali davkoplačevalci. Zato so poiskali drugačen način, kako priti do finančnega toka in našli so energetsko izkaznico.

Posvečeni izbranci bodo izobraževali in izdajali energetske izkaznice in pri tem zaslužili minimalno 200 € na podoben način kot notarski kartel, ki samo vnese podatke v računalnik, spremeni številke in imena, natisne pogodbo in izda zasoljen račun.


Prisilni strošek lastnikov stavb za zaščito kupcev in najemnikov bodo rekli. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar