petek, 28. februar 2014

KRIZE JE KONEC - RECESIJE JE KONEC - RECESIJA V SLOVENIJI JE PREKINJENA

Poročanje slovenskih medijev

Krize je konec - Recesije je konec - Recesija v Sloveniji je prekinjena vzklikajo naslovnice slovenskih levičarskih medijev, ki so financirani iz proračuna.

Definicij recesije je več, načelno pa se vse vrtijo okrog dveh do treh zaporednih kvartalov negativne gospodarske rasti. Nekatere navajajo tudi 1,5 % odstotno rast brezposelnosti v 12 mesecih in podobno. Poglejmo podatke SURS.

Po podatkih SURS se je bruto domači proizvod (BDP) v četrtem četrtletju 2013 v primerjavi z istim četrtletjem leta 2012 povečal za 2,1 odstotka. Po prvi oceni se je BDP v letu 2013 zmanjšal za 1,1 odstotka.

Slovenski bruto domači proizvod (BDP) se je lani po prvih ocenah statističnega urada znižal za 1,1 odstotka. Padec BDP je manjši od pričakovanega. Urad za makroekonomske analize in razvoj je namreč v lanski jesenski napovedi ocenil, da se bo slovensko gospodarstvo skrčilo za 2,4 odstotka.

Po domače povedano, četrti kvartal leta 2013 je boljši od zadnjega kvartala leta 2012, je pa celotno leto 2013 slabše kot leto 2012.

Izboljšane ocene je vlada komentirala z besedami, da se je kot pravilna pokazala usmeritev trenutne vlade, ki je končala pretirano rezanje odhodkov in se odločila za bolj umirjeno politiko proračunskega uravnoteženja, kar je zelo zanimiv argument. Edini razlog, da je bil lanski upad manjši od napovedanega, so neto izvozniki, nekaj malega domača potrošnja in dvig DDV v drugi polovici lanskega leta. Statistično nam je šlo manj slabo od napovedi UMAR, ker je čedalje več prebivalcev revnih, kupujejo manj (tuje robe) v trgovinah. V bolj kapitalistično usmerjenem delu Evrope gre ljudem materialno bolje in kupujejo več, tudi več izdelkov slovenskih neto izvoznikov.

Povišani DDV v letu 2013 je prisilil gospodinjstva v navidezno večjo porabo zaradi višjih cen. Trgovci pa so lahko opazili upad prodaje, saj je večji del zaradi dviga DDV pripadel državi, poleg tega pa se je povečal delež porabe za nujne dobrine kot so elektrika in komunalne storitve.

Mediji omenjajo tudi rast investicij, ki jo je pretežno sprožila državno spodbujena investicijska poraba.
Hura, krize je konec, imamo cca. 130.000 brezposelnih, v letu 2013 smo bili skoraj edina država v Evropi, ki je beležila negativno gospodarsko rast, čas je, da odpremo šampanjce in nazdravimo uspehu! 


Dejstva

Slovenija je v letu 2013 beležila negativno gospodarsko rast v višini 1,1 %.
28. 2. 2014 je po podatkih ZRSZ v SRS brezposelnih 129.843 oseb, decembra 2014 ih je bilo 4,7 % manj.

Vprašanje vladi SRS

Res bi rad izvedel, kateri ukrepi aktualne vlade so tisti, ki so pomagali gospodarstvu? Je to dvig DDV in vseh ostalih davkov? Je to zadolževanje za sprotno porabo zaposlenih v javnem sektorju, socialne transferje in državne pokojnine?

Zanimivo bi bilo izračunati, koliko obresti bomo morali zdaj plačati za umetni dvig BDP v zadnjem kvartalu leta 2013 (poleg glavnice seveda).

Zaključek


Je potrebno še kaj dodati?



6 komentarjev:

  1. Čeprav so košarkaši Union-Smelt-Olimpija povedli z 2:0, so na koncu izgubili 53:116.

    V resnici, je pravi cilj in namen te vlade vzdrževanje socializma s čim manj žrtvami in to trenutno nekako uspeva. Pač najema kredite in manipulira prebivalstvo s pomočjo vmesnih rezultatov.

    Vlada Slovenija dela neto izgubo 3 milijarde € na leto in bo v treh letih imela javni dolg enak letnemu BDP. Ker takrat novih kreditov ne bo več, se bo začelo pravo varčevanje. Pravično bi bilo, da bi ta vlada vladala do leta 2020, da bi videla in požela sadove svojega dela in da bi jo volivci demokratično "poplačali".

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nezdrava gospodarska rast dolgoročno prinese samo revščino.

      Se strinjam, na nek način bi bilo fair, če bi vlada ostala na oblasti vsaj še do takrat, ko se bodo lanske triletne obveznice »razvezale« in bo treba plačati milijardo in pol »neznanemu« posojilodajalcu s 4,87 % obrestmi.

      Glede na informacije, ki jih imam glede potencialnih kupcev slovenskih obveznic, gre moja teorija še vedno v tej smeri, da nas bodo do konca nafilali z bolj ali manj dragimi krediti in bomo končali kot Grčija, krivdo bodo itak zvalili na zunanje kapitalistične države i ne na našo požrešnost in kupovanje socialnega miru. Glavni krivec pa bo neoliberalizem karkoli že je to (za enkrat še nihče ni znal pojasniti kaj to je za ena pošast).

      Izbriši
  2. Slovenec 33
    Pa smo tam.
    Pogled na našo stvarnost skozi prizmo fdvizma pokaže izkrivljeno sliko, ki je zaradi loma svetlobe pomaknjena navzgor in tako gleda naša vlada.
    Gospe in gospodje iz vladajoče ekipe. To je vaš pogled, ki ni v skladu s stvarnostjo meni je enak pogledu pijančka pozimi, ki ga zebe, pa se zato polula v hlače, da mu je za nekaj ternutkov toplo, ne misli pa toliko naprej, da bi vedel da ga bo potem še bolj zeblo.
    To je tudi kratka definicija ddvizma. -

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se strinjam, še DDVizem je uspel zgolj v dveh lanskih mesecih (višji prihodki v proračun). Ni pa težava samo v magistrini vladi, temveč tudi v slovenskih iz proračuna izdatno financiranih medijih (24 ur, Mladina, Delo, RTV SLO,…) ki vsak fiasko levičarskih vlad promovirajo kot super uspeh. Enako je bilo pri rezultatih stresnih testov in brutalno dragi lanski zadolžitvi za milijardo in pol.

      Izbriši
  3. Tako kot večina se že dolgo sprašujem, na kateri drogi imamo mi vodilne ljudi aka vlado ? Ker za take "novice" oz. izjave moraš jemati nekaj močnega. Po drugi strani pa me bolj skrbi ljudstvo, saj je to (smo) še kar naprej tiho. Tudi glede nepremičninskega davka ni bilo neke hude frke, razen gneče na GURS-u. Bojim se, da ko bo počilo, bo počilo močno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bo počilo, takrat, ko bo res p…….a, bo vlada z medijskim orkestrom (RTV SLO; Delo,…) hitro našla zunanjega sovražnika v kapitalu in nekemu neoliberalizmu, karkoli že to je. :-(

      Izbriši