petek, 20. januar 2012

ZGLEDI SLOVENIJE - Z DAVČNO UGODNEJŠIMI OBMOČJI ODLOČNO NAJVEČ POSLUJEJO VELIKA DRŽAVNA PODJETJA; PRISPEVKOV ZAPOSLENIH NE PLAČUJEJO DRŽAVNA PODJETJA; JANKOVIĆEVI SVETNIKI VOLIJO BREZ MORALNE INTEGRITETE, PO PRINCIPU - SAMO, DA JE ČLOVEK "NAŠ"; JOŽE MENCINGER ZAGOVARJA OBSTOJEČI ZD. SISTEM, NA PREGLED PA PRIDE PREKO VRSTE

V časopisu Finance (16. 1. 2011) poročajo, da so z davčno ugodnejšimi območji zadnje tri mesece odločno največ poslovala velika državna podjetja. V treh mesecih je 169 slovenskih družb na davčno ugodnejša območja in v države nakazalo 265,6 milijona evrov, od tega je Petrol na Ciper nakazal 205 milijonov evrov. Davčni strokovnjak Ivan Simič sicer vztraja, da Ciper ne sodi na seznam spornih območij, ker je član EU.

1.    Zakaj podjetja v delni, večinski ali celotni državni lasti kot so Elektro Ljubljana, Gorenje, GEN-I, Mercator, Elektro Primorska in HSE nakazujejo denar v »davčne oaze«? Kako je to možno, če nas Mencingerjanci prepričujejo, da je državno lastništvo nekaj najboljšega ter predvsem, da sta naša fiskalna politika in davčni sistem optimalna? Se morda saga o nacionalnem interesu (državnem lastništvu podjetij) nadaljuje? Se črpa »naš« denar v tujino? Posvečenci slovenske politične elite dobesedno kradejo? Kaj je zdaj to, kje je tisti strah pred tujimi lastniki slovenskih podjetij, ki naj bi dobičke črpali v tujino? Ali je to zgolj znak, da slovenske brutalne obdavčitve (na kapital, DDV,..), stabilnost bančnega sistema in dolgi postopki niso optimalni?
 

2.    Spomnimo se afere iz leta 2011 o neplačevanju prispevkov zaposlenih. Kdo med drugim ni plačeval prispevkov (zdravstvenih, pokojninskih,…)? Mar niso bila to podjetja v delni državni lasti? Viator? Steklarna Rogaška?

3.    Jankovićev človek, Marko Jaklič ostaja direktor Lekarne Ljubljana. Ljubljanski mestni svet mu je 16. 1. 2012 podal soglasje k vnovičnemu imenovanju na mesto direktorja, kljub številnim očitkom, predvsem glede Jakličevega vodenja lekarne v smeri monopolnega položaja (izrivanja konkurence) in odvzema plagiatorskega magistrskega naziva. Največ očitkov leti na vodenje Lekarne Ljubljana, in sicer zaradi ustvarjanja dobička na sporen način (zavajanje s tem, ko je lekarna iz Poljske uvažala industrijska zdravila, ki so jih potem v Sloveniji le prepakirali in prodajali kot galenska zdravila Lekarne Ljubljana) ter pravno dvomljivo ustanavljanje LL Grosista, da črnograditeljstva sploh ne omenjam. Jaklič je ves čas močno povezan z botrom Zoranom Jankovićem, ki sodeluje pri sistematičnem izrivanju konkurence, v mestnem svetu pa mu dodatno potuho daje Jadranka Dakić, desna roka Zorana Jankovića. Njegova lista ima v mestnem svetu tako ali tako večino, zato so prijave ne-Jankovičevih kandidatov nesimiselne. Je plagiator in pravno sporni menedžer Jaklič, ki mu je univerza vzela magistrski naziv, primeren za vodenje javnega zavoda Lekarna Ljubljana? Ali izpolnjevanje formalnih pogojev na razpisu (formalnopravno magisterij ni bil pogoj za vodenje javnega zavoda) in sporno prinašanje dobička v mestni proračun preseže Jakličeva moralno-etično sporna ravnanja? Kaj pa etičnost presoje mestnih svetnikov? Je važno samo, da je človek »naš«? Je važen zgolj Jankovićev diktat, saj le-ta dobro ve, da v Sloveniji nihče ne odgovarja za nepravilnosti, razen seveda davkoplačevalcev, ko se ustvarja finančno-materialna škoda? Bomo še naprej drago plačevali izdelke v lekarnah monopolista?

4.    Jože Mencinger in ostali protagonisti tranzicijske levice ves čas ponavljajo, da je naš zdravstveni sistem zgleden, po nas naj bi se zgledovale celo nekatere zahodno-evropske države. Zagotovo imamo v Sloveniji precej odličnih, zelo učinkovitih zdravnikov, nisem pa prepričan, če je taka tudi celotna slika. Je naš zdravstveni sistem glede na vložke učinkovit, ali čakalnih vrst ni? Zakaj so se Janez Drnovšek, Milan Kučan in Danilo Türk zdravili v tujini? Velik zagovornik našega zdravstvenega sistema, tovariš Jože Mencinger je javno obelodanil, da ima možnost pri zdravljenju preskočiti vrsto, enako mnejnska voditeljica tovarišica Bernarda Jeklin.


Javne osebe naj bi bile tudi moralne avtoritete, ideje, ki jih zagovarjajo naj bi bile v dobrobit vseh in naj bi jih tudi sami udejanjali. Kakšne zglede imamo v Socialistični Republiki Sloveniji?

2 komentarja:

  1. res dobri zgledi, ni kej...
    dobr si jih razgaliu!

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa to je samo nekaj »premerov dobre prakse«, veš koliko je še tega… :-(

    OdgovoriIzbriši