petek, 13. januar 2012

NA LESTVICI EKONOMSKE SVOBODE JE SLOVENIJA ZDRSNILA, SLOVENSKI REŽIMSKI MEDIJI (NPR. DELO IN DNEVNIK) O TEJ TEMI NE POROČAJO. JE TO ZA LEVO USMERJENE NOVINARJE NEZNANKA ALI TRIVIALNA TEMA?

Po poročanju TV Slovenija, 12. 1. 2012 in portala MMC RTV SLO je Slovenija na lestvici ekonomske svobode zdrsnila za tri mesta. Med 184 državami je zasedla 69. mesto.

Slovenija si je po raziskavi ameriške ustanove Heritage Foundation in časopisa Wall Street Journal letos za ekonomsko svobodo prislužila oceno 62,9 točke, s čimer se je uvrstila tik za Portugalsko in pred Južnoafriško republiko. V Evropi se je med 43 državami uvrstila na 32. mesto. Njena ocena je nad svetovnim povprečjem, ki je pri 59,5 točke, a pod regionalnim, ki je pri 66,1 točke.


Pri presojanju sicer upoštevajo odprtost trga, učinkovitost nadzora, vladavino prava in omejevanje vmešavanja države. Slabšo oceno je dobila pri polovici od desetih svoboščin. Težava ostaja korupcija; trg dela je tog; postopki trajajo predolgo; vlada je pri uvajanju strukturnih reform v Sloveniji le delno uspešna, gospodarsko dinamiko pa zavira institucionalna šibkost, ki spodkopava obete dolgoročnega gospodarskega razvoja, še posebej neučinkovit in ranljiv za politično vmešavanje ostaja sodni sistem.

Prvo mesto na letošnji lestvici zaseda Hongkong, sledijo Singapur, Avstralija, Nova Zelandija in Švica. Sledi skupina držav, za katere velja, da so večinoma ekonomsko svobodne, medtem ko se Slovenija uvršča v skupno držav z zmerno ekonomsko svobodo. Zadnje mesto na lestvici zaseda Severna Koreja, ki je zbrala eno točko, pred njo pa sta Zimbabve in našim novinarjem ljuba Kuba.


Ostaja odprto vprašanje, zakaj levo usmerjeni slovenski mediji o tako ključni temi kot je ekonomska svoboda ne poročajo? Menim, da je zadostna ekonomska svoboda ključna pri demokratičnem razvoju družbe in predpogoj za razvoj podjetništva, ustrezno raven blaginje, predvsem pa omogoča enake možnosti vsem za nastop na ekonomski trg ter trg dela. Ekonomska svoboda ni nič manj pomembna od varovanja človekovih pravic manjšin, ki so glavna tema slovenskih levo usmerjenih medijev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar