četrtek, 20. februar 2014

"KONSOLIDIRALI SMO JAVNE FINANCE"

Ste videli Osnutekkoalicijske pogodbe? Oz. Dogovor o sodelovanju Pozitivne Slovenije, Socialnih demokratov, Državljanske liste in Demokratične stranke upokojencev Slovenije v Vladi Republike Slovenije?
Preberite si spodaj drugi odstavek drugega poglavja (str. 3).

»2. Konsolidirali smo javne finance

Znižali smo (sprejeti proračuni) proračunski primanjkljaj z racionalizacijo javne porabe in z dvigom DDV in uvedbo Davka na nepremičnine, storili vse potrebno za sanacijo bančnega sistema, s socialnim dialogom v sodelovanju z managementom javnega sektorja pa realno načrtovali prihodnja proračuna.«
Ker magistra Alenka Bratušek, predsednica vlade (PS) ves čas ponavlja krilatico »konsolidirali smo javne finance«, si poglejmo kaj to v »pozitivnem« smislu pomeni. Pomeni naslednje:
·         ne storiti popolnoma ničesar pri racionalizaciji javne porabe (ohraniti število zaposlenih v javnem sektorju, ohraniti višino plač v javnem sektorju in ne spremeniti sistema vrednotenja dela javnih uslužbencev), ohraniti proračunske izdatke na enaki ravni;
·         dvigniti davke in uvesti nove (DDV, davek na nepremičnine, povišana dohodnina, dodatni prispevki za avtorske in pogodbene oblike dela, dvig cene vinjet, dvig sodnih taks,…)
·         prirediti zakonodajo o sanaciji bančnega sistema z ustanovitvijo DUTB na pozitiven način, s tem rešiti tajkune zvezde iz foruma 21 in nadaljevati z enako prakso spornih kreditov in izogibanju transparentne privatizacije in tujim investicijam še naprej in
·         seveda se zadolžiti po rekordnih obrestnih merah (4,87 % na triletne obveznice) in čez dva meseca ponoviti vajo.

To pomeni konsolidirati javne finance.
Bratušek, Čufer: "Konsolidirali smo javne finance z dvigom davkov in zadolževanjem."

Mimo grede še nekaj socialno-ekonomskih kazalcev
BDP se bo v letu 2014 glede na napovedi UMAR, in EBRD znižal še za 2 %. Za hec preverite rast BDP Estonije, ki je prevzela razvojni model, precej podoben tistemu, ki ga je predlagal Mićo Mrkaić leta 2006.
V Sloveniji je na dan 20. 2. 2014 po podatkih ZRSZ 129.843 brezposelnih, čedalje več mladih išče delo v tujini.

Javno finančni dolg in državni dolg eksponentno naraščata, slednji trenutno znaša že 24,5 milijarde €. V enem letu odkar je na oblasti vlada magistre Alenke Bratušek, se je povečal za dobrih 30 %. Suverenost države z eksponentnim zadolževanjem pada. Je obratno sorazmerna z nakladanjem Janeza Stanovnika in magistre, ki nas svarita pred hudobnimi tujimi imperialnimi lastniki podjetij.

Strukturne reforme pridejo kasneje, pravi magistra.


Ja, magistra ima prav, konsolidirali smo javne finance in Slovenija je danes boljša država kot pred letom dni. 

2 komentarja:

  1. "- sanirane banke pa morajo začeti financirati gospodarstvo

    - Vodile nas bodo temeljne demokratične in etične vrednote: nedotakljivost človekovih pravic in svoboščin

    - Prizadevali si bomo ustvariti družbeno okolje, ki bo spodbujalo svoboden razvoj posameznika in vsakomur omogočalo, da pod enakimi pogoji uveljavi svoje talente in ustvarjalnost.

    - gospodarska rast in velike državne investicije kot pot do blaginje

    - pravičnejša razporeditev premoženja kot pogoj demokracije,

    - Zakon o preprečevanju dopinga v športu,

    - odkupi umetniških del, žepnine za samozaposlene

    - Število samozaposlenih na področju kulture se do leta 2015 poveča za najmanj 5 %.

    - sprememba modela financiranja verskih skupnosti iz javnih sredstev"

    Koalicijska pogodba je napisana, kot bi jo sestavil komunistični robot. Nekatere stvari so samo mašilo, druge so pa čisti komunistični manifest. Koalicija ne razume svobode posameznika, prostega trga in pravne države.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kako lahko to rečete? Uravnilovke, centralno-plansko gospodarstvo in subvencioniranje režimskih družbeno političnih delavcev - umetnikov pa ja ne spominjajo na Sovjetsko zvezo?!

      Izbriši