sreda, 4. januar 2012

KAJ SI ZAHODNO-EVROPSKI TISK MISLI O NAS? SLOVENIJA – DRŽAVA, KJER JE PRETEKLOST V NAPOTO PRIHODNOSTI


Zmaga balkanskih vrednot

Po pisanju avstrijskega časnika Die Presse v članku »Slowenien: Wo dieVergangenheit der Zukunft im Wege steht« se Slovenija izogiba spremembam. Reformam še nadalje pretijo blokade, po zmagi »levičarskega populista«, se Slovenija še bolj oddaljuje od novega začetka. 

Naj na kratko povzamem članek, objavljen 19. 12. 2011 v Die Presse.

Slovenija se nikoli ni počutila povezana z Balkanom in se od osamosvojitve deklarativno izogiba kakršnikoli povezavi z Balkanom in komunizmom, saj so s to regijo oz. z obema pojmoma povezani korupcija in gospodarska neučinkovitost. Kot dober zgled jo je obravnaval tudi zunanji svet in Slovenija, navzven gospodarsko uspešna, je bila prva izmed t.i. reformnih držav, ki so jo sprejeli v EU. 

Položaj vzornice je Slovenija zakockala, več o tem nam pove primerjava s Slovaško, ki je z vidika tržnega gospodarstva zaostajala, danes pa je v boljšem položaju od Slovenije. Slovenija v resnici sploh ni reformna država, gre za edino evropsko bivšo komunistično državo poleg Romunije, ki s preteklostjo ni obračunala. Komunisti imajo še vedno izredno močan vpliv v medijih in v številnih večjih gospodarskih družbah v državni lasti. Na političnem prizorišču se pojavljajo eni in isti obrazi. Po popolni izgubi verodostojnosti leve Pahorjeve koalicije, je skupina okrog bivšega vodje komunistične partije in kasnejšega predsednika države, poskušala zapolniti strankarski vakum in z izbrancem Jankovićem uspela. 

Janković kljub očitno neučinkovitemu županovanju Ljubljani velja za sposobnega. Večina računov za stadion ni poravnanih, mnogo privatnih podjetij je spravil v stečaj. Njegovi sinovi so vpleteni v sumljive posle, vse to pa volivcev ni zmotilo


Slovenija nikoli ni izpeljala resnih reform v smeri tržnega gospodarstva, kar je v času krize zelo očitno. Slovenija je država z enim izmed najvišjih deležev obdavčenosti na svetu, privatni sektor zaradi hiperergulacije in posledične nezmožnosti prestrukturiranja, prispeva zgolj polovico družbenega produkta, trg dela je močno reguliran, privatizacija stoji ali pa se izvaja znotraj določenih krogov – lobijev. Tuji investitorji so nezaželeni, dve tretjini bank je v državni lasti in močno osiromašenih zaradi nespametnega političnega kreditiranja. Slovenske državne banke so slovenskim oligarhom, povezanim s politiko, nudile ugodne kredite, s čimer so centralizirali družbeno premoženje v rokah peščice.

Pahorjev „dizaster

Gospodarsko so bila tri leta Pahorjeve vladavine katastrofa. Javni dolg se je od leta 2008 podvojil. Produktivnost in učinkovitost slovenskih podjetij pa sta se izdatno zmanjšali, padec rasti je bil med najvišjimi v EU.

Ratinške agencije (Moody's) so znižale bonitetno oceno Sloveniji zaradi neizogibnih državnih dokapitalizacij bank, ki bodo dolg še okrepile. Slovenija se s svojimi značilnostmi in težavami bliža Grčiji.

Die Presse napoveduje z veliko gotovostjo Jankovićevo koalicijo, saj naj bi ta dobro obvladoval tehnike pritegnitve poslancev drugih, tudi desnih strank, na svojo stran. Tudi kakšne prikrite denarne »spodbude« niso izključene, saj so preverjene metode »neo-komunistov« dobro znane.

Zanimivo je, da po vseh teh letih indoktrinacije zunanji opazovalci bolje vidijo v kakšni godlji smo kot prebivalci/volivci Slovenije.

Ni komentarjev:

Objavite komentar